Για ένα ποτήρι CHAMPAGNE

Spread the love

Αν επιθυμείτε να μπείτε στον κόσμο της σαμπάνιας μην διστάσετε. Κρίση ή μη, το αφρώδες αυτό κρασί είναι κάτι παραπάνω από γιορταστικό. Έτσι κι αλλιώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αλλάζει η διάθεσή μας με ό,τι κι αν λέει η τσέπη μας.

Το κρασί της Καμπανίας – γιατί αυτό μόνο μπορεί να ονομάζεται Σαμπάνια – θα σας προσφέρει μια μοναδική απόλαυση. Δοκιμάστε. Σιγά – σιγά και με ρέγουλο. Όποτε σας παίρνει οικονομικά.

Οι χρονιές του Καμπανίτη οίνου, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο, όπως και στα κρασιά. Μια σαμπάνια sec ή μια demi sec… αυτό δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον ουρανίσκο σας. Στην τελική, η επιλογή είναι αυτή που καθορίζει και το προσωπικό γούστο.

Ένα κρασί, όπως είναι η σαμπάνια, έχει κάθε λόγο ακόμα και στο πιο απλό καθημερινό μας τραπέζι, αρκεί να γνωρίζουμε τι πάει με ποιο.

Η εποχή που η σαμπάνια είχε  παρουσία μόνο σε γιορτές και σερβιριζόταν αποκλειστικά με γλυκό – Ω! τι τραγικό λάθος! – έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Η σαμπάνια της γιορτής

Μη δω σε γάμους να ανοίγετε σαμπάνια στο τέλος για να συνοδεύσετε την τούρτα… θα σας γράψω στα μαύρα κατάστιχα…

Αν ωστόσο η σαμπάνια είναι must… στη γιορτή σας, τότε τσουγκρίστε με τα flute ποτήρια σας γεμάτα – και όχι με τα παλιομοδίτικα σαν τουλίπες, που έχουν από λάθος επικρατήσει – πριν το κυρίως γεύμα, σαν απεριτίφ.

Αν βέβαια σας παίρνει, συνοδέψτε ολόκληρο το δείπνο με φυσαλίδες (tout champagne). Μπορεί να σας έρθει πολύ ακριβό, αλλά… θα μείνει αξέχαστο σε σας και στους καλεσμένους σας. Στην περίπτωση αυτή όμως, η επιλογή τόσο του φαγητού όσο και της σαμπάνιας που θα το συνοδεύσει θα πρέπει να γίνει με τους κανόνες της αρμονίας.

 

Μερικά χρήσιμα τιπ

Η σαμπάνια είναι  κρασί, άρα η αντιμετώπιση που χρειάζεται είναι η ίδια με οποιονδήποτε άλλο οίνο. Ένα αφρώδες κρασί, που καθοριστικό χαρακτηριστικό του είναι οι «θρυλικές» του φυσαλίδες.

Σαμπάνια ονομάζονται μόνο τα κρασιά που βγαίνουν στην «περιούσια» περιοχή της Champagne (Καμπανίας), στην Γαλλία. Αν και υπάρχουν πολλά και αξιόλογα κρασιά και σε άλλα μέρη της γης, που αφρίζουν με δυναμικές φυσαλίδες, δεν μπορούν  να ονομάζονται σαμπάνιες, αλλά αφρώδεις οίνοι.

Η παραγωγή της σαμπάνιας υπακούει σε τριανταπέντε απαράβατους κανόνες που επιβάλλονται από την γαλλική νομοθεσία, προκειμένου το παραγόμενο κρασί να αποκτήσει αυτό το όνομα, με την Ονομασία Προέλευσης. Κάποιες από αυτές είναι:

Α) Οι ποικιλίες σταφυλιών πρέπει να είναι αποκλειστικά: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonay και να καλλιεργούνται επίσης αποκλειστικά στην συγκεκριμένη περιοχή, της Καμπανίας.

Β) Τα κλήματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, να είναι φυτεμένα σε καθορισμένες αποστάσεις αλλά και η στρεμματική απόδοση σε σταφύλια είναι επίσης καθορισμένη.

Γ) Τα σταφύλια τρυγιούνται πάντα και μόνο με το χέρι.

Δ) Η ημερομηνία του τρύγου είναι αυστηρά καθορισμένη, αλλά και η όλη διαδικασία της οινοποίησης είναι ακριβή, πολύ συγκεκριμένη, χρονοβόρα, αλλά και δύσκολη.

 

Μην ξεχάσετε…

Η σαμπάνια είναι μια πολύπλοκη γεύση για απόλυτα απαιτητικούς, αλλά και εκπαιδευμένους ουρανίσκους.

Ανοίξτε τη σαμπάνια «σιωπηρά». Ο «γιορταστικός» κρότος που συχνά αφήνει το πολύτιμο κρασί να σκορπίσει τον αφρό του στον αέρα… δεν είναι καθόλου chic. Το άνοιγμα πρέπει να είναι στεγνό και αθόρυβο χωρίς να επιτρέπει να χαθεί ούτε μια σταγόνα αφρού.

 

Η Σαμπάνια πίνεται πολύ δροσερή

Προτιμείστε την στους 6ο -10ο C, σερβιρισμένη πάντα σε σαμπανιέρα γεμάτη πάγο και νερό. Μην κάνετε το λάθος να βάζετε τη φιάλη μέσα σε σκέτα παγάκια γιατί δεν θα παγώσει γρήγορα, ούτε θα διατηρηθεί στη θερμοκρασία που πρέπει. Κάποιοι μετρ παλιάς σχολής μου είπαν πως αν προσθέσω λίγο αλάτι στο νερό η σαμπάνια θα παγώσει πιο γρήγορα. Μερικές φορές το κάνω από το άγχος του χρόνου, αλλά ποτέ δεν εξακρίβωσα αν λειτουργεί πραγματικά.

Παγώστε την σαμπάνια στην συντήρηση – ποτέ στην κατάψυξη – μερικές ώρες πριν την σερβίρετε. Μην την διατηρείτε μέρες ολόκληρες μέσα στο ψυγείο. Στην σαμπανιέρα χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά.

Αν as you take your time πίνοντας τη σαμπάνια διαπιστώσετε ότι έχει παγώσει πολύ, βγάλτε την λίγο από την σαμπανιέρα.

 

Το άνοιγμα της Σαμπάνιας

Κόβετε το καψούλι της φιάλης και προσεκτικά στρίβετε το συρματάκι έτσι ώστε να χαλαρώσει. Προσοχή μην κουνήσετε τη φιάλη.

Κρατείστε το φελλό και συγχρόνως με το άλλο χέρι στρίβετε τη φιάλη σιγά-σιγά. Όταν αρχίσει η πίεση που θα την νιώσετε στο χέρι ελέγξτε την απελευθέρωση του φελλού έτσι ώστε να μην ακουστεί κανείς θόρυβος, ούτε να χυθεί σταγόνα. Στις σχολές των sommelier το άνοιγμα της σαμπάνιας αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς εξετάσεις.

Μην κάνετε πανηγυρικές επιδεικτικές κινήσεις για να τρέξει το υπέροχο κρασί στο πάτωμα ή στο τραπεζομάντιλο και να εκτοξευτεί ο φελλός πάνω στα ταβάνια.

Η σαμπάνια είναι ένα πολύ σοβαρό κρασί, πολύτιμο, ακριβό, μοναδικό. Δεν είναι για τα πανηγύρια. Σεβαστείτε το!!!

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση