Από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην Λέσβο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ξεκινώντας την περιοδεία του, με επιτόπιες επισκέψεις σε ελαιοκτήματα των Λουτρών, ενώ συνέχισε στις 7 το απόγευμα για την Αγιάσο. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται πρόεδρος του ΕΛΓΑ τη Λέσβο, ο οποίος κατά την άφιξή του στη Μυτιλήνη απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, καθώς ο κ. Λυκουρέντζος τοποθετείται ξεκάθαρα χωρίς υπεκφυγές και για τα θέματα των αποζημιώσεων και για τη λειτουργία του νέου γραφείου του ΕΛΓΑ και για το ανοιχτό ενδεχόμενο εμπλοκής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κύριε Λυκουρέντζο οφείλω να σας αναγνωρίσω ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται, σε επίσημη τουλάχιστον βάση, πρόεδρος του ΕΛΓΑ την περιοχή μας και θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο.
«Η Λέσβος έχει ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική βαρύτητα για την Ελλάδα μας. Η ιστορία της και ο πολιτισμός της συγκροτούν λαμπρή και αναπόσπαστη παράμετρο της ελληνικότητάς μας. Αντλούμε έμπνευση από τους ακούραστους καλλιεργητές των ελαιώνων, τους κατά καιρούς διακεκριμένους καλλιτέχνες της, τους ακάματους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Αντλούμε αποφασιστικότητα από το φρόνημα των ευρισκόμενων εδώ ενόπλων δυνάμεων, των άγρυπνων φρουρών του Αιγαίου.
Γαληνεύουμε με τα ιερά Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, τα οποία αγιάζουν το νησί και ταξιδεύουμε με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Είναι επίσκεψη, με επιδίωξη την μέθεξη στο μεγαλείο της Λέσβου και την εμπειρία γνώσης των προβλημάτων των ακριτών κατοίκων της, ιδιαίτερα των αγροτών».
-Η παρουσία σας εδώ συνδυάζεται με την ενημέρωση και τις επαφές που θα έχετε για τα ζητήματα αρμοδιότητάς σας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ταυτόχρονα όμως θα εγκαινιάσετε και το γραφείο του ΕΛΓΑ στο κτίριο της Περιφέρειας για τη λειτουργία του οποίου είχε ξεκινήσει τις επαφές από τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Αθανασίου.
«Με τον Πρόεδρο κ. Αθανασίου εργαστήκαμε από καιρού, πάνω στην δική του ιδέα της δημιουργίας Γραφείου ΕΛΓΑ εδώ στην Μυτιλήνη. Την πιστέψαμε όλοι αυτή την προοπτική, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Θα αποτελέσει τον κομβικό δεσμό μεταξύ των ανταποκριτών του Οργανισμού και του Υποκαταστήματος της Αθήνας.
Ακολούθησε η στενή συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη, τον Πρύτανη κ. Κώστα Μουτζούρη και τους συνεργάτες του, με αποτέλεσμα την από κοινού υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας, στην οποία οφείλεται η ίδρυση του Γραφείου.
Επιστήμονες Γεωπόνοι και Κτηνίατροι θα στελεχώσουν αυτήν την νέα υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ΕΛΓΑ, οι οποίοι θα προβαίνουν σε άμεσες επισημάνσεις και με την υποστήριξη του Υποκαταστήματος Αθηνών θα προωθείται ταχύτερα το εκτιμητικό έργο».
-Ναι, αλλά δεν ήταν προτιμότερη μία Περιφερειακή Υπηρεσία; Τελικά αυτό το γραφείο θα είναι η αρχή για να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Υπηρεσία και γιατί δεν έγινε εξαρχής Υποκατάστημα;
«Είναι οργανωτική μονάδα, η οποία θα ανταποκριθεί πλήρως στις πραγματικές ανάγκες της παρούσας περιόδου. Η ίδια η λειτουργία του Γραφείου θα καθορίσει την στασιμότητά του ή την μετεξέλιξή του σε Υποκατάστημα. Εμείς θα παρακολουθούμε και θα υποστηρίζουμε το έργο του τόσο με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό όσο και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Σημασία έχει ότι το πρώτο βήμα έγινε…».
-Πόσο αναγκαίο είναι να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ο ΕΛΓΑ μια αναμόρφωση του οργανογράμματος λειτουργίας και πόσο πιστεύετε πως αντέχει ο προϋπολογισμός σας; Δεν θα πρέπει να προχωρήσετε σε στελέχωση υπηρεσιών;
«Συμφωνώ μαζί σας κύριε Σαμιώτη ότι ήρθε η ώρα να μεταβεί ο ΕΛΓΑ στην νέα εποχή της ψηφιακής οργάνωσης και των ευέλικτων, αποτελεσματικών δομών. Είναι ο δεύτερος στόχος της νέας Διοίκησης του Οργανισμού μετά την επιτυχία της οικονομικής του ευστάθειας, κάτι το οποίον ήταν ζητούμενο όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας.
