Μπαίνοντας στην νηστεία σκέφτομαι τα πιο τρομερά φαγάκια και σας συστήνω να τα μαγειρέψετε είτε είστε σε περιβάλλον νηστείας, είτε όχι.
Χταποδάκι μαγειρεμένο με λευκό κρασί και αγκινάρες,
Χταποδομακαρονάδα,
γιουβέτσι με θαλασσινά κυδώνια,
καλαμαράκια γεμιστά,
κολοκυθάκια αλά πολίτα,
ντολμαδάκια γιαλαντζί ή
λαχανοντολμάδες με πλιγούρι, σταφίδες και κουκουνάρια.
Χτένια… βρήκατε;
Σπανακόρυζο με άγρια χόρτα του βουνού χωρίς σπανάκι
πατάτες γιαχνί,
κουνουπίδι καπαμά,
όσπρια, όσπρια, όσπρια μαγειρεμένα με χίλιους τρόπους.
Άντε μπείτε στη διαδικασία. Θα φάτε σίγουρα πιο ευχάριστα το λαχταριστό πασχαλινό αρνί.
Κι από γλυκά, φτιάξτε τους χαλβάδες, τιμήστε τα γλυκά του κουταλιού και φάτε πικρή σοκολάτα, είναι νηστήσιμη.
Σ’ ένα φιλόξενο σπιτικό
Η Σαρακοστή ξεκίνησε από το φιλόξενο σπίτι της Μαίρης και του Τάκη. Μια συγκλονιστική κρητικιά “με διαβατήριο και ανεξάντλητη βίζα μυτιληνιάς” κι ένας Μπουριανός αξιαγάπητος.
Το Μπουρό (Νεοχώριον) είναι ένα μικρό αλλά ένδοξο χωριό της Λέσβου.
Διαθέτει πολλά από εκείνα που θα ζήλευαν άλλα χωριά.
Και κυρίως διαθέτει εκείνους τους περήφανους ντόπιους που όπου κι αν βρίσκονται διαλαλούν τον τόπο τους.
Έτσι είναι κι ο Τάκης.
Όλα μας τα είπε για το Μπουρό μαζί με τις κουτσουνάδες με τάραμα, τους ταραμο-αγριο-χορτοκεφτέδες με καυκαλήθρες και μυρώνια, την σουπιά που μαγειρεύτηκε στο μελάνι της και ήταν κατευθείαν από τ’ ανοιχτά θαλάσσια ρεύματα των Μιστεγνών. Το χταποδάκι με κρασί και πετιμέζι ήταν της Στέλλας. Οι γαρίδες ολόφρεσκες ‘φεραν εκείνο το εξωτικό άρωμα – δική μου παρέμβαση – ενώ τα φασόλια πιάζ της Στέλλας επίσης έγιναν με όλα εκείνα τα ευωδιαστά αρωματικά που έκλεψαν την παράσταση (δυόσμο, φρέσκο κόλιαντρο, μαϊντανό και βασιλικό).
Πώς να μην μπει καλά η σαρακοστή. Ζεστασιά, νοστιμιές, φίλοι, εδέσματα, καλή διάθεση και αισιοδοξία.
Καλή Σαρακοστή!
Καλαμαράκια με γαρίδες και φάβα
Υλικά
1/2 κιλό φάβα
3 κρεμμύδια μέτρια, ολόκληρα
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 λίτρα νερό
1 φύλλο δάφνης
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τα θαλασσινά
300 γρ. γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες
300 γρ. καλαμαράκια μικρά, καθαρισμένα
1 κουτ. γλυκού πετιμέζι ή βαλσάμικο ξίδι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
ξύσμα λεμονιού και χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τη φάβα καλά σε σουρωτήρι και τη βράζουμε με το νερό, τα κρεμμύδια και το φύλλο δάφνης.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει καλά.
Χτυπάμε τη φάβα με τον μαϊντανό στο μούλτι μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν αφρός.
Αχνίζουμε τα θαλασσινά για 3 λεπτά σε νερό με το ξίδι και λίγο αλάτι και τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε σε μέτριο μπολ το ελαιόλαδο, το καγιέν, το ξύσμα λεμονιού, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.
Τοποθετούμε μια στρώση φάβας σε κάθε φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Απλώνουμε πάνω στη φάβα από μία κουταλιά θαλασσινά με τη σάλτσα τους. Διακοσμούμε με φρέσκα κλαδάκια μαϊντανού και σερβίρουμε.