Πριν μερικές μέρες ήταν η επέτειος θανάτου μιας από τις πιο όμορφες υπάρξεις της οθόνης. Η Μέριλιν Μονρόε απασχολεί τα ΜΜΕ από τότε που βρέθηκε νεκρή αγκαλιά μαζί με τα δεκάδες σημειώματα που ενίσχυαν τα εκατοντάδες αναπάντητα ερωτηματικά μιας ελαφρόμυαλης, πλην όμως απόλυτα γοητευτικής σταρ. Το βλέμμα στο φακό, η αγγελική φυσιογνωμία, το απόλυτο σύμβολο του σεξ. Ποτέ καμιά άλλη δεν έλαμψε, δεν χόρεψε, δεν δήλωσε, δεν ηττήθηκε και δεν μιλήθηκε τόσο μα τόσο πολύ όσο η Μέριλιν.
Μεταξύ όλων των άλλων όμως της αποδόθηκε και ο τίτλος της καλής μαγείρισσας.
Έχει μείνει στην ιστορία η θρυλική γέμιση για τη γαλόπουλα, που λένε πως έφτιαχνε ανάμεσα στα γάργαρα γέλια της και στην καταθλιπτική μοναξιά της.
Πασίγνωστη η μπουγιαμπέσα της που αδυνατώ να φανταστώ πώς την κατάφερνε όταν όλοι ομολογούν πως ήταν αργή, νωχελική και αναποφάσιστη.
Ανάμεσα στο μύθο και το θρύλο της η γυναίκα με το πιο ανεπιτήδευτο μπρίο μπορεί και να “εκτελούσε” συναρπαστικά μια παραδεισένια σούπα.
Η μπουγιαμπέσα της ΜΕΡΛΙΝ
Η µπουγιαµπέσα είναι μια απολύτως διάσημη γαλλική ψαρόσουπα και είναι συνυφασµένη µε τη Μασσαλία, που όμως ίδρυσαν Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ως ψαράδικο γεύµα, φτιάχνεται με διάφορα πετρόψαρα με κυρίαρχο τη σκορπίνα, συνοδεία με θαλασσινά και γαρίδες ή καραβίδες, αν και εφόσον υπάρχουν όλα πάν-φρεσκα. Συνοδεύεται με τη σάλτσα Ρουίγ:
«Ρουίγ» (Rouille)
Υλικά
1 µέτρια κόκκινη πιπεριά, ψιλοκοµµένη
1 φέτα λευκό ψωµί, χωρίς την κόρα
1/3 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
2-3 σκελίδες σκόρδου
1 κρόκος αυγού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα «ρουίγ»: Βάζουµε στο µπλέντερ την πιπεριά, το τσίλι, το ψωµί, το σκόρδο και τον κρόκο του αυγού και τα χτυπάµε µέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουµε σταδιακά το λάδι σε λεπτή ροή και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να γίνει µια σάλτσα σαν πηχτή µαγιονέζα. Βάζουµε τη «ρουίγ» στο ψυγείο µέχρι να τη χρειαστούµε.
Σούπα Μπουγιαμπέσα
Υλικά
1,5 κιλό πετρόψαρα μεγάλα σε φιλέτα (σκορπίνα απαραίτητη)
10 μύδια καθαρισμένα
3 γαρίδες
3-4 καραβίδες
2 κουτ. σούπας λάδι
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεµµύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. ώριµες ντοµάτες, τριµµένες
1,25 λίτρα νερό
1-2 στήµονες σαφράν
2 φύλλα δάφνης
Ένα κοµµάτι 5 εκατοστών φλούδα ακέρωτου πορτοκαλιού κατά προτίμηση αποξηραμένου
αλάτι, φρεσκοκοπανισμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε µια μεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το πράσο και το κρεµµύδι για 5 λεπτά ή µέχρι να μαραθούν. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και µαγειρεύουµε για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουµε το νερό, το σαφράν, τη δάφνη και τη φλούδα πορτοκαλιού και βράζουµε για περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούµε τη δάφνη και το πορτοκάλι, αδειάζουµε τη σούπα στο μπλέντερ και την πολτοποιούµε σε δόσεις. Την ξαναβάζουµε σε καθαρή κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουµε και βράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Ρίχνουµε τα ψάρια και µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι τα ψάρια να είναι έτοιμα. Προσθέτουμε τα µύδια, γαρίδες, καραβίδες και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Σερβίρουµε τη σούπα µε τη σάλτσα «ρουίγ» και ψωµί.
Βάζουμε μια φέτα ψωμί αλειμμένη με τη ρουίγ στη βάση του πιάτου και από πάνω ρίχνουμε μια μεγάλη κουτάλα ψαρόσουπα.
Στο καλό ΣΕΦ
Ένας πρόσφατος βαρύς θάνατος ήταν κι αυτός του μεγαλύτερου σεφ του αιώνα.
“Έφυγε” ο Ζοέλ Ρομπουσόν με 32 αστέρια Michelin με τον ωραιότερο πουρέ πατάτας στην ιστορία της μαγειρικής, γνωστός για την αποχή του στις ακρότητες, πλην όμως γνήσιος υποστηρικτής της γαλλικής κουζίνας.
Μότο του:
«Όσο γερνώ, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι την αλήθεια: Όσο πιο απλή είναι μια τροφή, τόσο πιο εξαιρετική μπορεί να είναι».
Λέσβος: Κέντρο πολιτιστικού τουρισμού
Με το όραμα να γίνει ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού η Στέγη Τρύφων -Tryfon Art Residency TAR μαζί με τις ελληνογερμανίδες (με καταγωγή από Μόλυβο) πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν πολιτιστικά τοποθεσίες του νησιού ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας. Έτσι η κλασική μουσική και η τέχνη φιλοξενούνται για να αλληλοεπιδράσουν στο μοναδικό περιβάλλον του νησιού!
Έτσι θα συμβάλλουν στην επόμενη μέρα για το Μόλυβο και το νησί ολόκληρο.
Αν βρεθείτε Αθήνα μην το χάσετε
Μέσα στο κατακαλόκαιρο το Εθνικό Μουσείο υποδέχεται έναν «εξηπλωμένο μικρό κύνα» που εντοπίστηκε το χειμώνα του 1937 στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας. Από εκεί μεταφέρθηκε και ξεχάστηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να αναδυθεί για πρώτη φορά την Δευτέρα 30 Ιουλίου στην «αίθουσα του βωμού» και να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.