Σήμερα ξεκινάει η διαβούλευση της Διακήρυξης του Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για την Ψηφιακή Εφαρμογή της Εκτιμητικής Διαδικασίας του ΕΛΓΑ, ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι μία σημαντική επιτυχία γιατί με γρήγορους ρυθμούς επιτύχαμε την ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με την βοήθεια του Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. Στις 19 Ιανουαρίου 2021, υπογράψαμε την Προγραμματική Συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, παρουσία του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού. Μετά από πέντε μήνες φθάνουμε στο στάδιο της προκήρυξης και της ανάδειξης αναδόχου.
Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για τη σύνταξη μελέτης οργανωτικής αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ. Προσδοκούμε στην ανάπτυξη νέας δομής, ικανής να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγροτικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία αλλά και στην μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς μας.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει τον ΕΛΓΑ με την καταβολή ετησίως – σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 3877/2010 – της κρατικής συνδρομής για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών δαπανών, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς οικονομικό ζήτημα για την λειτουργία του Οργανισμού δεν υφίσταται.
Η νομοθεσία δεν επιτρέπει τις προσλήψεις. Ακολουθούνται χρονοβόρες διαδικασίες. Αξίζει να αναφέρω ότι τέσσερις υπάλληλοι κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αναμένονται επί πενταετία να προσληφθούν στον ΕΛΓΑ!!!
Παράλληλα συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις λόγω κινητικότητας δημιουργούν κενά σε οργανικές θέσεις και αυξάνουν τις δυσχέρειες στην λειτουργία μας. Ευελπιστώ η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες φιλελευθεροποίησης της δημόσιας διοίκησης, ώστε οι οργανισμοί να αποκτήσουν πραγματική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία».
-Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα δήλωσε την ανάγκη διεύρυνσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς πλέον η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες συνθήκες για το κεφάλαιο των ασφαλιστικών καλύψεων. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας…
«Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προϋποθέτει και την ταυτόχρονη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων ώστε να είναι εφικτή η καταβολή αποζημιώσεων στις περιπτώσεις των ζημιών των νέων κινδύνων. Στο παρελθόν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Διοίκησή τους στον Οργανισμό μας, ομιλούσαν περί αλλαγής του κανονισμού και αναλογιστικών μελετών για την ένταξη στον κανονισμό νέων κινδύνων, ασθενειών κλπ., αλλά στο τέλος ουδέν έπραξαν. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα με επακόλουθες καταστροφικού χαρακτήρα ζημιές.
Οι αποζημιώσεις οι οποίες απαιτούνται και στο μέλλον θα απαιτούνται ακόμη περισσότερο αυξημένες, είναι αδύνατον να καλύπτονται από οποιονδήποτε γεωργοασφαλιστικό οργανισμό. Ιδιαίτερα των χωρών της Μεσογείου, οι οποίες πλήττονται περισσότερο.
Οι πρωτοβουλίες του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού εκδηλώνονται στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αισιοδοξούμε για θετικά αποτελέσματα. Η συζήτηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ουδένα μπορεί να αφήνει αδιάφορο ή να εφησυχάζει…».
-Είστε ένας πολιτικός που μιλάτε ευθέως. Μπορεί να αντέξει ο ΕΛΓΑ, και αναφέρομαι στον προϋπολογισμό σας, την κάλυψη αποζημιώσεων και για προβλήματα της κλιματικής αλλαγής; Αυτό το ρωτώ γιατί ως συνήθως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θέλουν αύξηση των εισφορών τους, αν και οι νέες καλύψεις είναι καλοδεχούμενες!
«Σας εξήγησα ήδη την απειλητική διάσταση την οποία προσλαμβάνει το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων υπό το βάρος των καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι προϋπολογισμοί είτε των Γεωργοασφαλιστικων Οργανισμών είτε των Κυβερνήσεων, σύντομα δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη και με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλίσεων των καλλιεργειών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
Ωστόσο δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, η αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Ως νέα Διοίκηση εξηγήσαμε τη θέση μας, με τίμιο λόγο: Πρώτα οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού με τον ισχύοντα κανονισμό και το επιτύχαμε και μετά οποιαδήποτε συζήτηση υπό τον όρο της διασφάλισης και των απαιτούμενων πόρων. Απόδειξη των λεγομένων μου, ότι αυτή τη χρονιά πληρώνουμε σε μια δόση στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων.
Πάντως η λύση του όλου δυσχερούς ζητήματος μόνον με αποφάσεις στο επίπεδο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αντιμετωπισθεί».
-Μπορεί το κράτος να αναλάβει μόνο του το βάρος και για την αποζημίωση των ζημιών από την κλιματική αλλαγή ή τελικά λέτε και από τη δική σας εμπειρία ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε αυτό το βάρος να μοιραστεί μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα και αναφέρομαι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;
«Η ερώτησή σας εύλογα τίθεται κατόπιν όσων ήδη συζητήσαμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερο κόμμα και πιστεύει στην ανοιχτή κοινωνία, στον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά. Συνεπώς είναι καλοδεχούμενο το ενδεχόμενο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στις Γεωργικές Ασφαλίσεις. Μάλιστα από τον κ. Μάκη Βορίδη συστήθηκε και Επιτροπή στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου, του ΕΛΓΑ και εκπροσώπων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Σε σειρά συνεδριάσεων και εξαντλητικών συζητήσεων εθίγησαν όλες οι πλευρές αυτού του ενδεχόμενου. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα εκδηλωθεί τελικά κάποιο ενδιαφέρον από την αγορά, κυρίως των όσων προαναφέραμε των υψηλών απαιτήσεων για αποζημιώσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι αγρότες θα εξακολουθούν να ζητούν να πληρώνουν χαμηλή ασφαλιστική εισφορά.
Διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος αδιεξόδου αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κρατά απόσταση από τη διαχείριση του θέματος των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα».
-Στη Λέσβο αν θα μελετήσετε τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου των τελευταίων ετών θα δείτε ότι περιοριζόμαστε σε μικρές και μεσαίες παραγωγικές χρονιές. Ιδιαίτερα την τελευταία τριετία αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο και γίνεται μία προσπάθεια και από τον κύριο Αθανασίου και από την Περιφέρεια να τεκμηριωθεί αίτημα αποζημίωσης για ακαρπία. Πόσο εύκολο το θεωρείτε αυτό;
«Το εκτιμητικό έργο είναι ευθύνη των γεωπόνων εκτιμητών. Είναι η δουλειά τους να αξιολογούν τις ζημίες με ακρίβεια και δικαιοσύνη.
Τα δικά τους συμπεράσματα δεχόμαστε αφενός για τις κατηγορίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου οι οποίες καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και αφετέρου για τις κατηγορίες εκείνες οι οποίες εντάσσονται στον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Τα αιτήματα τεκμηριώνονται επιστημονικά και υπακούουν σε κανόνες οι οποίοι προκύπτουν από τις Κατευθυντήριες Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Εντός του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, θα εξαντλήσουμε όποιες δυνατότητες υπάρχουν για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά των ελαιοπαραγωγών. Η Κυβέρνηση προσφάτως ψήφισε στη Βουλή τον νόμο περί Κρατικής Αρωγής, με τις διατάξεις του οποίου μπορούμε να κινήσουμε ταχύτερα τις διαδικασίες υπολογισμού και καταβολής των αποζημιώσεων, σε συνεργασία μάλιστα με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας».
-Κατάγεστε από την Πελοπόννησο, μία περιοχή που έχει βαριά ιστορία στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Η Αρκαδία την οποία εκπροσωπεύσατε ως βουλευτής – και κατά την άποψή μου αποσυρθήκατε πρόωρα – έχει πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Καθώς λοιπόν είστε ένας πολιτικός που έχετε εικόνες και εμπειρίες από τον πρωτογενή τομέα, θέλω να σας ρωτήσω ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά το πέρασμά του από τον ΕΛΓΑ;
«Η πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της γενέτειράς μας συγκροτεί σημαντικό βάρος ευθυνών, σε όσους συμμετέχουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο δημόσιο βίο. Το αληθινό νόημα της πολιτικής απαιτεί να αποδειχθούμε άξιοι αυτής της κληρονομιάς. Να τιμήσουμε την καταγωγή μας. Είμαι υπερήφανος για την Αρκαδική καταγωγή μου.
Αγωνίζομαι να την τιμήσω αλλά στο τέλος της διαδρομής θα κριθώ…
Αποφάσισα μόνος μου να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα ως Βουλευτής Αρκαδίας, αλλά η αγάπη μου για την πατρίδα μου είναι αστείρευτη. Η θητεία μου στον ΕΛΓΑ, δεν εξυπηρετεί προσωπικές μου φιλοδοξίες.
Αυτές εξαντλήθηκαν από καιρού όταν εξελέγην Βουλευτής και αργότερα ανέλαβα υπουργικά καθήκοντα. Στη λήξη αυτής της θητείας, θέλω να τεθεί ως τίτλος της περιόδου Διοίκησής μου: Ευαισθησία και Δικαιοσύνη».
-Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
«Και εγώ για την δυνατότητα επικοινωνίας με τους κατοίκους του Νομού Λέσβου».