Με ενθουσιασμό η εκδήλωση για τους Ήρωες του 1912

Η Μητρόπολη Μηθύμνης, η “Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου, ΗΠΑ και Καναδά”, και η “Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής“, διοργάνωσαν με άριστη συνεργασία και ενθουσιασμό τηλε-εκδήλωση για τους Ήρωες του 1912. 

«Το πρωί, της 8ης Δεκεμβρίου 2020, που γιορτάσαμε την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την απελευθέρωση της νήσου Λέσβου, παρουσία των Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο του “Τυραννιδίου”, με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο, την Αντιδήμαρχο Ζαχαρούλα Ιωακείμ και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καλλονής Δημήτρη Χαλκιώτη, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στη στήλη των πεσόντων.

Το απόγευμα, της 8ης Δεκεμβρίου στις 4.00-5.30 μ.μ., με αφορμή την 108η επέτειο της απελευθερωτικής για τη Λέσβο μάχης του Κλαπάδου από τον οθωμανικό ζυγό των 450 χρόνων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση που σχεδίασε η “Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου, ΗΠΑ και Καναδά” με πρόεδρο τον Αναστάσιο Νικοδήμου, γραμματέα τον Ιωάννη Ρήγα και συντονιστή εκδηλώσεων τον Μιχάλη Χριστοδούλου, προκειμένου να εκφρασθεί η ευγνωμοσύνη προς τους ήρωες που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Λέσβου. 

Η “Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά” ιδρύθηκε το 1989. Έχει πραγματοποιήσει συνέδριο το 1995 στην Μυτιλήνη. Συμμετείχε στον Εορτασμό της Εκατονταετηρίδος για τον νικηφόρο αγώνα του 1912 που έγινε στις 20 Μαρτίου 2012 στην Νέα Υόρκη, για να γιορταστεί η απελευθέρωση της Μακεδονίας και των Νήσων του Βορείου Αιγαίου. 

Παρουσιαστής της τηλε-εκδήλωσης ήταν ο Δρ Γιώργος Ασημέλλης και ομιλήτρια η συγγραφέας του βιβλίου “Η Λεσβιακή Φάλαγγα” Δρ Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή με θέμα: «Η συμμετοχή της “Λεσβιακής Φάλαγγας” στη μάχη του Κλαπάδου». 

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί φίλοι και μέλη της Ομοσπονδίας των Ομογενών της Αμερικής και εκπρόσωποι, καθώς και φίλοι πολλών Συλλόγων της Λέσβου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ευστράτιος Γελαγώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Άρης Ελευθερίου, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης και ο εκπρόσωπος των εκδόσεων “Μύθος” Άγγελος Μουζάλας

Από τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η ευχή του χρόνου η μάχη του Κλαπάδου να τιμηθεί με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλονής, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στο Τυραννίδι και με ανοικτές διά ζώσης εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Λειμώνος και στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. 

Από την “Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά” 

Νέα Υόρκη 8-12-20».