Στο επίκεντρο έχει βρεθεί αυτό το διάστημα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου με έδρα την Αγιάσο (πρώην Θεομήτωρ) για τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που προωθεί η κυβέρνηση, τις τοπικές αντιδράσεις φορέων και κατοίκων αλλά και τη νέα διοίκηση που αναμένεται να αναλάβει σύντομα. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το παλιό κτίριο του πρώην «Θεομήτωρ» έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης.
Την αντίθεσή του για την παραχώρηση του κτιρίου και τη λειτουργία του ως δομής για ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες εξέφρασε εμμέσως δημόσια και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά στην είσοδο του κτιρίου το περασμένο Σάββατο μαζί με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνό και εκπροσώπους τοπικών φορέων. «Όλοι μαζί απορρίπτουμε κάθε σκέψη δημιουργίας δομής για μετανάστες οιασδήποτε ηλικίας στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ΘΕΟΜΗΤΩΡ στην Αγιάσο Λέσβου, τόπο συρροής προσκυνητών στην Παναγία από όλο τον κόσμο…», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.
Μπροστά στην είσοδο του κτιρίου Α’ του πρώην Θεομήτωρ φωτογραφήθηκε μια μέρα πριν και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Καμμένος που επισκέφθηκε το νησί για να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν το προσφυγικό.
Λίγες ημέρες πριν το Τοπικό Συμβούλιο της Αγιάσου τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της χρήσης του κτιρίου ως δομής για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Αγιάσου φέρονται να επικοινώνησαν για το θέμα και με τον Αγιασώτη Υφυπουργό Άμυνας και Συντονιστή για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα Αλκιβιάδη Στεφανή και ζήτησαν την παρέμβασή του για να μην προχωρήσει η λειτουργία του κτιρίου ως δομή, μεταφέροντας την κάθετη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Έρχεται νέα διοίκηση
Το θέμα αυτό θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς ήδη από τις 24 Οκτωβρίου 2019 έχει λήξει η θητεία του σημερινού Διοικητικού συμβουλίου, ενώ εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει έντονες διεργασίες για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του Προέδρου. Η σημερινή Πρόεδρος, Κατερίνα Βόλτσιου, έχει μεταφέρει προφορικά και γραπτά στο Υπουργείο Εργασίας την επιθυμία της να επισπευσθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής της, καθώς όπως έχει διαμηνύσει δεν επιθυμεί να παραιτηθεί και να αφήσει ακέφαλο έναν ευαίσθητο φορέα όπως είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας.
Θυμίζουμε ότι το σημερινό Δ.Σ. είχε πάρει την απόφαση παραχώρησης της χρήσης του α’ κτιρίου του πρώην «Θεομήτωρ» στο Υπουργείο Εργασίας επί υπουργίας Φωτίου, με σκοπό να λειτουργήσει ως δομή για ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες. Το σκεπτικό της απόφασής ήταν ότι το Υπουργείο θα προχωρούσε στην επισκευή του κτιρίου και δεδομένου ότι το κόστος ήταν μεγάλο για τις οικονομικές δυνατότητες του ιδρύματος – λόγω της παλαιότητάς του – θα μπορούσε στη συνέχεια μετά τη λήξη της παραχώρησης, να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς του ιδρύματος.
Εικόνες εγκατάλειψης
Στο μεταξύ φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με την σημερινή κατάσταση των χώρων του κτιρίου α’ του ιδρύματος που έχει παραχωρηθεί από το 2017 στο Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στο Υπουργείο Άμυνας, προκαλούν αγανάκτηση για την εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο-περιουσία του ιδρύματος. Ο Δημοσθένης Σκλεπάρης δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες φωτογραφίες από την κατάσταση του α’ κτιρίου το οποίο έχει παραδοθεί στα χέρια «πλιατσικολόγων», που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές, έχουν σπάσει ντουλάπες, έχουν κλέψει ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν, μέχρι και κουφώματα από τα παράθυρα.
Παρέμβαση της πρώην Προέδρου Άννας Γουδέλλη
Το κτίριο είχε κλείσει επί θητείας Άννας Γουδέλλη όταν επισκευάσθηκε το κτίριο «Σανατόριο», όπου στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η πρώην Πρόεδρος με επιστολή-παρέμβασή της προς τα «Νέα της Λέσβου» εκφράζει τη λύπη της για τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει το κτίριο.
