Μπορεί η παρακάτω είδηση να μην έχει να κάνει με την Λέσβο, ωστόσο είναι μια από αυτές τις ειδήσεις που μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη για μας εδώ στο νησί, αφού καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανεπάρκεια όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό στην Λέσβο. Γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες για τα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Πάρο, αλλά δεν φανταζόμασταν πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Παριανοί θα μας παρέδιδαν μαθήματα πολιτικής, προχωρώντας για ένα ακόμη Κλειστό Γυμναστήριο.
Την περασμένη Δευτέρα η Πολεοδομία άναψε το πράσινο φως για την αδειοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου, που θα είναι το 2ο στο νησί. Όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πάρου: «Μετά από επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου Πάρου Μάρκου Ι. Κωβαίου, του Προέδρου της ΚΔΕΠΑΠ Θανάση Μαρινόπουλου, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου και κυρίως των μηχανικών Γιάννη Ραγκούση και Γιάννη Ταΐρη, αλλά και τις αδιάκοπες ενέργειες του Tεχνικού Γραφείου «Studio 265» και ιδιαιτέρως του Βαζαίου Πετρόπουλου και της Μάγδας Κεφάλα, παρελήφθη η άδεια κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου Πάρου, στην θέση Ζευλάκι, στην Παροικία Πάρου. Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση του φακέλου με τις μελέτες για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Πάρου, ώστε να σταλεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εξασφάλιση των υπόλοιπων οικονομικών πόρων, για την οποία υπάρχει προφορική δέσμευση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεωργίου Χατζημάρκου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Ένα ακόμα έργο για τον αθλητισμό μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ο Δήμος Πάρου θα συνεχίσει να οραματίζεται, να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί έργα που προάγουν την άθληση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και της νεολαίας της Πάρου».
Να σημειώσουμε εδώ ότι μιλάμε για ένα κλειστό γυμναστήριο (350 θέσεις με διπλές εξέδρες και τέσσερα αποδυτήρια) που αναμένεται να κατασκευαστεί πίσω από τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Π. σε περίπου 300 μέτρα απόσταση από το Ναυτικό Όμιλο Πάρου. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του ανέρχεται στα 800.000 ευρώ. Το ήμισυ του ποσού αυτού, δηλαδή τα 400.000 ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί να δεσμευτούν από το αποθεματικό της ΚΔΕΠΑΠ, μετά από πρόταση του Προέδρου της κ. Μαρινόπουλου και στη συνέχεια με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου στις 20 Ιανουαρίου του 2017, ενώ το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται, πρόκειται να δοθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά από ενέργειες του Προέδρου της ΚΔΕΠΑΠ Θανάση Μαρινόπουλου, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο.
Εμείς τι κάνουμε;
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι φανερό πως οι αθλητές και οι παράγοντες των αθλημάτων σάλας, θα εξοργίζονται, διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά πόσο ανίκανοι είναι οι δικοί μας πολιτικοί άρχοντες διαχρονικά. Τα τελευταία χρόνια πέρα από μερικά γήπεδα ποδοσφαίρου που έχουν στρωθεί με πλαστικό χλοοτάπητα, κάτι πολύ εύκολο και όχι ιδιαίτερα κοστοβόρο, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως από πλευράς αθλητικών υποδομών, σε ένα νησί που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και χωρίς κολυμβητήριο και Κλειστό Γυμναστήριο. Αυτό φυσικά δεν είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί, αφού έχουμε πει αρκετές φορές πως οι άνθρωποι που έχουν καθίσει σε θέσεις ευθύνης στον αθλητισμό της Λέσβου όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο, ή ακόμη και αν έχουν αναλώνονται στα συνηθισμένα πανηγυράκια των συνδιοργανώσεων.
Η Περιφέρεια, αν και δεν έχει ξεχωριστό κομμάτι αθλητισμού, θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρηματοδοτήσει κάποιο μεγάλο αθλητικό έργο, όπως κάνουν άλλες Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Αλλά δεν το κάνει γιατί δεν ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό, τις υποδομές και τους ανθρώπους του χώρου. Δεν έχει άλλωστε ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνει υπό την έννοια πως οι περισσότεροι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης δεν έχουν καν σχέση με τον αθλητισμό.
Στον Δήμο τώρα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Και αυτό γιατί εδώ υπάρχει και νομικό πρόσωπο αθλητισμού αλλά και αντιδημαρχία Αθλητισμού, η οποία υποτίθεται συστήθηκε για να προχωρήσει τα μεγάλα έργα και τις αθλητικές υποδομές. Από την πλευρά του το νομικό πρόσωπο πέρα από μικρές παρεμβάσεις (και αυτές χωρίς προγραμματισμό) και μπαλώματα σε γήπεδα ποδοσφαίρου, κυρίως, ασχολείται με την συνδιοργάνωση μικρών πανηγυριών άνευ ουσίας, σπαταλώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πράγματα που δεν έχουν καμία απολύτως αξία.
Από την άλλη πλευρά η αντιδημαρχία Αθλητισμού είναι μόνο στα χαρτιά, αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν έχει ούτε γραφείο, ούτε αρμοδιότητες ουσιαστικές και είναι περισσότερο τυπική η παρουσία του. Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι απολύτως λογικό το γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ η Λέσβος να διεκδικήσει να φτιάξει έργα αθλητικά, γιατί θα μείνει για άλλα 20 χρόνια με το υπάρχον Κλειστό, γιατί θα χάσει άλλες 2-3 γενιές που δεν θα ξέρουν τι είναι το κολυμβητήριο. Όλα τα πράγματα έχουν την εξήγησή τους και όλα είναι καθρέφτης μας…