“Εις υγείαν των κορόιδων”!

Spread the love


  • Άρχισαν οι “καμπάνες” από τη ΔΕΥΑΛ για παράνομες συνδέσεις και παροχές μέσω των οποίων παρατηρείται κατασπατάληση του πολύτιμου αγαθού εν μέσω λειψυδρίας 
  • Πρόστιμα και σε σπίτια που είχαν ξηλώσει τα ρολόγια για να μην πληρώνουν λογαριασμούς

“Εις υγείαν των κορόιδων” έπινε νερό επί μήνες ο ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας σε χωριό της Λέσβου, με παράνομη παροχή, μέχρι που “πιάστηκε” από την ΔΕΥΑΛ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά γλίτωσε το αυτόφωρο γιατί δεν βρισκόταν στην επιχείρηση την ώρα της επέμβασης που έγινε από την Αστυνομία. 

Ωστόσο, όπως αποφάσισε χθες ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, θα κληθεί να πληρώσει “τσουχτερό” πρόστιμο 3.000 ευρώ για την κλοπή νερού επί μήνες, ενώ ο Παναγιώτης Βάλεσης θα υποβάλλει μήνυση σε βάρος του για την παράνομη αυτή ενέργεια. Κι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που εξιχνιάστηκε από την ΔΕΥΑΛ τους τελευταίους μήνες, που όλοι οι καταναλωτές λένε το νερό – νεράκι λόγω της λειψυδρίας, την ώρα που κάποιοι “έξυπνοι” επιχειρηματίες και πολίτες έχουν ξηλώσει τα ρολόγια και χρησιμοποιούν αλόγιστα και χωρίς να πληρώνουν το φυσικό αυτό αγαθό.

Όπως είχαν αποκαλύψει από το καλοκαίρι τα “Νέα της Λέσβου”, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είχε δώσει εντολή στους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει τις καταμετρήσεις να προχωρούν αμέσως στην διακοπή κάθε παράνομης παροχής, σε σπίτια αλλά και σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λήψης δραστικών μέτρων τόσο για την εξοικονόμηση νερού όσο και για την πάταξη του φαινομένου της υδροκλοπής, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε όλη τη Λέσβο. Από τους ελέγχους προέκυψαν πολλές παράνομες συνδέσεις σε κατοικίες, στους ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα που ξεκινούν από 300 ευρώ. 

Οι “καμπάνες”

Κι αν στους “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” ήταν γνωστό, ειδικά σε συγκεκριμένα χωριά, ότι ήταν περισσότερα τα σπίτια χωρίς ρολόγια από αυτά με νόμιμες παροχές και συνδέσεις, κανείς δεν περίμενε ότι έκλεβαν νερό και γνωστές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, ακόμη και μέσα στη Μυτιλήνη! Μαγαζιά που λειτουργούν επί σειρά ετών με παράνομες συνδέσεις χωρίς να πληρώνουν λογαριασμούς νερού, ενώ ξοδεύουν μεγάλες ποσότητες κυβικών σε καθημερινή βάση. 

Όταν το “κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται” από τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι εντολές της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ ήταν σαφείς: Διακοπή κάθε παράνομης παροχής και επιβολή προστίμου από το Δ.Σ.. Η τακτική αυτή έχει ακολουθηθεί σε αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ από δω και πέρα οι παρανομούντες θα οδηγούνται και στον Εισαγγελέα για την ζημιά που προκάλεσαν όχι μόνο στην Επιχείρηση, αλλά και στην ομαλή υδροδότηση όλου του νησιού.

Εγκύκλιος του Άρειου Πάγου

Άλλωστε, αυτό προστάζει και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάρου, Γεωργία Αδειλίνη, που τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε και απέστειλε σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, ανάμεσά τους και η ΔΕΥΑΛ, εγκύκλιο για την περιβαλλοντική κρίση, τη λειψυδρία και τις γεωτρήσεις, ζητώντας ακόμη και να κινηθούν οι ποινικές διαδικασίες σε βάρος κάθε παρανομούντα, αναφέροντας πως είναι αξιόποινες πράξεις οι παράνομες γεωτρήσεις, αλλά και η ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από νόμιμες ή παράνομες πηγές. 

Η εγκύκλιος της Ανώτατης Εισαγγελέως της χώρας αναφέρει πως «τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις». Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό η κ. Αδειλίνη σημειώνει ότι «το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει πως «για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας». 

Και η εγκύκλιος καταλήγει ότι «όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού».

“Έρχεται” και η Ομάδα Κρούσης

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, «η υδροκλοπή είναι παράνομη πράξη και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται από την Διοίκηση. Εφαρμόζουμε όσα έχουμε αποφασίσει για να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πόσο μάλλον σε μια χρονιά που έχει να βρέξει 6 μήνες και οι νομοταγείς πολίτες στερούνται το βασικό αυτό αγαθό, ενώ άλλοι το απολαμβάνουν ασύστολα και παράνομα, χωρίς καν να πληρώνουν», επεσήμανε ο ίδιος.

Το επόμενο διάστημα θα συσταθεί και θα λειτουργήσει και η Ομάδα Κρούσης, η οποία θα αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους και τεχνικούς που θα ελέγχουν τις παροχές και θα κόβουν επί τόπου τις παράνομες συνδέσεις. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση