Γράφει η Πέρθα Καλέμη*
Ποιητές και απ’ τις πέντε ηπείρους, με το ίδιο συναίσθημα, ενώσαμε τις φωνές μας, σ’ ένα από τα σπουδαιότερα ποιητικά φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα zoom στις 14-15-16 /11/2020.
Στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, οι ποιητές όλου του κόσμου, ενώνοντας τα χέρια μας σε μια μεγάλη αλυσίδα και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, λάβαμε μέρος σ’ αυτήν την παγκόσμια ποιητική συνάντηση που είχε κοινό παρονομαστή για όλους μας τον ποιητικό λόγο.
Αυτή η μοναδική θεά είναι που ενώνει τους λαούς σε μια οικουμενική συναδέλφωση, συμβάλλοντας στην ειρήνη, την αγάπη και τη δημιουργικότητα της ζωής.
Το φεστιβάλ διοργάνωσε διαδικτυακά λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, το Διεθνές Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού ‘’Mounir Mezyed Foundation for Art & Culture’’. Πέρυσι στο πρώτο φεστιβάλ ήταν προσκεκλημένοι 60 ποιητές από όλο τον κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε στη Ρουμανία με τίτλο ‘’Οδύσσεια’’. Μέγιστη τιμή για τους Έλληνες, που με πρωτοβουλία του κ. Mounir Mezyed ονόμασε την εκδήλωση προς τιμήν του Οδυσσέα.
Φέτος έλαβαν μέρος 200 περίπου ποιητές από 45 χώρες μεταξύ των οποίων 16 Έλληνες, καθώς επίσης και 90 προσκεκλημένοι μαζί και διανοούμενοι. Μιας παγκόσμιας εμβέλειας ποιητική δράση που τίμησαν με τις παρουσίες τους, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trydeau, ο οποίος στην τελετή έναρξης απηύθυνε χαιρετισμό για την ήδη εξέχουσα εργασία που έχει προσφέρει το Ίδρυμα αυτό σε επίπεδο ειρήνης και ευημερίας στον παγκόσμιο χάρτη του κόσμου, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης τίμησε ιδιαιτέρως με ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του τους Έλληνες ποιητές και την εκδήλωση στην τελετή λήξης.
Την παρουσίαση του Διπλωμάτη Έλληνα έκανε η ποιήτρια, βραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου – Λιανού – την οποία ευχαριστώ από καρδιάς που με συμπεριέλαβε στη λίστα των ποιητών της ελληνικής συμμετοχής – όπου παρουσίασε και τους Έλληνες ποιητές.
Ο κ. Χρυσουλάκης έκλεισε το μήνυμά του τονίζοντας: «Η ποίηση ανέκαθεν ένωνε τους λαούς και περνούσε μήνυμα ειρήνης στην ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να δούμε πολύ περισσότερες παρόμοιες πρωτοβουλίες τις οποίες και στηρίζουμε. Γιατί Πολιτισμός σημαίνει ΕΙΡΗΝΗ και η Ελλάδα δίδαξε πρώτη τον Πολιτισμό, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία».
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι στήριξαν αυτό το μεγάλο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε στον Καναδά, από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών και Πρόεδρο τον σπουδαίο ποιητή, νοβελίστα, μεταφραστή και οραματιστή Munir Mezyed, ο οποίος έχει γράψει αμέτρητα βιβλία και άρθρα καταλαμβάνοντας έτσι διεθνή αναγνώριση. Θερμά συγχαρητήρια επίσης ανήκουν στον ακάματο εργάτη της Τέχνης Nurul Hoque, συγγραφέα και εκδότη εντύπων, στην ποιήτρια Mou Modhubontee Coordinator για την Λατινική Αμερική. Ειλικρινή συγχαρητήρια στη Χρυσή Ομάδα (Gold Team) με εκπροσώπους από τις πέντε ηπείρους που συντόνιζαν την εκδήλωση.
Κι ακόμα άριστη εντύπωση προξένησαν όλοι οι ποιητές των χωρών που συμμετείχαν για τις εξαιρετικές απαγγελίες των ποιημάτων τους και τα τραγούδια τους. Συγχαρητήρια επίσης στη δημοσιογράφο Pelina Theodosiou και στο δημοσιογραφικό της επιτελείο για την Ελλάδα για τη στήριξη του φεστιβάλ ποίησης.
Το ‘’Mounir Mezyed Foundation for Art & Culture’’ «είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία όλοι οι συγγραφείς και διανοούμενοι του κόσμου συγκαλέστηκαν για να ενώσουν την ανθρώπινη οικογένεια και να επιτύχουν την φιλοδοξία τους για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στον κόσμο. Η κύρια αποστολή μας είναι να ενώσουμε την ανθρώπινη οικογένεια μέσω των Τεχνών και του Πολιτισμού», θα πει ο διεθνούς φήμης ποιητής κ. Mounir Mezyed.
Τέλος, γι’ αυτή την παγκόσμια ποιητική συνάντηση νιώθω ευλογημένη που συμμετείχα και η ίδια εκπροσωπώντας το νησί μου που γέννησε την Ποίηση, τη Λέσβο μας, με το ποίημά μου ‘’Μοναχικό Κάστρο’’. Τα ποιήματα που απήγγειλαν όλοι οι ποιητές παρουσιάζονται σε μία Παγκόσμια Ανθολογία κι ακόμη θα εκδοθεί ξεχωριστή Ανθολογία – το βιβλίο των Ποιητών – όλων των συμμετεχόντων ποιητών του κόσμου που έλαβαν μέρος με τη φωτογραφία τους και το Βιογραφικό τους.
Για την ιδέα αυτού του ωραίου δρώμενου αξίζουν οι καλύτερες ευχές στον αξιότιμο Mounir Mezyed και εύχομαι να φτάσει στις κορυφές του ποιητικού Παρνασσού, γιατί όχι, και στην κορωνίδα των διακρίσεων, το ΝΟΜΠΕΛ.
*Η συγγραφέας και ποιήτρια Πέρθα Καλέμη εκπροσώπησε τη Λέσβο στο διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης