Λοιπόν να τες ήρθαν οι γιορτές.
Αυτή η εποχή του χρόνου είναι η καλύτερή μου.
Τι στολίδια, τι γυρλάντες, τι δέντρα, τι φωτάκια.
Σήμερα ο αδελφός μου μού ‘δωσε και τα χαμπέρια.
-Άρχισε, λέει, πάλι η μέρα να μεγαλώνει.
Έτσι το σκοτάδι μειώνεται.
Μεγαλώνει σπυρί-σπυρί η μέρα και μικραίνει η νύχτα.
Έτσι ξεκινά η ξαστεριά.
Έτσι θέλω να τα βλέπω όλα.
Με αισιοδοξία.
Με ελπίδα.
Με χαρά.
Αφήστε πίσω τις στενοχώριες κι αφεθείτε στην πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.
Στολίσατε το σπίτι;
Μην ξεχάσετε να βάλετε και στην πόρτα λαμπιόνια, φωτάκια, στολίδια. Παντού, μέσα – έξω.
Ανοίξτε τα μπαλκόνια και τα σπίτια σας, να φωτίσει η γειτονιά.
Σας δίνω δυο λατρεμένες συνταγές για αυτές τις μέρες που θα δεχτείτε κόσμο.
Φτιάξτε φαγητά, γλυκά, με πάθος,από την παράδοσή μας, αλλά κι από άλλες χώρες. Με κέφι και μεράκι.
Έτσι οι γιορτές παίρνουν σάρκα και οστά κι έτσι μας ακολουθούν όλα, από τα μικράτα μας.
Και όταν ετοιμάσετε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σας να μελετήσετε για το καλό όλους τους αγαπημένους σας.
Αν έχετε μια συνταγή εγγυημένη την περιμένω στο μέιλ μου για να την δημοσιεύσω την άλλη εβδομάδα ([email protected])
Καλές γιορτές!
Μπακλαβάς με καρύδια
Φτιάξτε την πρωτοχρονιά αυτό τον μπακλαβά. Η συνταγή αυτή είναι από τη Μακεδονία για να υποδεχτείτε και να εξευμενίσετε το νέο χρόνο!
Υλικά για 24 κομμάτια
650 γρ. φύλλο κρούστας
650 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
½ κιλό βούτυρο λιωμένο
1 κ.κ. κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. φρυγανιά
Για το σιρόπι: 4 φλιτζ. νερό, 2 φλιτζ. ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλας, 1 πορτοκάλι τη φλούδα του, ½ λεμόνι τον χυμό του
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αναμιγνύουμε σ’ ένα μπολ τα καρύδια με την κανέλα και την φρυγανιά.
Αλείφουμε ένα ταψί 35Χ55 εκ. με βούτυρο. Στρώνουμε 6 φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα σαν βάση. Κρατάμε άλλα 6 για από πάνω. Πασπαλίζουμε το μίγμα με τα καρύδια, τοποθετούμε άλλα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα των καρυδιών και των φύλλων. Σκεπάζουμε με τα άλλα 6 φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο όλη την επιφάνεια του γλυκού και χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι σχηματίζοντας 4 λωρίδες κατά μήκος. Προσοχή, να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ραντίζουμε με νερό, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια διαγωνίως και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Για το σιρόπι: Βράζουμε για 10 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα πορτοκαλιού και τον χυμό του λεμονιού, μέχρι να δέσει.
Αμυγδαλόγλυκο με σιρόπι από σαγκουίνι
Πλούσιο και εντυπωσιακό γλύκισμα για μέρες λαμπρές. Σερβίρετέ το με ένα eau de vie στην πιο λαμπρή μέρα του χρόνου.
Υλικά για 8-10 άτομα
250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, 225 γρ. ζάχαρη, 50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 1 κ.σ. ξύσμα από σαγκουίνι, 4 αυγά, 60 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο
Για το σιρόπι: 65 γρ. χυμό από σαγκουίνι, 55 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με μετακινούμενο πάτο 22 εκ. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα αναμιγνύουμε σ’ ένα μπολ με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το ξύσμα για 1 λεπτό, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα μίγμα ομοιογενές. Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα αμυγδάλου. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο και τρυπάμε την επιφάνεια με ένα ξυλάκι. Σιροπιάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε, τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ. Σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό.
Για το σιρόπι: Βράζουμε το χυμό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.