Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Πίσω οι προκαταβολές της Βασικής Ενίσχυσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αδυνατεί να ξεπεράσει και με τη νέα ηγεσία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που τροφοδότησε η προηγούμενη γύρω από την διαχείριση του ΟΣΔΕ και τις πληρωμές των επιδοτήσεων. Ακόμα και η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης που καταβάλλεται κάθε χρόνο άμεσα μετά τις 16 Οκτωβρίου ως έχει το δικαίωμα κάθε κράτος-μέλος, τώρα φαίνεται πως μετατίθεται προς τα πίσω και ίσως καταβληθεί την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα πληρωθεί η προκαταβολή με τέτοια καθυστέρηση. Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, έσπευσε να διευκρινίσει σε εκπροσώπους κτηνοτρόφων που τον επισκέφθηκαν από την Κρήτη ότι το αργότερο μέχρι τις 27 Οκτωβρίου θα έχει καταβληθεί η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, πράγμα που σημαίνει ότι η καθυστέρηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.  

Πρόκειται για την προκαταβολή του 70% που δίνεται κάθε χρόνο μετά τις 16 Οκτωβρίου στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και αυτά τα χρήματα αποτελούν μία βοήθεια για τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να προετοιμαστούν αποκτώντας ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελαιοσυλλογής, το κυριότερο όμως για τους κτηνοτρόφους εν όψει της γαλακτοκομικής περιόδου να προμηθευτούν ζωοτροφές.

Η εξόφληση θα γίνει, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος του έτους πριν από τα Χριστούγεννα μαζί με την Πράσινη ΚΑΠ το σύνολο του ποσού που δικαιούνται, ενώ ακολουθεί η Εξισωτική Αποζημίωση μέχρι την εκπνοή του έτους. 

 

Παραλίγο να τιναχτούν στον αέρα

Η πληρωμή της προκαταβολής κινδύνεψε κυριολεκτικά φέτος να τιναχτεί στον αέρα από τους χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιχείρησε να καταργήσει την λεγόμενη Τεχνική Λύση που εφαρμόστηκε επί Υπουργίας Βαγγέλη Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), ως ένα προσωρινό μέτρο για την διασφάλιση των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους. Η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του καθεστώτος, καθώς έτσι κι αλλιώς η Τεχνική Λύση είναι ένα προσωρινό μέτρο. Το καθεστώς αυτό ευνόησε περιοχές, όπως είναι η Λέσβος, καθώς με το νέο καθεστώς που θα εφαρμοστεί στη θέση της Τεχνικής Λύσης θα πληγεί η βοσκοϊκανότητα του νησιού μας. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο συντελεστής για την κάθε ζωική μονάδα και αυτό έχει ως συνέπεια για τους κτηνοτρόφους που υπολόγιζαν μαζί και τα αρνιά στα κοπάδια τους τώρα να βρεθούν μετέωροι, καθώς στο εξής δεν θα υπολογίζονται με τον ήδη γνωστό τρόπο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε προσπάθειες τώρα, τελευταίο τρίμηνο του έτους, να καταργήσει την Τεχνική Λύση προχωρώντας στην αναδιανομή των βοσκοτόπων, καθώς όμως αυτό όπως προαναφέραμε θα τίναζε στον αέρα τις πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης και στους κτηνοτρόφους και στους ελαιοπαραγωγούς (που θα πλήρωναν και αυτοί τα σπασμένα των καθυστερήσεων) και τους άλλους αγρότες όχι μόνο στη Λέσβο αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, την τελευταία στιγμή κατάλαβαν ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια χρονικά για να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και υπαναχώρησαν, αφήνοντας το καθεστώς που ισχύει ως τώρα. Μάλιστα καθώς οι πληρωμές θα γίνουν στους κτηνοτρόφους σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές τους, με το καθεστώς της Τεχνικής Λύσης, με το ίδιο καθεστώς θα γίνει και η εξόφλησή τους το Δεκέμβριο και οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2022.

Μόλις την Πέμπτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε σε αγρότες και κτηνοτρόφους εκκρεμότητες του 2020, όπως το 3% της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, που είχε παρακρατηθεί από τη Βασική Ενίσχυση πέρσι, ενώ καταβλήθηκαν και τα δικαιώματα από τον Εθνικό φάκελο σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 660 είναι οι δικαιούχοι από το Βόρειο Αιγαίο! 

Για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο να πληρωθεί καθυστερημένα μεν, αλλά να μην χρειάζεται να φτάσει το Υπουργείο στις 27 Οκτωβρίου για να κάνει την πληρωμή, ώστε οι δικαιούχοι να δουν σε κάθε περίπτωση τα λεφτά στους λογαριασμούς τους το ενδιάμεσο διάστημα από 20 μέχρι 27 του μηνός. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Βασική Ενίσχυση και εν προκειμένω η προκαταβολή του 70% κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα της παλιάς Ενιαίας Ενίσχυσης που εισέπρατταν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέχρι το 2015, καθώς η νέα ενίσχυση έχει σπάσει σε δύο υποκατηγορίες, στην Βασική Ενίσχυση και την Πράσινη ΚΑΠ, η οποία καταβάλλεται ολόκληρη στα τέλη του Δεκέμβρη.

ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ Ο ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

ΕΚΤΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΠΑ ΣΤΟ 6%

Ξέχασαν το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη;

Δώρο άδωρο αποδεικνύεται η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τις ζωοτροφές την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από του βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και αυτό καθώς παρότι η μείωση του ΦΠΑ εφαρμόστηκε στο καλαμπόκι που είναι μία βασική τροφή για τη σίτιση των κοπαδιών, εντούτοις δεν συμπεριλαμβάνεται το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη για τα οποία ο ΦΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται στο 9%. Ενδεχομένως η κυβέρνηση άφησε εκτός το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη από αυτήν την μείωση του ΦΠΑ θέλοντας να προλάβει το ενδεχόμενο αισχροκέρδειας από εμπόρους που θα κατευθύνουν ποσότητες για τις ανάγκες της αρτοποιίας. Ωστόσο οι συγκεκριμένες κατηγορίες δημητριακών απευθύνονται συγκεκριμένα και μόνο για ζωοτροφές και δεν είναι οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιών και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Παράγοντες του συνεταιριστικού χώρου εκτιμούν ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει η διόρθωση ώστε να υπαχθούν στο μειωμένο ΦΠΑ και τα συγκεκριμένα είδη δημητριακών, καθώς ήδη οι τιμές του καλαμποκιού που το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταγράψει αύξηση που φτάνει μέχρι και το 40% ετοιμάζονται για νέο ράλι και αυτό θα έχει ως συνέπεια το όποιο όφελος εξοικονομήσουν οι κτηνοτρόφοι από τις καλές τιμές στο γάλα, που μέχρι χθες για τη Λέσβο είχαν διαμορφωθεί στα 1,20 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, ουσιαστικά θα καταλήξουν για τις πληρωμές των ζωοτροφών ώστε να σιτίζονται τα κοπάδια κατά την περίοδο του χειμώνα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img