Τάραξε τα νερά χθες ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος παίρνοντας μία σκληρή απόφαση για τους ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ενώ συνεχίζουν να υπηρετούν στις ενορίες που υπάγονται στην Μητρόπολη Μυτιλήνης: Να τους θέσει σε αργία εάν δεν προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους. Με αυτό τον τρόπο ο Σεβασμιώτατος επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη διασπορά του κορονοϊού σε χωριά της Λέσβου και σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτια αποδίδονται στη στάση κληρικών και οικογενειακών τους προσώπων να δηλώνουν επιδεικτικά ότι ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα καλώντας και τους πιστούς να τους ακολουθήσουν.
Μία τέτοια περίπτωση ανέδειξαν πέρυσι το χειμώνα τα Νέα της Λέσβου σε χωριό στα βόρεια της Μυτιλήνης, όταν ιερέας καλούσε τους πιστούς να μην χρησιμοποιούν τις μάσκες μέσα στην εκκλησία θέτοντάς τους μάλιστα προ των ευθυνών τους ότι διαπράττουν αμάρτημα όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα μπροστά στις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων. Μετά το δημοσίευμά μας εκείνη την περίοδο η παρέμβαση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης ήταν άμεση, θέτοντας σε αργία τον ιερέα, αυτό όμως δεν φαίνεται να έκαμψε άλλους κληρικούς οι οποίοι συνεχίζουν να δηλώνουν αντίθετοι στους εμβολιασμούς και μάλιστα ανάμεσά τους υπάρχει μία περίπτωση εφημέριου από χωριό, σε βάρος του οποίου ο Σεβασμιώτατος έχει επιβάλει το προηγούμενο διάστημα βαρύτατη ποινή. Η ποινή σε βάρος του ιερέα είναι ταπεινωτική καθώς πρόκειται για την αφαίρεση του οφικίου του πνευματικού. Με άλλα λόγια ο κληρικός δεν έχει το δικαίωμα να κάνει εξομολογήσεις! Αυτό έγινε την περίοδο του Πάσχα όταν όλες οι εκκλησίες έκαναν Ανάσταση στις 9 το βράδυ, ενώ στην ενορία του κληρικού που τιμωρήθηκε η Ανάσταση έγινε τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, παρά τον βαρύ πέλεκυ της Μητρόπολης ο εφημέριος δεν άλλαξε ρότα παραμένοντας πιστός στις θέσεις και τις απόψεις του. Αποτέλεσμα είναι στην ενορία του να αποδίδεται σε ένα ποσοστό η διασπορά του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, όπως και σε ενορίες άλλων κληρικών που λειτουργούν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι και χωρίς να δείχνουν να ενδιαφέρονται να βάλουν το ποίμνιο στο πλαίσιο των μέτρων που επιβάλλονται για την πανδημία.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις ο Μητροπολίτης Ιάκωβος οδηγήθηκε στο να λάβει μία σκληρή απόφαση η οποία ωστόσο κρίνεται αναγκαία, ώστε η τοπική Εκκλησία να βγει από το κάδρο της κριτικής και των ψιθύρων για το «τι κάνει ο Σεβασμιώτατος για να μαζέψει τους αντάρτες παπάδες;».
Σε δυόμιση γραμμές
Η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης ξεκαθαρίζει το τοπίο σε δυόμιση γραμμές αναφέροντας τα ακόλουθα: «Εντέλλεσθε όπως εντός μιας εβδομάδας προβείτε εις τον εμβολιασμόν κατά του κορονοϊού ειδάλλως θα σας επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες βάζοντας ξεκάθαρα τα πράγματα στη θέση τους και προειδοποιώντας τους ιερείς με προθεσμία μιας εβδομάδας. Ωστόσο η απόφαση αυτή του Δεσπότη δεν καλύπτεται νομικά από κάποια διάταξη, εφόσον οι ιερείς είναι κρατικοί λειτουργοί καθώς δεν προβλέπεται αναστολή καθηκόντων για την Εκκλησία παρά μόνο για τους υγειονομικούς με το μέχρι τώρα νομικό πλαίσιο. Υπ’ αυτήν την έννοια η απόφαση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης μπορεί να προσβληθεί από κληρικούς που είναι δεδομένο ότι θα θελήσουν να φτάσουν στα άκρα, παρότι σε μία τέτοια περίπτωση ο Δεσπότης μπορεί να τους απομακρύνει από τις ενορίες τους με άλλη απόφαση που δεν θα έχει σχέση με τους εμβολιασμούς.
Τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε για τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, η οποία διαθέτει 81 ιερείς, εκ των οποίων οι 32 περίπου εκτιμάται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Κι αυτό καθώς υπάρχουν χωριά που παραμένουν εδώ και μήνες χωρίς παπά, δεδομένου πως δεν φτάνουν οι κληρικοί για να καλύψουν τις ανάγκες και οι κοινοτάρχες διαμαρτύρονται, όπως και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.
Είναι, λοιπόν, δύσκολη και αρκετά παρακινδυνευμένη – καθώς μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ – η ενέργεια να απομακρυνθούν τουλάχιστον 30-32 κληρικοί από τα χωριά και τις ενορίες τους, καθώς αυτό θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών τις οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί η Μητρόπολη.
Την ίδια ώρα ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 76 νέα κρούσματα στη Λέσβο, στο σύνολο των 6.150 σε όλη τη χώρα, ενώ δύσκολη αρχίζει να γίνεται η κατάσταση και στα σχολεία.