Αυξημένο καταγράφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Βόρειο Αιγαίο, την ώρα που τα χρήματα δεν αρκούν για να το καλύψουν. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Όπως ανέφερε ο κ. Μουτζούρης χθες Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ενδιαφέρον των επενδυτών καταγράφεται τεράστιο, με το μεγαλύτερο μερίδιο να το διεκδικούν στη Λέσβο.
Ωστόσο τα χρήματα που διατίθενται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) δεν φθάνουν για να χρηματοδοτήσουν όλους τους αιτούντες, και ζητά οικονομική ενίσχυση από την Κυβέρνηση. «Όταν βλέπετε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια περιοχή, βοηθήστε μας. Δώστε μας τη δυνατότητα να βοηθήσουμε πιο πολλούς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επενδύσεις», τονίζει ο κ. Μουτζούρης, προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται εξωστρέφεια» και ότι «πρέπει να σπάσει το καβούκι».
Οι αιτήσεις
Όπως σημειώνει, στο πρόγραμμα για την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις, ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια έλαβε προτάσεις για 42 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 259 προτάσεις, από τις οποίες 117 ήταν από τη Λέσβο, 47 από τη Σάμο, 46 από τη Λήμνο, μόνο 36 από τη Χίο και 14 από την Ικαρία. «Με αυτά τα δεδομένα περνάει περίπου ένας στους τρεις. Η πολιτική κατεύθυνση είναι να περνάει ένας στους δέκα. Εγώ διαφωνώ. Εγώ θα ήθελα ένα προς ένα, εκτός αν κάποιοι δεν έχουν υποβάλει τα χαρτιά που πρέπει και δεν πληρούν τους όρους. Επιτρέψτε μας τα 7 εκατ. ευρώ να τα κάνουμε 20 εκατ. ευρώ, 25 εκατ. ευρώ», σημειώνει.
Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, μειωμένο καταγράφεται το ενδιαφέρον για εξαγωγές, και γι’ αυτό τον λόγο θα επαναπροκηρύξει πρόγραμμα για τις εξαγωγές. Ειδικότερα, αναφέρει ότι στο πρόγραμμα για την προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών, «πήραμε 4 εκατ. ευρώ και υπέβαλλαν προτάσεις για 2,5 εκατ. ευρώ». Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν στις 32. «Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν ενδιαφέρονται και πολύ οι επιχειρήσεις μας για εξαγωγές», προσθέτει.
Έμφαση στην καινοτομία
Σε ερώτηση των «Νέων της Λέσβου» για τους τομείς που θέλουν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις στον τόπο μας, τι είδους προϊόντα αφορούν οι εξαγωγές και από πού μπορούν να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Γιώργος Πλακωτάρης, απάντησε ότι «εκτός από τον αγροτικό τομέα, χρηματοδοτούμε όλους τους υπόλοιπους τομείς και κλάδους. Αυτό που ζητήσαμε είναι να είναι όσο το δυνατό οργανικά καινοτόμος. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του προγράμματος. Και για τις εξαγωγές το ίδιο. Το πρόγραμμα το δικό μας όταν σχεδιάστηκε είχε διαθέσιμα 7 εκατ. ευρώ γι’ αυτή την προκήρυξη, τα οποία και βγάλαμε στον αέρα όπως είχαμε συμφωνήσει, και για τις εξαγωγές 4 εκατ. ευρώ. Η πολιτική απόφαση είναι ότι εγώ τα 7 εκατ. ευρώ θα τα αυξήσω. Άρα, αυτό όσο μας αφορά, τοπικά λύνεται από μας. Όμως όσο και να λυθεί δεν λύνεται, γιατί 40 εκατ. ευρώ είναι τεράστιο το νούμερο. Όσο και να κάνουμε δεν μπορούμε να το πάμε πάνω από 14 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.
«Χρονιά επενδύσεων»
Επίσης, ο κ. Πλακωτάρης είπε ότι «το 2025 θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πολλές προσκλήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Χαίρομαι πολύ που καταφέραμε να κάνουμε ένα καλό πρόγραμμα. Τι σημαίνει αυτό το πρόγραμμα; Σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να γίνουμε εξαγωγικοί. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρόσκλησης, πρέπει να το δούμε να ξαναβγάλουμε μια πρόσκληση για εξαγωγές, να τραβήξουμε κι άλλους επενδυτές».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κυρατζής, τόνισε ότι «το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι θα πιέσουμε την Κυβέρνηση όσο μπορούμε για να μας δώσει κι άλλα χρήματα, ώστε να καλύψουμε την πλειοψηφία των προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα, το αγκάλιασε ο κόσμος και γι’ αυτό πρέπει και εμείς να σταθούμε πλάι στον κόσμο».
«Ουσία περιμένουμε»
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συμβούλων Επενδύσεων, Παναγιώτης Μυριτζής είπε ότι «ο Περιφερειάρχης έκανε το χρέος του, η Διαχειριστική Αρχή έκανε το χρέος της, οι επιχειρηματίες έκαναν το χρέος τους, και ήρθε η ώρα να κάνει το χρέος της και η Κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να γίνει πρακτικά αποδεκτό, γιατί από δίκαιο έχουμε χορτάσει. Ουσία περιμένουμε. Θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, όπως Βουλευτές και Δήμαρχοι. Λεφτά υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθούν τα λεφτά γιατί εδώ εξασφαλίζουμε και κάτι παραπάνω. Γρήγορη απορρόφηση. Αν, λοιπόν, δώσει χρήματα το κράτος είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθούν γρήγορα και άρα θα μπορέσει να απορροφήσει και καινούργια χρήματα αργότερα. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία, και ως Περιφέρεια και ως Σύμβουλοι, να τροφοδοτήσουμε εκείνους που θα διεκδικήσουν. Από κει και πέρα είναι στο χέρι τους. Περιμένουμε να δούμε πρωτοβουλίες», κατέληξε.