Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τα πλατό της Πρωτοχρονιάς 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σας παροτρύνουμε να πάρετε μια γενναία απόφαση, να παραιτηθείτε από τα παραδοσιακά γεύματα  και σας προτείνουμε μια μοντέρνα πρόταση για το πάρτι σας στο Ρεβεγιόν  της Πρωτοχρονιάς. Αν αυτό το βρίσκετε δύσκολο, τουλάχιστον υιοθετείστε κάποια πλατό για άλλα γεύματα και δείπνα μέσα στις γιορτές για να ελαφρύνετε λίγο το “βαρύ πρόγραμμα“.

 

Διάφορες ευφάνταστες ποικιλίες

Δηλαδή υπέροχες πιατέλες – πλατό – με διάφορα εδέσματα να μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τα περαστά ή τον μπουφέ ακόμα και το καθιστό γιορταστικό σας γεύμα ή δείπνο.

Αν είστε των social media δείτε instagram, πατήστε στο διαδίκτυο pinterest και θα βρεθείτε σε απίστευτες ιδέες για τρομερά πρωτότυπες  ποικιλίες από τις πιο προσιτές  μέχρι όσο σηκώνει η τσέπη σας.

Τα πλατό μπορούν να είναι στην κλασική μορφή με τυριά, αλλαντικά και φρούτα φρέσκα, αποξηραμένα και  ξηρούς καρπούς, μπορούν όμως να είναι και σε μορφή μεζέδων, που θα εμφανίζονται όλοι μαζί με εντυπωσιακή μαεστρία πάνω σε μια μεγάλη πιατέλα, ένα στρογγυλό δίσκο, ένα μεγάλο ξύλο κοπής, ακόμα και σε ένα ταψί.

Το ζήτημα είναι πώς θα διακοσμήσουμε την πιατέλα, με τι θα τη στρώσουμε, πώς θα στήσουμε τα εδέσματα. Ένα απλό μικρό μπολ άλλου χρώματος με μια σος, μια τσάτνυ ή κομμένα τοματίνια, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι Γάλλοι πρωτοστατούν στα πλατό, αλλά πρόσφατα, πολλοί νέοι δημιουργικοί σεφ στο παγκόσμιο αλλά και στην ελληνική γαστρονομική σκηνή δεν πάνε πίσω. Αρχίζει λοιπόν να γίνεται στιβαρό το trend του πλατό, που επί της ουσίας είναι η αλλιώς εμφάνιση μεζέδων, ποικιλίας εδεσμάτων για ούζο, κρασί ή μπίρα.

 

Μια ποικιλία με κρεατικά 

Το πρώτο βήμα για να φτιάξεις το πιο όμορφο charcuterie board είναι να σκεφτείς το concept.

Στη συνέχεια θα πας σε ένα καλό μπακάλικο και σε εκλεκτά σούπερ-μάρκετ να επιλέξεις τα αγαπημένα σου υλικά.

Φυσικά ό,τι κι αν αποφασίσεις θα συμπεριλάβεις τυριά, αλλαντικά, φρούτα αλλά και προϊόντα delicatessen. Διάλεξε τις  σωστές ετικέτες κρασιών, ούζων, τσίπουρου από την Ελλάδα, όλο τον κόσμο, για να το πλαισιώσεις. Ρώτα τον καβίστα σου να σε βοηθήσει.

Θα πρέπει να  ασχοληθείς σοβαρά με τα προϊόντα έτσι ώστε να μιλήσεις γι’ αυτά και στους καλεσμένους σου όταν τα δουν πάνω στα πλατό. Το παραμύθιασμα – όχι το ψεύτικο – είναι μια βασική αρχή για να εντυπωσιάσεις, αλλά και να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα στα τραπεζώματά σου.

