Ένας Λέσβιος στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής

O Αγιασώτης, πρώην Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού
Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Λημνιός στην καταγωγή Αντώνης Διαματάρης (από το Θάνος της Λήμνου, μετανάστευσε το 1968 στη Νέα Υόρκη) είναι τα δυο πρόσωπα στο νέο υπουργικό συμβούλιο που συνδέονται με το Νομό Λέσβου και η ανάληψη των καθηκόντων τους, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση στα νησιά μας 

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ, ο οποίος αποστρατεύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η τοποθέτησή του στη θέση του Υφυπουργού Άμυνας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη με πολλούς να κάνουν λόγο για δικαίωση. Το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή είχε ακουσθεί έντονα και στην προεκλογική περίοδο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν να τον δουν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.  

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην υπουργοποίηση του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί.  

«Η συνταξιοδότηση του από τις ένοπλες δυνάμεις αιφνιδίασε τους περισσότερους αξιωματικούς του στρατού και τους συμπατριώτες μας, καθώς θεωρούσαν ότι ο αρχηγός ΓΕΣ θα παρέμενε στη θέση του», αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Σε  μήνυμα που ανάρτησε τότε ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook  είχε σχολιάσει για την αποστρατεία του: «Να υπηρετείς την Πατρίδα αξίζει. Και όταν κάτι αξίζει να το κάνεις, τότε αξίζει και να το παρακάνεις! Μετά από 40 και πλέον χρόνια, μόνο υπερηφάνεια για τον Ελληνικό Στρατό!». 

«Όσοι γνωρίζουν καλά το νέο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ξέρουν ότι πρόκειται για έναν αξιόλογο συμπατριώτη μας, με απόλυτη αίσθηση της τιμής και του καθήκοντος για την πατρίδα, αλλά και ιδιαίτερη αγάπη για τη γενέτειρά του τη Λέσβο. 

Στη θητεία του ως αρχηγός ΓΕΣ, υπήρξε ανοιχτός σε επικοινωνία, επαφή και συνεργασία με τους Λέσβιους των Αθηνών, που μέσω της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ήρθε περισσότερο κοντά τους και γνωρίστηκε με πολλούς από αυτούς, σε εκδηλώσεις και σχετικές δράσεις», αναφέρει σε άλλο σημείο η ΟΛΣΑ. 

 

Βιογραφικό 

Αλκιβιάδης Στεφανής του Παναγιώτη, Αντιστράτηγος 

Ημερομηνία Γεννήσεως: 7 Οκτωβρίου 1959
Τόπος Γεννήσεως: Αθήνα 

Εκπαίδευση: Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) Τάξης 1982 (Ανθυπίλαρχος). Παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεθωρακισμένων. Παρακολούθησε το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ (Army Armor School, Fort Knox, Kentucky). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας».
Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά 

Σταδιοδρομία 

 • 2017 2019
  Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού
   
 • 2016 2017
  Διοικητής Γ’ΣΣ/NRDC-GR, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ.
   
 • 20152016
  Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου στο ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΔ΄Κ). 
 • 2014 2015
  Διοικητής της 95ης Μεραρχίας «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ».
   
 • 2012 2014
  Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου στο ΓΕΣ(ΓΕΣ/ΔΔ΄Κ).
   
 • 2011 2012
  Διοικητής της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΔΟΡΥΛΑΙΟ».
   
 • 2010 2011
  Διευθυντής στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΑΣΠ).
   
 • 2009 2010
  Υποδιοικητής της 50
  ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΨΟΣ». 
 • 2008 2009
  Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (
  National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. 
 • 2007 2008
  Επιτελάρχης στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «ΔΟΡΥΛΑΙΟ».
   
 • 2005 2007
  Διευθυντής Γραφείου Μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΓΕΕΘΑ.
   
 • 20022005

  Αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 • 2000 2002
  Υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Στις 15 Αυγούστου 2001, στον εορτασμό της Παναγιάς, συνόδεψε στην Αγιάσο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Παναγιώτη Ψυρούκη).  
 • 19982000
  Διοικητής 98ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων. 

Προγενέστερες Θέσεις 

 • Εκπαιδευτής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
 • Διοικητής Ουλαμού και Ίλης σε Μονάδες Τεθωρακισμένων καθώς και επιτελικές θέσεις Σχηματισμών. 

Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά 

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. 

Θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακός, βαθύς γνώστης των θεμάτων Άμυνας, ενώ κατά τη θητεία του ως Α/ΓΕΣ τη διετία 2017-2019 είχε επιχειρήσει την μετεξέλιξη του Στρατού Ξηράς, εκσυγχρονίζοντας μια σειρά από δομές του. Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του θεωρείται η πρόσφατη απόκτηση από τις ΗΠΑ 70 ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, τα περισσότερα εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν προς ενίσχυση της άμυνας των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.