“Βροχή” οι προσφορές για ενοικίαση εκτάσεων

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι προχωρά τις διαδικασίες για νέο ΚΥΤ στη Μόρια, οι κάτοικοι ετοιμάζονται ν’ αντιδράσουν με κινητοποιήσεις και ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις από τους τοπικούς φορείς, που ομολογουμένως βρίσκονται σε δύσκολη θέση  και  έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών μεταξύ τους, συζητώντας – τώρα – ακόμη… και για νέα θέση ή νέες θέσεις!.Ουσιαστικά οι συζητήσεις που γίνονται τώρα ,έχουν σκοπό να «παγώσουν» το χρόνο και να καθυστερήσουν διαδικασίες για τη Μόρια. Κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση που έχει αντιληφθεί από όλα όσα έχουν προηγηθεί με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Καράβας, ότι πρόταση για νέα θέση δεν πρόκειται να υπάρξει και πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο που έχει εκπονήσει , για να μπει φρένο στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ Μόριας, με τη σημερινή του μορφή.
Η σύμβαση …ήταν της «Καράβας»
Ενδεικτικό των προθέσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι μια μέρα μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊου στη Μόρια, ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για έργα περίφραξης και χωματουργικές εργασίες στη Μόρια. Η σύμβαση όμως που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» είχε υπογραφεί το μήνα Φεβρουάριο και αφορούσε την επιταγμένη «Καράβα» και όχι τη Μορια. Αυτό αποκάλυψε την Παρασκευή η χιώτικη ιστοσελίδα «astraparis» καθώς ό,τι ισχύει για τη Μόρια ισχύει και τη ΒΙΑΛ στη Χίο (για το γειτονικό νησί η σύμβαση αφορούσε τις επιταχθείσες εκτάσεις «17»). Η σύμβαση αυτή με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί τόσο ως προς την περιοχή όσο και ως προς το κόστος (854.390,86 ευρώ) αφού η περιοχή στη Μόρια είναι μικρότερης έκτασης από την Καράβα.
Ήταν μια κίνηση αυτή του Υπουργείου να εμφανίσει ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και να φέρει προ τετελεσμένων φορείς και κατοίκους. Παράλληλα δημοσιεύθηκε στο «Διαύγεια» η πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκμίσθωση εκτάσεων στην περιοχή της Μόριας. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη επίσημη ενέργεια για τη δημιουργία της νέας δομής και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι ήδη οι προσφορές για ενοικίαση εκτάσεων είναι πάρα πολλές.
Όσο αφορά τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει μεταξύ τους οι τοπικοί φορείς, κυβερνητικές πηγές απαντούν: «αν είχαμε μια πρόταση που θα συμφωνούσαν όλοι με τα τοπογραφικά στα χέρια μας, φυσικά και θα προχωρούσαμε. Πρόταση όμως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει…»

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»