- Ο καθηγητής Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών, Κ. Καλαμποκίδης, παρουσίασε τις προτάσεις του Ιδρύματος για την ανασύνταξη της ευρύτερης περιοχής μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022
Μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανασύνταξη της ευρύτερης περιοχής των Βατερών που επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την καταστροφική πυρκαγιά, που κατέκαψε περίπου 25.000 στρέμματα τον Ιούλιο του 2022, εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την παρέδωσε χθες στην Περιφέρεια και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον καθηγητή Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου, Κώστα Καλαμποκίδη, ενώ παρόντες ήταν εκτός από τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, οι Αντιπεριφερειάρχες, Κώστας Αρώνης, Μιχάλης Δήσσος, Στρατής Κυρατζής και Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, ο Αντιπρύτανης, Νίκος Σουλακέλλης, στελέχη της Περιφερειακής Αρχής, ο Πρόεδρος της Βρίσας, Νίκος Λάσκαρης και κάτοικοι της περιοχής.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε εθελοντικά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την αρωγή της Περιφέρειας, που δήλωσε εξ’ αρχής πρόθυμη να συμβάλλει σε αυτή την πρωτοβουλία. Όπως είπε ο κ. Καλαμποκίδης, η καταγραφή των δεδομένων ξεκίνησε με τη διαδικτυακή χαρτογράφηση και στη συνέχεια χωρίστηκε σε 6 άξονες με σκοπό την ανάταξη, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βρίσας, των Βατερών και του Σταυρού. Οι άξονες αυτοί είναι:
- Αγροτική και Υδάτινη Οικονομία – Κοινωνικοοικονομική αναγέννηση
- Χωροταξική Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των Βατερών
- Παραλιακή Οδική Διασύνδεση Δήμων Δ. Λέσβου και Μυτιλήνης (Βατερά – Πλωμάρι)
- Αντιπυρική Προστασία και περιοχές μίξης δάσους – οικισμών
- Ανάδειξη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ευρύτερης περιοχής
- Αντισεισμικός σχεδιασμός αποκατάστασης και προστασίας της Βρίσας.
Ο καθηγητής Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών στάθηκε ιδιαίτερα επίσης στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν και πρέπει να συνεχιστούν για τη θωράκιση της περιοχής, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο ερημοποίησης αυτών των χωριών αν δεν εκτελεστούν έργα και παρεμβάσεις που θα κρατήσουν τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους νέους στους τόπους καταγωγής τους.
Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπρύτανης, Ν. Σουλακέλλης, μίλησε για μια χρήσιμη και κατανοητή απ’ όλους μελέτη, χωρίς επιστημονικούς όρους, που είναι υλοποιήσιμη, εφόσον οι φορείς αποφασίσουν να την αξιοποιήσουν προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Επίσης, επεσήμανε ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου που αποδεικνύει ότι βρίσκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.
Από την πλευρά του ο Κ. Μουτζούρης στην τοποθέτησή του σημείωσε πως η Περιφέρεια αναμένει τις προτάσεις των αρμοδίων για την ένταξη έργων της ευρύτερης περιοχής στο ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου, καθώς η ίδια ως φορέας δεν έχει την αρμοδιότητα, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους υπεύθυνους για την άρση επικινδυνότητας της Βρίσας να ανάψουν το πράσινο φως, ώστε να χρηματοδοτήσει τις διαδικασίες, όπως έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει.