Πού λιέσαι;

Spread the love

Μην διανοηθείτε να μου ευχηθείτε Καλό Χειμώνα γιατί θα τα “πάρω χοντρά”.

Καταρχήν δεν έχετε κανένα λόγο.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη.

Αλλά και οι διακοπές δεν τελειώνουν ούτε καν με τα πρώτα κρύα.

Εμείς που έχουμε ζήσει και στην αλλοδαπή το ξέρουμε αυτό πολύ καλά.

Γιατί οι διαφορές με τον τρόπο ζωής είναι ξεκάθαρα εμφανείς.

Πουθενά στον κόσμο, σε καμία άλλη χώρα δεν κλείνει το σύμπαν τον Αύγουστο ή τον όποιο μήνα διακοπών (στην Αυστραλία ο Αύγουστος είναι ο αντίστοιχος Φεβρουάριος).

Οι άνθρωποι στο παγκόσμιο γενικώς κάνουν διακοπές κάποιες λίγες εβδομάδες το χρόνο και όλο τον υπόλοιπο καιρό δουλεύουν.

Για να μην παρεξηγηθώ, εμείς οι Έλληνες στην Ελλάδα θεωρώ πως δουλεύουμε πολύ περισσότερο και πιο σκληρά από άλλους, απλά το δικό μας αποτέλεσμα δεν έχει τόση τύχη  όσο των άλλων. Εμείς λοιπόν δουλεύουμε  και ταυτόχρονα φροντίζουμε για την κοινωνικότητά μας, την διασκέδασή μας, την έξοδό μας. Και εκεί σκάνε όλοι. Πώς τα καταφέρνουμε. Να, όπως τα παιδιά της Λέσβου, που παρά τους σεισμούς και τους καταποντισμούς σάρωσαν στις πανελλήνιες.

Τι κι αν έχει κρίση;

Δεν θα βγούμε τη βόλτα μας;

Εμείς έχουμε μάθει και χωρίς  πολλά-πολλά, και με τα πολλά και με τα λίγα.

Με ή χωρίς αυτοκίνητο, ποδήλατο ή πατίνι, αλλά με σουβλάκι και μεζεδάκι, με καφέ στη γειτόνισσα με κουλουράκι σπιτικό, με απλές βόλτες, με ψάρεμα στα μπλόκια, με ζαρζαβατικά πεσκέσι από τον μπαξέ του φίλου μας.

Ποιος Δανός, δηλαδή, θα φιλέψει ντομάτες στον γείτονά του;

Εγώ όλο το καλοκαίρι με πεσκέσια έζησα. Να οι ντομάτες και οι μελιτζάνες από το μποστάνι του Δημήτρη. Να τα σύκα από τις συκιές της Στέλλας, να τα κρασιά του Παντελή, να τα ούζα του Μπουχλή, να η κατσίκα του γείτονα… έβαλα και δυο κιλά.

Έτσι με τούτα και με τ’ άλλα, περνάνε τα χρόνια

Ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, ζούμε χειμώνα-καλοκαίρι με λίγα ή με πολλά. Παραπονιόμαστε δεν λέω! Σε καθιστική διαμαρτυρία! Και γκρινιάζουμε ως ξέρουμε – ίδιον της φυλής – αλλά ό,τι κι αν γίνει τρώμε καλά, έχουμε φίλους, βγαίνουμε βόλτες, ζούμε 9 μήνες τον χρόνο – τουλάχιστον – έξω από τα σπίτια μας.

Ακόμα και τώρα που τα τελευταία χρόνια “πονάμε” πολύ από τις υψηλές φορολογίες, την κατάντια της πολιτικής ζωής, τα μνημόνια και τους θεσμούς, εμείς παραμένουμε ένας στερημένος μεν αλλά περιούσιος λαός, που αν μη τι άλλο μαζεύει  άπλετο λαμπερό ήλιο και έχει ακόμα ανθρώπους γύρω του να μιλάει, να ξεσπάει και να ψυχαναλύεται μέσα σε μια γοητευτική καθημερινότητα.

Μην τυχόν…

Και μου ευχηθείτε λοιπόν ακόμα καλό χειμώνα γιατί εγώ δεν το ‘χω αποφασίσει ακόμα να μπω στο σπίτι.

Πού λιέμαι;

Στις αμμουδιές, στις παραλίες, στα βουνά, και στα λαγκάδια, βόλτες στο Μακρύ Γιαλό και την Προκυμαία, πεζοπορία στη λεωφόρο των αλμυρικιών  (Βαρειάς – Κρατήγου) – που τόσα χρόνια περιμένουμε να γίνει ποδηλατοδρόμιο / πεζοδρόμιο για να μην κινδυνεύουμε – στην Καρύνη και στο Πυργί για μεζέ, στην αγορά για ψώνια.

Και δεν σκοπεύω να μαζευτώ γιατί τα καλύτερα έρχονται!

Η εποχή του σύκου

Αναμείξτε τα σύκα με γιαούρτι και καρύδια.

– Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν, στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας και στη σαλάτα σας.

– Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα σας.

Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού με ώριμο σύκο του Αυγούστου.

Ρετσέλι  σύκου = γλυκό του κουταλιού από ώριμα σύκα του Αυγούστου των Ποντίων

(Εμείς βέβαια ρετσέλι λέμε το γλυκό που γίνεται μέσα στο βράσμα, δηλαδή το πετιμέζι από σύκα. Οι Πόντιοι ονομάζουν ρετσέλι το γλυκό από ώριμα σύκα).

Ρετσέλι, γλυκό του κουταλιού από ώριμα σύκα του Αυγούστου… η άλλη διάσταση του ορνού (το άγριο αρσενικό σύκο της άνοιξης)

Υλικά

2 κιλά σύκα ώριμα ίδιου μεγέθους
1 κιλό ζάχαρη
2 μεγάλα κλωνάρια βασιλικό πλυμένα και στεγνωμένα
1/2 ποτήρι νερό

1 λεμόνι, το χυμό του
1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε τα σύκα και αφαιρείτε το κοτσανάκι και το πίσω μέρος.

Βάζετε τα σύκα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό και τον βασιλικό και τα αφήνετε στον ήλιο σκεπασμένα με τούλι για 25 λεπτά.

Τα βράζετε για 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καραμελέ χρώμα. Ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και το λεμόνι.

Τα αφήνετε στην κατσαρόλα ένα ολόκληρο βράδυ και την επομένη δένετε κανονικά το γλυκό.

Τα βάζετε στα αποστειρωμένα βάζα (μαζί με τον βασιλικό) και τα γυρίζετε ανάποδα.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση