- Ενστάσεις για περιουσίες που θίγονται και για υποβάθμιση της αισθητικής και του περιβάλλοντος εκφράζουν τα μέλη της Κίνησης που αντιδρούν στην υφιστάμενη χάραξη και ζητούν την εκπόνηση νέας μελέτης
“Σφίγγει ο κλοιός” για το έργο της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, που πολλοί υποστηρίζουν ότι “ή θα γίνει τώρα ή ποτέ”, 40 χρόνια μετά από την έναρξη των μελετών και αφού έχει περάσει “από σαράντα κύματα” ο φάκελος του έργου, φθάνοντας μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εν όψει της επίσκεψης του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, την προσεχή Δευτέρα στη Μυτιλήνη για να δει επί τόπου τη σχεδιαζόμενη χάραξη, η “Κίνηση Πολιτών για τη νότια παράκαμψη” εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ και οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται, στο ξενοδοχείο Loriet «για να περπατήσουμε την σχεδιαζόμενη παράκαμψη και να διαπιστώσετε αν το συγκεκριμένο έργο επιλύει ή δημιουργεί προβλήματα στην πόλη της Μυτιλήνης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών έχουν εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με την υφιστάμενη χάραξη, υποστηρίζοντας αφενός ότι “θα καταστρέψει περιουσίες και αφετέρου θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και την αισθητική της πόλης”.
«Θα καταστραφούν σπίτια»
Η μακρά ιστορία του έργου, που ξεκινά από το σχεδιασμό του τη δεκαετία του ’80, είναι ακριβώς η αιτία για τις ενστάσεις που εκφράζονται από την Κίνηση Πολιτών, που υποστηρίζει ότι από την έναρξη των μελετών μέχρι και το 2007 που απαγορεύτηκε η έκδοση οικοδομικών αδειών στη ζώνη διέλευσης της παράκαμψης χτίστηκαν νόμιμα εκατοντάδες σπίτια, τα οποία θα καταστραφούν αν προχωρήσει το έργο. Επιπλέον, τα μέλη ισχυρίζονται ότι οι μελετητές δεν είχαν λάβει υπόψη τους ούτε και παλιά, νεοκλασικά κτίρια που προϋπήρχαν στη νότια πλευρά της πόλης και τα οποία επίσης θίγονται από την υφιστάμενη χάραξη.
Μια ακόμη ένσταση που εκφράζουν αφορά στο πλάτος του νέου δρόμου που – όπως τονίζουν – θα είναι 25 μέτρα καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον, πέραν της ιδιωτικής περιουσίας. Επίσης αναφέρουν ότι η μελέτη περιλαμβάνει τεράστιες υψομετρικές διαφορές, σε βαθμό που σε κάποια σημεία ο δρόμος θα περνά μπροστά από μπαλκόνια σπιτιών. Αντιθέτως, σε άλλα σημεία της χάραξης το πλάτος του δρόμου περιορίζεται στα 10 μέτρα.
Κόμβοι και υπόγειες διαβάσεις
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών αναφέρονται επίσης στους κόμβους που θα δημιουργηθούν, οι οποίοι – όπως υποστηρίζουν – περνούν μπροστά από σπίτια και μέσα από αυλές. Έντονος είναι επίσης ο προβληματισμός που εκφράζουν και για την κατασκευή υπόγειων διαβάσεων και τη δημιουργία γεφυρών σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από αυτές τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον.
Στην αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί αύριο από τα μέλη της Κίνησης θα συμμετέχουν και μηχανικοί που έχουν μελετήσει τα σχέδια του έργου και θα εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ έχουν ζητηθεί και οι θέσεις ειδικών από την Αθήνα. Σύμφωνα με την Κίνηση των Πολιτών, με βάση τα σημερινά δεδομένα η χάραξη του έργου δεν αφορά πλέον παράκαμψη της πόλης ή δημιουργία περιφερειακού δρόμου, αλλά τη δημιουργία ενός αστικού δρόμου αφού περνά μέσα από τον οικιστικό ιστό που έχει επεκταθεί τις τελευταίες 10ετίες. Την ίδια θέση έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα και ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, καλώντας το Δήμο Μυτιλήνης να αναλάβει δράση και να καταθέσει τις προτάσεις του.
Νέα μελέτη
Εν κατακλείδι, η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη, με διαφορετική χάραξη, που θα αφορά στην κατασκευή ενός περιφερειακού δρόμου που θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την πόλη και το φυσικό περιβάλλον.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών, Απόστολος Βαλτάς, «η Συντονιστική Επιτροπή στην οποία είμαι μέλος έχει συσκεφθεί επανειλημμένα με επώνυμους μηχανικούς και πολεοδόμους τόσο της Μυτιλήνης όσο και από την Αθήνα και έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο το έργο αυτό θεωρείται παράκαμψη ή περιφερειακός δρόμος ή ένας νέος αστικός δρόμος. Και το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι αν αυτός ο δρόμος μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό ή αν αυτά θα επιδεινωθούν. Επίσης πρέπει να εξεταστούν οι συνέπειες επί της ουσίας, καθώς και σε ό,τι αφορά την αισθητική, μιας και η πόλη μας θεωρείται κόσμημα από πλευράς αισθητικής και θα πρέπει έτσι να παραμείνει», σημείωσε ο ίδιος.