«Με αγανάκτηση διάβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τρομερή εγκατάλειψη και πλιατσικολόγηση του παλιού Κτιρίου στη θέση «Καμπούδι» του Ιδρύματος Θεομήτωρ στην Αγιάσο. Ένα κτίριο που έγινε από τη δωρεά του κ. Χατζησπύρου και υπηρέτησε για πολλά χρόνια τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.
Την άνοιξη του 2015 ανέλαβα πρόεδρος στο ΚΚΠΠΒΑ στην Αγιάσο, το κτίριο ήταν ακατάλληλο για άτομα με ειδικές ανάγκες γιατί ήταν φτιαγμένο με άλλες προδιαγραφές και για λιγότερους φιλοξενούμενους. Έτσι αφού ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του νέου κτιρίου στη θέση Σανατόριο μετακομίσαμε την δομή εκεί.
Φεύγοντας τον Δεκέμβριο του 2015 από το παλιό κτίριο για το νέο επισκευασμένο, πρώην Σανατόριο, αφήσαμε πίσω αρκετά αντικείμενα κλειδωμένα μέσα σε δωμάτια και ντουλάπια, όπως και αρχειακό υλικό κλειδωμένο και τακτοποιημένο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είχαν κλειστεί και στην εξωτερική είσοδο, αγόρασα εγώ η ίδια αλυσίδα και λουκέτο από τοπικό κατάστημα που λειτουργεί λίγο παραπέρα και με την βοήθεια υπαλλήλου κλειδώσαμε το κτίριο.
Ανά τακτά διαστήματα έπαιρνα τον οδηγό και επισκεπτόμαστε το εγκαταλειμμένο κτίριο για να ελέγχουμε την κατάσταση μια και στο χωριό είναι κοινό μυστικό πως άτομα γνωστά στην αστυνομία, αλλά και στους πολίτες έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Όταν τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2016 το επισκεφτήκαμε μαζί με την τότε Υφυπουργό κ. Φωτίου και υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας καθώς και εργαζόμενους του Ιδρύματος τα πράγματα ήταν όπως τα είχαμε αφήσει, αυτό άλλωστε ήταν και η αιτία που η κ. Φωτίου έκρινε πως το κτίριο ήταν κατάλληλο για χρήση.
Το φθινόπωρο του 2016 έληξε η θητεία μου και απομακρύνθηκα από τη θέση της προέδρου. Δεν μπορώ να ξέρω τι στάση ακολούθησε η μετέπειτα Διοίκηση του ΚΚΠΠΒΑ, όμως, η κοινή λογική λέει πως η κατάσταση στην οποία περιήλθε το κτίριο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη και αν γινόταν ελεγκτικές επισκέψεις του κτιρίου ανά τακτά διαστήματα δεν θα έφτανε σε αυτή την κατάσταση.
Αυτή είναι δημόσια περιουσία που την συντηρούμε όλοι μας με την φορολογία, κανένας δεν έχει δικαίωμα στην καταπάτηση, καταστροφή και λεηλασία της.
Η Διοίκηση του ΚΚΠΠΒΑ τι έχει να πει για αυτή την κατάσταση;
Οι τοπικοί φορείς που τώρα κόπτονται για το αν θα φιλοξενηθούν ανήλικα παιδιά μετανάστες και βγάζει ανακοινώσεις, πού ήταν όταν γινόταν αυτό το «χάλι»;
Κανένας στην Αγιάσο δεν είδε και δεν ξέρει τίποτα;
Είναι το γνωστό, Σώπα, μη μιλάς…».
Η σημερινή Διοίκηση του πρώην «Θεομήτωρ» εξηγεί με τη σειρά της ότι από το 2017 όταν και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει αρμοδιότητα στο χώρο, ωστόσο, και με τηλεφωνική επικοινωνία και με έγγραφα-παρεμβάσεις προέτρεπε το Υπουργείο να ελέγξει το κτίριο. Όσο για τα έγγραφα και τους φακέλους που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στους χώρους, αναφέρεται ότι είναι ούτως ή άλλως υλικό πενταετίας και άνω που θα καταστρεφόταν.