Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, η βιωσιμότητα των ΦΟΔΣΑ, οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, και ο ρόλος των Δήμων ως κρίσιμοι κρίκοι στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας, είναι τα κρίσιμα και βασικά ζητήματα που απασχολούν την 17η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 21 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Συνόδου το παρών έδωσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, πρώην δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ενώ διαδικτυακή παρέμβαση έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στην 17η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ συμμετέχουν 19 εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, ενώ αποτελεί τον κορυφαίο ετήσιο θεσμό συνάντησης όλων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Διοργανώνεται από το Δίκτυο των ΦΟΔΣΑ και τη ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων και ευρωπαϊκών οργανισμών. Κεντρικό θέμα της Συνόδου είναι η «Διαχείριση Απορριμμάτων – Ανακύκλωση: Σταυροδρόμια & Μονόδρομοι».
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), της πρωτοβουλίας JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.
Κατά τη διάρκεια της 17ης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦΟΔΣΑ, θα συζητηθούν σ’ επιμέρους ενότητες, η μετάβαση στην υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, η χρηματοδότηση νέων υποδομών, η συμβολή των ΣΔΙΤ και των νέων τεχνολογιών και οι ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και η αξιολόγησή τους από τους ελληνικούς ΦΟΔΣΑ.
Εκείνο, ωστόσο, που κατέστη σαφές από την πρώτη ημέρα της συνόδου αφορά στην αδυναμία των ΦΟΔΣΑ σχετικά με τους δείκτες διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από το 2017 έως το 2021 παρέμειναν στο χαμηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο της τάξης του 17%-21% τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κυμαίνεται στο 55%. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, σημείωσε ότι «οι εργασίες που ξεκίνησαν είναι σημαντικές, γιατί φέρνουν στο προσκήνιο μια από τις πιο σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως δήμοι στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η επιλογή της Μυτιλήνης ως πόλης που διεξάγεται η Σύνοδος μας τιμά, αλλά ταυτόχρονα μας προσφέρει την ευκαιρία ν΄ αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των νησιωτικών δήμων σ΄ αυτό το κρίσιμο πεδίο».
Η 17η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦΟΔΣΑ στη Μυτιλήνη αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την κατεύθυνση που θα λάβει η χώρα στα επόμενα χρόνια στο πεδίο της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων. Περιλαμβάνει τρεις ημέρες εντατικών εργασιών, εισηγήσεων, παρεμβάσεων, στρογγυλών τραπεζιών και διαλόγου.
Τα θέματα που θ’ απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο αφορούν στον Εθνικό Σχεδιασμό – Ευρωπαϊκές Πολιτικές – Κοινοτικούς Πόρους, με ομιλητές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την DG REGIO, το JASPERS και την ΕΕ, τη Διαλογή στην Πηγή – το Ρόλο των Δήμων και παραδείγματα καλών πρακτικών από ΟΤΑ και ΦΟΔΣΑ, τα Χρηματοδοτικά εργαλεία – Τεχνική Υποστήριξη – ΕΣΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης.
Ιδιαίτερο βάρος, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου, δόθηκε στην Καινοτομία και Τεχνολογία στη Διαχείριση Αποβλήτων και στη συμμετοχή εταιρειών και επιστημόνων με παρουσίαση συστημάτων, AI εργαλείων και αυτοματισμών.
Στον μακρύ κατάλογο των θεμάτων που θ΄ απασχολήσουν την 17η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ είναι η Εκπαίδευση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχικότητα των Πολιτών, οι παρεμβάσεις για δράσεις στα σχολεία, κοινωνικές καμπάνιες, προγράμματα ΚΔΑΠ και ΚοινΣΕπ, η Οργάνωση των ΦΟΔΣΑ – Νέες Προκλήσεις – Σχέσεις με τους Δήμους και το θεσμικό πλαίσιο, η βιωσιμότητα και ο εκσυγχρονισμός των φορέων.