Ο χειμωνιάτικος λαχανόκηπος στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης χρωματίζει, ευωδιάζει και σκορπά την ευφορία της φύσης στο σχολικό κτίριο, δίνοντας την ικανοποίηση στους μικρούς μαθητές της σποράς, της καλλιέργειας και της ωφέλειας από τους καρπούς που προσφέρει το μικρό μποστάνι τους.
Χθες Τετάρτη για τους μαθητές του 15ου ήταν η ημέρα σποράς. Ανέλαβαν να ετοιμάσουν τον χειμωνιάτικο λαχανόκηπο και φύτεψαν μια ποικιλία οπωρολαχανικών, που θα αποτελέσουν την βάση για υγιεινά και γαστρονομικά πρωινά των μαθητών στο σχολείο κατά το χειμώνα που έρχεται: Μαρούλια, λάχανα, πράσα, σέσκουλα, μαϊντανός και άνηθος, κρεμμύδια, σπανάκι, κέιλ. Παράλληλα με την δράση της σποράς, και η γνώση, καθώς ο γεωπόνος, Θοδωρής Αγγελέλλης, εμψυχωτής της προσπάθειας, με μεταδοτικότητα και πάθος, ενημέρωσε τους μαθητές για όσα πρέπει να γνωρίζουν κατά το στάδιο της σποράς για τα είδη που φυτεύτηκαν. Ανακάλεσε όμως παράλληλα στη μνήμη των παιδιών τα όσα πέρυσι είχαν μάθει για τα μέρη του φυτού και τις χρήσιμες λεπτομέρειες που εγγυώνται μια επιτυχημένη σπορά.
Αμέσως μετά οι μαθητές ξεκίνησαν με βάση τις οδηγίες του γεωπόνου, και εμπεδώνοντας δημιουργικά τη δική τους περσινή εμπειρία. Ήταν θέμα λίγου χρόνου να ετοιμαστούν τα δύο μεγάλα παρτέρια. Οι μαθητές αγκάλιασαν το χώμα, τη γη, το σπόρο τους, φύτεψαν με αγάπη και προσμονή και ευχήθηκαν η φύση να τους το ανταποδώσει…
Οι δράσεις του λαχανόκηπου πραγματοποιούνται σε λίγα σχολεία της χώρας, ωστόσο έχουν καταδείξει τα ευεργετικά τους οφέλη στην εκπαίδευση των παιδιών, που γίνεται αυτονόητα δημιουργική, διαδραστική και οικολογική. Μια τέτοια πρωτοβουλία στοχεύει, και αποδεδειγμένα επιτυγχάνει την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, διατροφής και αειφορίας.
Ένας λαχανόκηπος στο σχολείο, θυμίζει στους γονείς και διδάσκει βιωματικά στα παιδιά την παραδοσιακή ζωή και οικονομία, καλλιεργώντας την αγάπη για την τοπική παραγωγή. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί ένα σύγχρονο ζωντανό εργαστήριο εκπαίδευσης, που καλλιεργείται και καλλιεργεί. Διδάσκει στα παιδιά το σεβασμό και τη φροντίδα για το περιβάλλον, ενώ βοηθά τη νέα γενιά να αναπτύξει βιώσιμες διατροφικές συνήθειες, καλλιεργώντας ιδανικά την οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία.
Όμως η σπορά δεν περιορίστηκε στα ζαρζαβατικά. Ένα άλλο ολόκληρο παρτέρι φιλοξενεί από πέρυσι αρωματικά φυτά στις εγκαταστάσεις του σχολείου, με λεβάντα, φασκόμηλο, λουΐζα και δεντρολίβανο. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου και των δασκάλων τους τα παιδιά κούρεψαν τα αρωματικά φυτά, και μάζεψαν μικρά κλωναράκια για να αποξηραθούν. Οι μαθητές της Ε’ τάξης ανέλαβαν να τα κρεμάσουν σε σκοτεινό μέρος για να αξιοποιηθούν ως μυρωδικά και ως αφεψήματα.
Οι ευωδιές πλημμύρισαν το σχολείο χαρίζοντας στιγμές απολαυστικής ευεξίας σε δασκάλους και μαθητές. Όλοι ήταν περήφανοι για το δημιουργικό τους κόπο και τα παιδιά… μυήθηκαν πρωτογενώς στην βοτανολογία που έχει, άλλωστε, τις ρίζες της από την αρχαιότητα στη Λέσβο.
Από το σχολικό κήπο, δεν θα μπορούσαν, βεβαίως να λείψουν τα άνθη. Από πέρυσι μάλιστα οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους ήταν περήφανοι για τον ανθόκηπό τους, Πανέμορφες τουλίπες στόλιζαν το σχολείο για πολλούς μήνες, οι οποίες φυτεύτηκαν και πάλι. Οι βολβοί τους είχαν μαζευτεί και είχαν φυλαχτεί σε σκοτεινό μέρος όλο το καλοκαίρι. Χθες επιστράφηκαν από τα χέρια των μικρών μαθητών στη γη, μαζί με άλλους βολβούς και φυντάνια: Nάρκισσοι, κρίνοι και άλλα πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια. Όλα με τη δική τους ομορφιά, τους ξεχωριστούς κανόνες για την φροντίδα και την ανάπτυξή τους, τη δική τους μυρωδιά, θα ομορφύνουν τη σχολική αυλή, θα «διανθίσουν» εξαιρετικά τις ώρες τις εκπαίδευσης. Από τα λουλούδια στα λουλούδια…
Εκ μέρους των καθηγητών, πολλά ευχαριστώ εκφράζονται προς το επίτιμο μέλος της σχολικής μονάδας και ακούραστο αρωγό της προσπάθειας κ. Αναστασία Καστρινάκη, και βέβαια στον ένθερμο υποστηρικτή και εμψυχωτή της δράσης γεωπόνο, Θ. Αγγελέλλη.