Ένα ταξίδι στη μνήμη, μέσα από 600 ψηφιοποιημένα τεκμήρια και τέσσερα ξεχωριστά ημερολόγια, παρουσίασε την Κυριακή 6 Ιουλίου, το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου «Στράτης Μυριβήλης», που φιλοξενείται στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης της Μυτιλήνης και μέσα από το πολυετές πολιτιστικό πρόγραμμα «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου», το οποίο υλοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από την τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση μαρτυριών, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων. Μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 600 τεκμήρια, πολλά από τα οποία αποτυπώνονται σε τέσσερα ημερολόγια, τα οποία εκτίθενται στο περίπτερο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Κάθε ημερολόγιο περιλαμβάνει θέματα, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία τόσο της Θερμής όσο και της Λέσβου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σημαντικές προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, μέχρι και τοπικές φυσιογνωμίες, ιστορικά κτίρια, λαϊκά επαγγέλματα και… ξεχασμένες πτυχές της καθημερινής ζωής του τόπου. Ειδικότερα:
- Ημερολόγιο 2022: Από τον Στράτη Μυριβήλη στο Σάρλιτζα, μέχρι τον Φώτη Κόντογλου και τον Μίκη Θεοδωράκη, το ημερολόγιο αποτυπώνει τις άγνωστες πτυχές μεγάλων προσωπικοτήτων που πέρασαν ή συνδέθηκαν με το νησί και τα μέρη του.
- Ημερολόγιο 2023: Από τον Γιάννη Ψυχάρη, τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, έως την Άλκη Ζέη και τον γλύπτη Αθανάσιο Λημναίο, το ημερολόγιο παρουσιάζει πρόσωπα που ενίσχυσαν το πολιτισμικό αποτύπωμα του τόπου.
- Ημερολόγιο 2024: Με θέμα τις μνήμες της λαϊκής ζωής, το ημερολόγιο του 2024, εστιάζει στους ψαράδες της Θερμής, στα πυργόσπιτα, στα μικτά μπάνια, στην απελευθέρωση του 1912, αλλά και σε προσωπικότητες όπως ο Ηλίας Βενέζης και ο Γ. Γιαννέλλης.
- Ημερολόγιο 2025: Το πιο πρόσφατο ημερολόγιο επικεντρώνεται στην παράδοση, τα λαϊκά επαγγέλματα, αλλά και τη θρησκευτική και πολιτική ιστορία της περιοχής. Αναφορές στον πρώτο διευθυντή του Δ.Σ. Θερμής, στον ήρωα του Βενέζη Κ. Κατσαρό, και στο πανηγύρι του Άη-Γιώργη, ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο το παρελθόν.
Η έκθεση προσφέρει στο κοινό μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει την τοπική ιστορία. Κάθε τεκμήριο, κάθε φωτογραφία, κάθε αφήγηση λειτουργεί ως πολύτιμο νήμα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Η έκθεση συνεχίζεται στο περίπτερο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου, και είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.