Στο χαμάμ του Μεσαγρού

Spread the love

Χειμωνιάτικο μεσημερο-απόγευμα με βρήκε στο δρόμο για τον Μεσαγρό.

Η βόλτα προς τα εκεί είναι ούτως ή άλλως φανταστική. Στις άκρες του δρόμου είχαν φυτρώσει κιόλας τα αγριομάραθα, τα νερά του κόλπου πήρανε πια την “άλλη” όψη, εκείνη που δεν θυμίζει τόσο βαρύ χειμώνα και οι ελιές παντού στραφταλίζανε στο υπέροχο ασήμι.

Αυτό το νησί έχει μια μεγαλοπρέπεια σε όλα τα επίπεδα.

Φτάνω στο Μεσαγρό.

Μα τι υπέροχο χωριό!

Είχα πολλά χρόνια να ανεβώ εκείνο το 1 χιλιόμετρο από τον Παπάγο και να βρεθώ σ’ αυτή τη νοσταλγική ατμόσφαιρα.

Στόχος μου το παραδοσιακό χαμάμ.

Καθώς πλησίαζα το παλιό αρχοντικό η μαγεία μεγάλωνε. Τα περιβόλια, οι αυλές, τα δέντρα, τα περβάζια, η γειτονιά όλα έδεναν με μια άλλη εποχή όπου αυτό το χωριό πρέπει να μεγαλουργούσε. Λιοτρίβια, αρχοντόσπιτα, πηγάδια, στέρνες. Είχε κάποτε μια ζωντάνια και αυτό φαίνεται – εγώ τουλάχιστον το αισθάνθηκα. Εδώ κάποτε ζούσαν πολλοί τούρκοι και γι’ αυτό έχει ερειπωμένο παλιό τζαμί και παλιά λουτρά. Τα πολλά χρόνια συνύπαρξης, έδωσε συνήθειες από τον ένα λαό στον άλλον. Μας ‘μαθαν να πλενόμαστε στα καυτά νερά των χαμάμ.

Σήμερα εκεί ο Προκόπης αναστήλωσε με πολλή αγάπη και μεράκι το χαμάμ του παππού και ανάβει τα ξύλα  απ’ έξω για να ζεσταθούν τα νερά. Σου δίνει πισκίρια, σαπούνι αγνό χειροποίητο, τσόκαρα παραδοσιακά, τζίβα να ξελεπιαστείς. Άμα θες σου κάνουν μασάζ μέσα στους ατμούς με τους αφρούς. Ή μετά αφού πλυθείς μπορείς να χαλαρώσεις σ’ ένα γλυκό χώρο με το ειδικό κρεβάτι. Η προσπάθεια είναι παραπάνω από θελκτική και γενναία!

Είμαι fan του χαμάμ στο Μεσαγρό, και θα πηγαίνω συχνά ή με παρέα!

Με στενοχώρησε

Το στήσιμο του μυτιληνιού/λεσβιακού πρωινού στη HORECA.

Έχω ζηλέψει το στήσιμο  από άλλα νησιά και μέρη της Ελλάδας και κάθε φορά το λέω και το ξαναλέω. Γιατί εμείς πάντα θέλουμε να κάνουμε πράγματα τζάμπα και χωρίς τη φροντίδα των ειδικών; Γιατί μια ζωή  εθελοντική εργασία χωρίς επαγγελματισμό;

Μπράβο στους εθελοντές φυσικά, αλλά οι Δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν να  καταλάβουν πως το τουριστικό προϊόν είναι το μεγάλο ατού αυτής της χώρας. Αυτό το νησί μάλιστα με όλες τις ταλαιπωρίες των τελευταίων χρόνων δεν θα έπρεπε να δείξει μια μεγάλη προσπάθεια για να ανέβει στα μάτια του επίδοξου τουρίστα; Γιατί χαραμιζόμαστε στα γραφικά σεμεδάκια, τα φτηνά κεραμικά, στις πρόχειρες κατασκευές, στην κακή εμφάνιση, ενώ έχουμε τόσα άλλα σπουδαία; Κι αν δεν είναι οι Λέσβιοι καλόγουστοι με κουλτούρα και παράδοση…!

Τα πανηγύρια

Μ’ αρέσουν τα παραδοσιακά που τιμούν τον πολιτισμό. Αντιπαθώ κάθε είδους φτιαχτά και χωρίς λόγο τζέρτζελα  δήθεν ν’ ανεβάσουμε την κίνηση του νησιού. Πώς θα το κάνετε κύριοι αυτό χωρίς μάρκετινγκ, επαγγελματισμό,  συνέργειες, σωστό προϋπολογισμό και πρόγραμμα; Και χωρίς τους γνώστες και ειδικούς; Μεγάλη η απογοήτευση. Πριν από μερικές μέρες ήρθε στο νησί καλεσμένος ένας γνωστός ηθοποιός του θεάτρου. Όταν τον συναντήσαμε τον ρωτήσαμε γιατί ήρθε και μας είπε:

“Δεν ξέρω, με καλέσανε αλλά δεν ξέρω γιατί”.

Ας όψεται η προχειρότητα, οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να οργανώσουν πρόχειρες εκδηλώσεις χωρίς νόημα και οι χορηγοί που στηρίζουν τέτοιες ανούσιες πράξεις.

Ας τσικνίσουμε λοιπόν για να πάνε τα φαρμάκια κάτω:

Τσικνοπέμπτη και τα ψητά έχουν την τιμητική τους! Κοκορέτσι, εξοχικό, παϊδάκια και άλλα τριγλυκεριδικά εδέσματα στο αποκριάτικο τραπέζι.

Εξοχικό με λαχανικά


Υλικά

1½ κιλό σε κύβους αρνάκι

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

350 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλιτζ.  αρακά

2 καρότα σε ροδέλες

2 κουταλάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 λεμόνι, τον χυμό του

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτετε τον αρακά, τα καρότα και το λεμόνι μαζί με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, για να μαλακώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα.

Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τα χωρίζετε ανά τέσσερα, τα λαδώνετε και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε τέσσερα – τέσσερα και βάζετε στο κέντρο 1-2 κουταλάκια από τη γέμιση και 1 κουταλάκι κεφαλοτύρι. Διπλώνετε σε φάκελο και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε ακόμα για 20-25 λεπτά για να ροδοκοκκινίσουν.

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση