Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Επιστροφή στις συνταγές και την εποχικότητα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Όσο είναι καιρός, λοιπόν, πρέπει να μαζέψουμε τις συνταγές της γιαγιάς μας.

Είναι εκείνες οι αυθεντικές συνταγές που ανάθρεψαν τους γονείς μας. Οι συνταγές που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της επιβίωσης χωρίς πολλές σκέψεις ίσως και χωρίς καμιά επιτήδευση.

Οι συνταγές αυτές δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της καθημερινότητας, τα υλικά που διέθετε η κάθε εποχή και η κάθε οικογένεια, ήταν οι συνταγές οι απολύτως εποχικές που ακόμα δεν υπήρχε η σκιά της παγκοσμιοποίησης.

Οι μελιτζάνες επομένως ήταν απολύτως καλοκαιρινές και νόστιμες, δεν υπήρχαν  ακόμα τότε τα θερμοκήπια και οι εισαγωγές ήταν σχεδόν απαγορευτικές.

 

Εμείς στη δική μας γενιά σχεδόν όλα τα προλάβαμε

“Αναβαθμιστήκαμε” σε παγκοσμιοποιημένα όντα, έχοντας “πλαστικά“ φρούτα και λαχανικά  θερμοκηπίου και παγκόσμιες εισαγωγές. Θυμάμαι τη δεκαετία του ‘80, όταν ακόμα δεν έβρισκα στην ελληνική αγορά κόκκινες πιπεριές παρά μόνο Φλωρίνης στην εποχή τους, πόσο μου κακοφαινόταν. Τώρα που ωρίμασα, γευστικά και ηλικιακά δεν καταδέχομαι να τρώω ντομάτα τους χειμώνες – άντε πού και πού  κανένα βιολογικό τοματίνι και μόνον αυτό – δεν φτιάχνω μελιτζάνα φούρνου παρά μόνο το καλοκαίρι και λάχανο δεν μπαίνει στο σπίτι μου παρά μόνο το χειμώνα.

Έμαθα πως η ανοστιά συνοδεύεται και από ρύπους των αεροπλάνων που μεταφέρουν πέρα-δώθε όλες αυτές τις παραγωγές γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος αρνείται να “στερείται” το σταφύλι που του αρέσει και απαιτεί να του το φέρνουν από την άλλη άκρη της γης, τα Χριστούγεννα. Κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας, τα χωράφια μας, τα σπίτια μας, την υγειά μας. Κακομάθαμε και τώρα που αρχίζει η αφύπνιση και συνειδητοποιούμε την αλήθεια μπορεί να ζοριζόμαστε. Αλλά αυτή η αλήθεια, αυτή η εκπαίδευση θα μας στρώσει σε νέα δεδομένα με στόχο να σώσουμε τον πλανήτη, την ανθρωπότητα και το μέλλον των παιδιών μας.

 

Γι’ αυτό…

Ψαχτείτε.

Πάτε πίσω στα μεγάλα μυστικά που μας άφησαν σαν παρακαταθήκη οι γιαγιάδες μας.

Αναζητείστε τις συνταγές και τα υλικά που μεγαλώσαν γενιές και γενιές με δυσκολία, αλλά απόλυτη  αξιοπρέπεια και απόλυτα καλή πρώτη ύλη.

Διαφυλάξτε τα υπέροχα τετράδια συνταγών που δίνουν εκείνες τις λεπτομέρειες για κάθε μαγειρική. Έρχεται δυναμικά το καλοκαιράκι και μαζί του τα καλύτερα ώριμα μοσχοβολιστά φρούτα και λαχανικά.

 

Μελιτζάνες ξερές

Η γιαγιά μου κάθε χρόνο ξέραινε μελιτζάνες για να τις έχει το χειμώνα. Τι έκοβε σε λεπτές φέτες, τις πέρναγε σε χοντρή κλώστη με μια σακοράφα και τις κρέμαγε θηλιές τη μια δίπλα στην άλλη στο ξύλο που ανακάτευε τον τραχανά. Τις άφηνε έτσι στη σκιά, σε δροσερό μέρος που χτύπαγε τ’ αγέρι της Πέτρας και μόλις αφυδατωνόντουσαν τις έβαζε στο κελάρι. Τους χειμώνες, όταν πια δεν υπήρχαν μελιτζάνες τις μούσκευε στο νερό και καθώς ήταν μαλακές τις βούταγε στο χυλό και μας τις τηγάνιζε. Τέτοιος μεζές και τέτοια νοστιμιά δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Έφτιαχνε και λιαστές  ντομάτες πάνω στα αρωματικά φρύγανα κι έτσι είχαμε και το χειμώνα. Οι σοδειές ήταν μια ολόκληρη διαδικασία που κάθε σπιτικό είχε ανάγκη να κάνει.

Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχουν εξαιρετικά εργαστήρια, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που μας ετοιμάζουν σοδειές κι έτσι δεν χρειάζεται να τα κάνουμε μόνοι μας. Εμείς αρκεί να μπούμε στη λογική της εποχικότητας των πρώτων υλών που είναι το πιο σημαντικό.

 

Πιλάφι με πλιγούρι

Ο καλύτερος συνδυασμός οσπρίων και σιτηρών είναι με το ρύζι. Πάντα να προτιμάτε να σερβίρετε  τις φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια με ρύζι. Εδώ μια παραδοσιακή συνταγή με ρύζι και πλιγούρι  (σπασμένο σιτάρι)

Υλικά

1 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα

1 φλιτζ. πλιγούρι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φωλιές μαλλιά αγγέλου (φιδές) θρυμματισμένα

2 ντομάτες φρέσκιες ώριμες

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

3-4 φλιτζ. νερό

½ φλιτζ. μυζήθρα ξερή τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί χωρίς να καεί. Ρίχνουμε τα μαλλιά αγγέλου, ανακατεύουμε για 4-5΄, μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε το ρύζι, το πλιγούρι, το νερό, το αλάτι και την τομάτα τριμμένη. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για 30΄, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και το πλιγούρι και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα.

 

Tip

Κάποιες φορές αντικαθιστώ τη μυζήθρα με φέτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη και αντί για τομάτα βάζω 8-10 τοματίνια κομμένα στη μέση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img