  1. Επίλεξε ένα φρέσκο κρεμώδες τυρί, ένα μαλακό κίτρινο, ένα πικάντικο και  έντονο και ένα παλαιωμένο.
  2. Με την ίδια λογική επίλεξε και τα αλλαντικά χωρίς ενοχές.
  3. Θα χρειαστείς κάποιες αλοιφές, όπως χούμους, γουακαμόλε, φάβα, γιαούρτι με δυόσμο, φουντούκια με κρέμα τυριού κλπ.. Θα κάνεις ό,τι σε παίρνει και  τα υπόλοιπα θα τα αγοράσεις από επώνυμους παραγωγούς. Όχι χύμα και αγνώστου προέλευσης. Ποτέ τσίπουρα και ούζα χύμα. Μόνο εμφιαλωμένα. Κρασί μπορεί να επιλέξεις σε ασκό, μόνο από γνωστά οινοποιεία αν θες για φτηνότερο. Αλλά τώρα χρονιάρες μέρες, αν σε παίρνει διάλεξε μερικά κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα για να μπει καλά η χρονιά.
  4. Η Σαμπάνια είναι της γιορτής. Αν η γαλλική παραείναι ακριβή, αντικατάστησέ την με αφρώδεις οίνους που κάποιοι Έλληνες παραγωγοί έχουν πετύχει τη συνταγή. Αν βρείτε και ροζέ μην διστάσετε. Πρόσφατα απόλαυσα ένα του Κτήματος Σπυρόπουλου κι ένα από τον Συνεταιρισμό Αμυνταίου.
  5. Απαραίτητο στοιχείο στα πλατό σας είναι η αντίστοιχη ποικιλία από  διάφορα ψωμιά, κριτσίνια, ντακάκια, παξιμαδάκια και αράβικες πίτες ή τορτίγιες.
  6. Στα εκ των ων ουκ άνευ κάποιες delicatessen μαρμελάδες ή τσάτνυ μπορεί να είναι και χειροποίητες από σας, φυσικά.
  7. Άλλα διάφορα,όπως αυγά ποσέ, ή βραστά, τα σουτζουκάκια που φτιάχνεις τέλεια, τα κεφτεδάκια σου που τρώγονται και κρύα, το ξυρισμένο χοιρινό (pulled pork = τραβηγμένο σαν ξασμένο) για άλλη εμφάνιση και υφή, οι γαμπίτσες της κότας μελωμένες με μπαχάρια και μέλι, κανένα σουβλάκι από γαρίδα ή τυρί, ή φιλετάκι, ή αγγουράκι και ντοματούλα.

Παίζει να έχεις και ολόκληρο μπούτι ζαμπόν από γαλόπουλα ή χοιρινό ψημένο με ανανά, όλα κομμένα σε λεπτές φέτες μικρές ή σε μικρά κομμάτια.

  1. Ακόμα και γκιουζλεμέδες και ντολμαδάκια γιαλαντζί με άποψη μπορείς να βάλεις στην πιατέλα σου.

 

Έτσι… 

Ό,τι θες μπορείς να έχεις σ’ αυτές τις ποικιλίες αρκεί να είναι στημένες με περίσσια τέχνη, να μην τρέχουν ζουμιά από το ένα στο άλλο, να έχουν ανάμεσα φύλλα δυόσμου, αρμπαρόριζας και ευκαλύπτου για ντεκόρ και ρε παιδί ακόμα και κάνα κοφτό σεμεδάκι σαν βάση ή ένα χειροποίητο φιλέ από αυτά της γιαγιάς. Μην το λυπηθείς, μετά θα το πλύνεις και θα ευχαριστηθεί και η μαμά σου που του έδωσες ρόλο στη ζωή σου.

Μην ξεχάσεις να βάλεις ψημένα κάστανα – όχι αυτά τα έτοιμα – καθαρισμένα, χουρμάδες βασιλικούς, δαμάσκηνα μαριναρισμένα σε μπράντι, τοματίνια ανακατεμένα με φρέσκα φύλλα δάφνης ολόκληρα, κύβους φέτας με ελιές ζαρωμένες, ρόδι παντού.

Τα πλατό μπορεί να γίνουν ακριβά αν προσθέσεις αυγοτάραχο, καπνιστό σολομό, γαρίδες, στρείδια φρέσκα, χαβιάρι αληθινό BELUGA ή OCIETRA, μικρά αυγά ορτυκιών.

Κι αν δεν μπορούμε όλα αυτά μπορούμε ελεύθερα να τα ονειρευόμαστε γιατί τα όνειρα τουλάχιστον είναι τζάμπα και μας φτιάχνουν το κέφι. Αν δεν είμαστε μίζεροι φυσικά!

Οι δυνατότητες ενός πλατό είναι άπειρες. Αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει.

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img