-2 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή 5ετών σχεδίων καθετοποίησης της παραγωγής τους
-«Θα είμαι ικανοποιημένος αν “τουλάχιστον” κάθε Οργάνωση έχει το δικό της σύγχρονο παραληπτήριο γάλακτος», υπογραμμίζει ο Στρατής Κεφάλας που έχει το συντονισμό για την συγκρότησή τους
Οχτώ Οργανώσεις Παραγωγών της Λέσβου που δημιουργήθηκαν από ισάριθμους αγροτικούς – κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς της Λέσβου ανοίγουν τα φτερά τους ώστε να κάνουν τα πρώτα βήματα για την καθετοποίηση της παραγωγής τους, με την εφαρμογή των σχεδίων τους συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για τις Οργανώσεις Παραγωγών που δημιουργήθηκαν από μέλη των Συνεταιρισμών Μεσοτόπου, Άγρας, Σκαλοχωρίου, Ερεσού, Κάπης, Νάπης, Μανταμάδου και Μήθυμνας και μέσω αυτών των ευέλικτων σχημάτων εξασφαλίζουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση για την καθετοποίηση της παραγωγής τους. Απώτερος στόχος είναι αυτές οι Οργανώσεις Παραγωγών να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μεταποιούν το γάλα των μελών τους παρότι οι Συνεταιρισμοί Μανταμάδου και Μεσοτόπου βρίσκονται ήδη στη μεταποίηση.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών συγκροτήθηκαν υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου της Γαία Επιχειρείν για τη Λέσβο, πρώην προϊσταμένου του Τμήματος Επιδοτήσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών, Στρατή Κεφάλα, ο οποίος μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το πράσινο φως που άναψε (λίγες ημέρες πριν τις εκλογές) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη και χρηματοδότηση των Οργανώσεων Παραγωγών του νησιού μας, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.
Παραληπτήρια γάλακτος
Μέσω των προγραμμάτων τους οι 8 Οργανώσεις Παραγωγών του νησιού μας θα κάνουν το επόμενο διάστημα το πρώτο τους βήμα, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα αποτελεί και τον βασικό στόχο για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό των παραληπτηρίων γάλακτος με την προμήθεια και εγκατάσταση παγολεκανών (μεταλλικές δεξαμενές ψύξης) σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, όπου οι κτηνοτρόφοι θα παραδίδουν το γάλα τους και αυτό θα συντηρείται μέχρι να οδηγηθεί στα τυροκομεία.
Με αυτόν τον τρόπο οι 8 Συνεταιρισμοί με τις Οργανώσεις Παραγωγών που συγκρότησαν προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα δρομολογώντας τον εκσυγχρονισμό και την αδειοδότηση των παραληπτηρίων γάλακτος, βάσει των προβλεπόμενων προδιαγραφών των κειμένων διατάξεων, καθώς σήμερα λειτουργούν σε ένα καθεστώς διακριτικής ανοχής από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Εκτός όμως από την πιστοποίηση και την αδειοδότηση των παρατληπτηρίων γάλακτος, εξίσου κρίσιμο είναι και το γεγονός ότι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις μέσω Οργανώσεων Παραγωγών που έχουν συγκροτήσει θα σταματήσουν να εξαρτώνται από τις τυροκομικές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια θα αντιμετωπιστούν και άλλες παθογένειες του κυκλώματος του γάλακτος στο νησί μας. Το τελευταίο καθώς τα παραληπτήρια γάλακτος σε Συνεταιρισμούς λειτουργούν με τη συνδρομή τυροκομικών επιχειρήσεων που διαθέτουν τις παγολεκάνες και αυτός ο δανεισμός είναι που τροφοδοτεί την όποια επιρροή συγκεκριμένων τυροκομικών επιχειρήσεων σε Συνεταιρισμούς. Ωστόσο με την δημιουργία δικών τους παραληπτηρίων γάλακτος οι Συνεταιρισμοί, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών που συγκρότησαν, θα αποκτήσουν πλέον δικό τους εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην εξαρτώνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τους απορροφούν το γάλα.
Τα σχέδιά τους
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 8 Οργανώσεις Παραγωγών έχουν περίπου 350 μέλη κτηνοτρόφους (που παράγουν ως επί το πλείστον πρόβειο γάλα, όπως προκύπτει από την εμπορευθείσα παραγωγή των προηγούμενων ετών), ενώ είναι ταυτόχρονα και μέλη των αντίστοιχων Συνεταιρισμών.
Ο μέσος όρος της παραγωγής τους είναι περίπου 20 τόνοι ανά μέλος και πρόκειται συνολικά για ποσότητα περίπου 6.800 τόνους γάλα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέραμε, ο Στρατής Κεφάλας συνοψίζει τους στόχους ως ακολούθως:
Στόχοι ομάδας Α
- Αύξηση του όγκου παραγωγής (10%).
- Αύξηση της αξίας παραγωγής (10%).
- Καθετοποίηση της παραγωγής (50%).
- Διαφοροποίηση της παραγωγής (50%).
- Αύξηση όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και που πληροί τις απαιτήσεις ενός ειδικού «καθεστώτος ποιότητας» (30%).
- Αντικατάσταση φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) είτε αντικατάσταση εξοπλισμού ή απόκτηση νέου, είτε δημιουργία νέων υποδομών ή βελτίωση/επέκταση υφιστάμενων με σκοπό τη μείωση των εισροών (10%) ή/ και αύξηση των εκροών (5%) ή αύξηση αξίας εμπορεύσιμου προϊόντος.
- Εφαρμογή νέων πρακτικών, τεχνικών ή μεθόδων στη γεωργία ,κτηνοτροφία (στο 80% των μελών).
- Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων και αποβλήτων ζωικής παραγωγής (στο 80% των μελών).
Στόχοι ομάδας Β
- Ενέργειες προβολής και προώθησης (ιστοσελίδα/έκθεση/ενημερωτικό υλικό).
- Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων και αποβλήτων (στο 80% των μελών).
- Συμμετοχή σε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος (στο 70% των μελών).
- Συμμετοχή σε μέτρα κατάρτισης(στο 30% των μελών).
Από τις παραπάνω ομάδες στόχων επιλέχθηκαν τουλάχιστον μια και κατά περίπτωση Οργάνωσης /Συνεταιρισμού.
Τα επιχειρηματικά σχέδια είναι 5ετούς διάρκειας , με σαφείς επιτεύξιμους στόχους και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Στρατής Κεφάλας
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κεφάλας «ως διευθυντής του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγρότη της Γαία Επιχειρείν και υπεύθυνος του φορέα, θα είμαι ευχαριστημένος αν “τουλάχιστον” κάθε Οργάνωση έχει το δικό της σύγχρονο (πληρώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές) παραληπτήριο γάλακτος, να μην εξαρτάται από τον κάθε ιδιώτη έμπορο και να μπορεί να αναζητά την καλύτερη δυνατή τιμή του παραγόμενου προϊόντος. Η κτηνοτροφία και ο συνεταιριστικός χώρος βιώνουν μια περίεργη κατάσταση με πολλαπλές πιέσεις, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι όμως θέλουν στήριξη και αξιοποίηση των μέσων και των προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς», είπε με νόημα ο κ. Κεφάλας, σημειώνοντας ότι μακροπρόθεσμα καλό θα ήταν να τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση ενωτικών και ισχυρών κινήσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.