Δυο δελεαστικές προτάσεις για γλυκά από υλικά που δεν απειλούν την υγεία μας.
Αλεύρι ολικής αλέσεως ή σιταρένιο, νιφάδες βρώμης, πετιμέζι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα διεκδικούν μια θέση στην καθημερινότητά μας καθώς προκαλούν με τις λίγες θερμίδες τους. Σεπτέμβρης, γλυκός, καλοσυνάτος και γεμάτος καλούδια. Σας δίνω λατρεμένες μαμαδίστικες συνταγές με σίγουρη επιτυχία.
Υλικά
½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο / 1 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη / 1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα / 1-2 κουταλιές ούζο / 1 κ.σ. κανέλα / 1 κ.σ. γαρύφαλλα τριμμένα / 3 κ.γλυκού μπέικιν / ½ κ.γ. σόδα / 2 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως/ 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
Χτυπάτε το λάδι με την ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτετε το ούζο, την κανέλα και το γαρύφαλλο και εναλλάξ την πορτοκαλάδα με το αλεύρι, αφού έχετε διαλύσει μέσα το μπέικιν και τη σόδα. Προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε το μίγμα σε φόρμα του κέικ μεγέθους 22 εκ. και ψήνετε για 45΄ περίπου.
- Βρασματολουκούμια Ερεσού
Στην Ερεσό της Λέσβου άλλοτε απλώνουν το μίγμα σε ταψί, το χαράσσουν ελαφρά και το κόβουν σε κομμάτια μόνον μετά το σιρόπιασμα, ενώ άλλοτε το πλάθουν σε μπαστούνια και το κόβουν σε μικρούς ξεχωριστούς ρόμβους. Όπως και να είναι, αποτελεί ένα εξαιρετικό βούτημα για καφέ ή τσάι.
Υλικά
1/2 ποτήρι λάδι / 3/4 ποτήρι πετιμέζι (βράσμα) και 1 ποτήρι έξτρα για το σιρόπι / 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι / Ξύσμα από ένα πορτοκάλι / 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο / ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη / ½ κ.γ. σόδα / ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ / 3 ποτήρια σταρένιο αλεύρι / 1 ποτήρι ψιλοκομμένα καρύδια / 1 κλαδάκι φρέσκου βασιλικού/ Έξτρα κανέλα και καρύδια για από πάνω.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
Αναμιγνύετε το λάδι, τα ¾ πετιμέζι, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Προσθέτετε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Κοσκινίζετε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και τα προσθέτετε. Ζυμώνετε το μίγμα, έτσι που να μην κολλάει στο χέρι. Πλάθετε μεγάλα μπαστούνια και τα κόβετε διαγωνίως. Τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο, σε ταψί λαδωμένο και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το υπόλοιπο πετιμέζι (βράσμα) και τα περιχύνετε, μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με έξτρα κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.
Για το “βράσμα” (πετιμέζι από σύκα)
Χαράζετε σταυρωτά 1 κιλό σύκα. Σε ένα μπολ τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν από το προηγούμενο βράδυ ώστε να βγει όλο το εκχύλισμα. Το πρωί τα σουρώνετε, παίρνετε το ζουμί και το βράζετε σε μεγάλη κατσαρόλα, για αρκετή ώρα μέχρι να πήξει σαν σιρόπι. Προσοχή να μην φουσκώσει, ενώ με τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό. Στα τελευταία 30 λεπτά ρίχνετε μέσα ένα κλαδί φρέσκου βασιλικού. Όταν δέσει το αφήνετε να κρυώσει και το διατηρείτε σε μπουκάλια για 1 χρόνο, τουλάχιστον.
Tip
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το “βράσμα” από σύκα, με πετιμέζι από σταφύλια.