Στην ταινία «Σουλιώτες» που γυρίσθηκε το 1972 στα βουνά της Δυτικής Λέσβου, εστιάζει το ενδιαφέρον της η σχολική εφημερίδα που ετοιμάζουν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, με ειδικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Ο σκηνοθέτης Δ. Παπακωνσταντής μετέφερε στην οθόνη το μυθιστόρημα του Μ. Περάνθη “Οι Σουλιώτες” με πρωταγωνιστές τους Χρ. Πολίτη, Κ. Δανδουλάκη, Γ. Κατράνη, Αλ. Κατσέλη, Λ. Διανέλλο, Χρ. Καλαβρούζο και Φ. Σάντσο. Το σενάριο είναι του λογοτέχνη Πάνου Κοντέλη και η συμπαραγωγή είναι της Finos Film και του Τζαίημς Πάρις. Η ταινία έκοψε 117.124 εισιτήρια. Ήρθε 40ή ανάμεσα σε 90 ταινίες αυτής της σεζόν.
Τα γυρίσματα
Οι μάχες των Σουλιωτών με τους Τούρκους γυρίστηκαν στα βράχια πάνω από τα Δάφια και κοντά στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων. Άλλες σκηνές γυρίστηκαν στο Σκαλοχώρι, στην Άργενο, στο Βαφειό, στον Μόλυβο, στην Πέτρα, το Πετρί και τη Βατούσα. Κομπάρσοι ήταν κάτοικοι των χωριών, μιας και ο παραγωγός Τζαίημς Πάρις, ήταν Βατουσιανός.
Στο φιλμ, οι Σουλιώτες πληροφορούνται ότι ο Αλή Πασάς θα τους επιτεθεί και αποφασίζουν να αντισταθούν. Έτσι, όταν τους πολιορκεί αποφασίζουν να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια τους. Το δράμα κορυφώνεται με τις Σουλιώτισσες να τραγουδούν “Στη στεριά δεν ζει το ψάρι” και να πέφτουν στον γκρεμό χορεύοντας.
Τα απρόοπτα της ταινίας
Στα γυρίσματα της ταινίας έγιναν αρκετά απρόοπτα.
Κάτια Δανδουλάκη: «Το άλογο δεν… ξεκίναγε»: «Χρειάστηκε να κάνω κάποιες σκηνές πάνω σε άλογο. Με είχαν πάει σε ένα βουνό, λοιπόν, και έπρεπε να με κυνηγάνε οι Τούρκοι. Ανέβηκα στο άλογο και έπρεπε να τρέξω για να πάω γρήγορα το μήνυμα στο Σούλι. Το άλογο όμως δεν ξεκινούσε με τίποτα. Εν τω μεταξύ, ο στρατός των Τούρκων που ερχόταν πίσω μου είχε ξεκινήσει και με κυνηγούσε. Με φτάνουνε, με… προσπερνάνε και όταν είδε το άλογο το δικό μου τους «Τούρκους» να τρέχουν μπροστά, τότε πήρε… μπρος κι αυτό και τελικά βρέθηκα εγώ να… κυνηγάω τους Τούρκους… Κρίμα που δεν κρατήσανε αυτό το βίντεο ως making of».
Γιώργος Κυρίτσης: Ισπανός, ο… Αλή Πασάς: «Ο Φερνάντο Σάντσο ήταν Ισπανός και έκανε ήδη τα γυρίσματα ως Δράμαλης στην ταινία “Παπαφλέσσας”. Επειδή χρειάζονταν και στους Σουλιώτες κάποιον να παριστάνει τον Αλή Πασά, “επίταξαν” τον Σάντσο να παίξει και αυτόν τον ρόλο. Ούτε ξέρω πώς τον είχαν βρει. Βέβαια ο ρόλος του πήγαινε πολύ, ήταν μια χαρά όλο αυτό έτσι στημένο”. Ο Σάντσο δεν μάθαινε καμία ατάκα, δεν μιλούσε, απλώς… μετρούσε. Έλεγε μόνο αριθμούς, ανοιγόκλεινε το στόμα και μετά στο μοντάζ τον μεταγλώττιζαν, έβαζαν κάποιον άλλον να μιλάει ελληνικά από πάνω του».