Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

“Στα χαρτιά” η βελτίωση του δρόμου Ακράσι – Δρότα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σαν ένα κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται εδώ και χρόνια η βελτίωση του δρόμου από το Ακράσι προς την Δρότα, τον παραθεριστικό μικρό οικισμό που η παραλία του αποτελεί την συνέχεια της παραλίας των Βατερών, αλλά παραμένει σε πολλούς άγνωστη ακριβώς εξαιτίας της κακής κατάστασης του δρόμου. Κι ενώ την περασμένη άνοιξη ο Δήμος Μυτιλήνης ανακοίνωσε την δημοπράτηση του έργου σε ένα τμήμα 3 χλμ. περίπου και όλοι περίμεναν ότι η παρέμβαση αυτή θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι (που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές), τελικά μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί καν η σύμβαση με τον εργολάβο. 

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Έργων, Στρατή Τζιμή, η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαδικασίες διεξαγωγής των διαγωνισμών, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα, αλλά ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Ανδριώτης, έχει διαφορετική άποψη.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 300.000 ευρώ περίπου και όπως αναφέρει σε παρέμβασή του ο κ. Ανδριώτης, «η πολύ μεγάλη καθυστέρηση υπογραφής σύμβασης θέτει σε κίνδυνο εκτροχιασμού και αυτό το μικρό έργο “ανάσας” της ορεινής επαρχίας του Πλωμαρίου, αφού είναι πιθανό ο εργολάβος να μην δεχθεί, και δίκαια, να υπογράψει σύμβαση με την τιμή που έδωσε στις 14 Μαΐου, δεδομένων των  πρόσφατων υπέρογκων ανατιμήσεων, πέραν του 30% στα οικοδομικά υλικά. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα ποιος ευθύνεται για την μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης και τελικά ποιος πληρώνει την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, η οποία – εκτός των άλλων – είναι πιθανό να εξανεμίσει την πίστωση του έργου λόγω των πρόσφατων ανατιμήσεων».

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την τύχη κι άλλων έργων που καθυστερούν ανεξήγητα. «Και επειδή το θέμα είναι μεγάλο και  ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τον εν λόγω δρόμο, αλλά και άλλα έργα που κινδυνεύουν λόγω των ανατιμήσεων, κατά την άποψή μου και το 6οΔημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης είναι στην ίδια κατηγορία με τον παραπάνω δρόμο, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να πάρει θέση και να εξηγήσει τους λόγους της καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης του έργου στο Ακράσι και με την ευκαιρία αυτή να μας γνωρίσει πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης», καταλήγει ο Π. Ανδριώτης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι για να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός και να ανατεθεί ένα έργο απαιτείται χρονικό διάστημα 4 – 6 μηνών τουλάχιστον λόγω της νομοθεσίας. «Δεν είναι απλή η διαδικασία των δημοπρατήσεων, από το άνοιγμα των προσφορών, μέχρι τον έλεγχο των δικαιολογητικών, την προθεσμία υποβολής ενστάσεων και την κατακύρωση. Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια και προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για να μην προκύψουν προβλήματα. Υπ’ αυτή την έννοια, και ο δρόμος Ακράσι – Δρότα που δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουνίου και όχι τον Μάιο, θα εκτελεστεί μόλις φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης μέσα στο μήνα που διανύουμε, αφού έχει κληθεί ο εργολάβος για την προσκόμιση των τελευταίων δικαιολογητικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιμής.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img