Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα», την Παρασκευή, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της με το μέτρο της καραντίνας στο ΚΥΤ Μόριας, η γιατρός Μυρσίνη Ουζουνέλλη* σε επιστολή της προς τα «Νέα της Λέσβου», σχολίασε την παρέμβαση της Οργάνωσης κάνοντας λόγο για «αξιοπερίεργη απόπειρα δημόσιας καταδίκης ενός απαραίτητου μέτρου».
Αναλυτικά στην επιστολή της η κα. Ουζουνέλλη αναφέρει τα εξής:
«Δυστυχώς, σε μια ιδιαίτερα ανεύθυνη ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε ως «περιττή» την καραντίνα στο ΚΥΤ Μόριας. Στην πραγματικότητα, το μέτρο είναι απολύτως απαραίτητο και αν δεν το έκανε η κυβέρνηση, θα προέκυπταν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού στο νησί, τόσο του εγγενούς όσο και του μεταναστευτικού/προσφυγικού πληθυσμού.
Πέρα από την αξιοπερίεργη απόπειρα δημόσιας καταδίκης ενός απαραίτητου μέτρου, όπως είναι η καραντίνα, στην ανακοίνωσή της η οργάνωση προτείνει να «απομονώσει και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα θετικά περιστατικά, να κάνει ανίχνευση επαφών και να κάνει μαζικά τεστ». Μα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση! Εδώ και αρκετές μέρες, εξειδικευμένο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στο ΚΥΤ και κάνει ακριβώς αυτά. Μήπως θα ήταν καλά, λοιπόν, στην ανακοίνωσή της η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να αναγνωρίζει αν μη τι άλλο τα πεπραγμένα;
Αντιμετωπίζουμε (παντού, όχι μόνο στην Λέσβο) μια σοβαρότατη κρίση δημόσιας υγείας. Σε τέτοιες κρίσεις όλες οι κυβερνήσεις έχουν περιορισμένους πόρους (κεφάλαια, διαγνωστικά τεστ, ιατρικό προσωπικό, κλπ.) και με αυτούς τους περιορισμένους πόρους προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουν την υγεία του πληθυσμού. Η Ελληνική κυβέρνηση την δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση, δηλαδή μια πανδημία και μια σοβαρότατη κατάσταση εθνικής ασφάλειας με την Τουρκία. Κάνει πολύ σωστά ό,τι μπορεί για να προστατέψει τον πληθυσμό. Σε αυτή την κρίση, οργανισμοί όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα και μια στοιχειώδη ευαισθησία προς τον πληθυσμό της Λέσβου».
*Η κυρία Μυρσίνη Ουζουνέλλη-Yorke είναι γιατρός με μεταπτυχιακές σπουδές στον Πολιτικό Σχεδιασμό της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.