Έχει συμβάλει σημαντικά για να αποκτήσει φήμη το νοσοκομείο Μυτιλήνης και να έρχονται άνθρωποι από την Ελλάδα και όχι μόνο, για να χειρουργηθούν από τον ίδιο. Έχει κάνει πρωτοποριακές επεμβάσεις για τα δεδομένα της Λέσβου και έχει αναλάβει περιπτώσεις ασθενών που άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα απέφευγαν. Ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους γιατρούς του νοσοκομείου Μυτιλήνης, εδώ και δύο μήνες βρίσκεται χωρίς δουλειά, καθώς η άρνησή του να εμβολιαστεί με το αιτιολογικό ότι έχει νοσήσει από τον κορονοϊό και έχει αντισώματα τον οδήγησε για πρώτη φορά εκτός νοσοκομείου και αυτό, όπως δηλώνει ο ίδιος, τον έχει σημαδέψει.
Σήμερα ο γιατρός στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και τέτοιου μεγέθους σε τοπική εφημερίδα ανοίγει την καρδιά του, μιλά για όλους και για όλα, απαντά χωρίς περιστροφές στις ερωτήσεις μας και βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους τονίζοντας ότι η χειρότερη πανδημία είναι αυτή του διχασμού. Επίσης απαντά σε όσους χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους ότι υποκινούνται από ακραίους ότι δεν χαρίζει τον Εθνικό Ύμνο ούτε στον μαύρο, ούτε στον κόκκινο φασισμό!
Τα όσα δηλώνει στη σημερινή συνέντευξη του ο κ. Μπαϊραμίδης στα Νέα της Λέσβου που κυκλοφορούν στα περίπτερα θα συζητηθούν.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 10 χρόνια βρίσκεστε έξω από τον χώρο σας που είναι τα χειρουργεία του νοσοκομείου. Θέλω λοιπόν να μου μεταφέρετε την αίσθηση που έχετε.
«Για περισσότερο από 15 χρόνια δεν έχω λείψει ποτέ από τα χειρουργεία τόσο μεγάλο διάστημα. Θα προτιμούσα να μου στερήσουν τον μισθό για ένα χρόνο παρά τα χειρουργεία για δυο μήνες. Για να είμαι στο χειρουργείο και να διατηρώ ένα συγκεκριμένο επίπεδο παλεύω σε όλη μου την ζωή. Προσπαθώ να συγχωρώ τα πάντα, αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα συγχωρήσω».
-Έχετε νοσήσει από τον κορονοϊό και υπ’ αυτήν την έννοια δέχομαι ότι έχετε ανεπτυγμένα αντισώματα. Οι ειδικοί στη χώρα μας υποστηρίζουν ότι αυτό διαρκεί για 6 μήνες και σας καλούν να εμβολιαστείτε. Τι απαντάτε επ’ αυτού;
«Όποιος υποστηρίζει χωρίς αναδρομικές μελέτες ότι η φυσική ανοσία διαρκεί για 6 μήνες απλά δεν είναι ειδικός. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, για παράδειγμα τηλεϊατρός, αλλά όχι ειδικός. Σιγά-σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια μελέτες που αποδεικνύουν την υπεροχή της φυσικής ανοσίας. Πέρα από τις μελέτες ο καθένας αν ανατρέξει στο στενό του περιβάλλον θα δει ότι όσοι νόσησαν δεν ξανανοσούν, σε αντίθεση με ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων που νόσησαν και μετά την δεύτερη δόση κάποιοι δε όχι μόνο νόσησαν αλλά και πέθαναν παρότι εμβολιασμένοι. Αυτή η αυθαίρετη άρνηση της φυσικής ανοσίας εμένα με βάζει σε σκέψεις. Όποιος αγνοεί λοιπόν την αξία της φυσικής ανοσίας ή είναι άσχετος ή έχει κίνητρο».
-Υπάρχει μία μερίδα πολιτών, και δεν είναι μικρή, που ισχυρίζεται τόσο για εσάς όσο και για τον συνάδελφό σας τον κύριο Νικολαΐδη ότι αφού αγαπάτε τους ασθενείς σας πρέπει να εμβολιαστείτε και να επιστρέψετε στο νοσοκομείο. Τι απαντάτε;
«Ζούμε δύο χρόνια τώρα μια ακραία κατάσταση στην ακρότητα της οποίας συνέβαλλαν εν πολλοίς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αν επικρατήσει η υποχρεωτικότητα εισερχόμαστε σε ένα αύριο δίχως επιστροφή όπου η ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης θα καταπατώνται υπό το κράτος του φόβου και της επιβολής. Πολλοί συνάνθρωποί μας δυστυχώς βλέπουν το τυράκι, όχι όμως την φάκα. Επιτρέψτε μου πάνω και από την αγάπη των ασθενών μας να θέσουμε τον αγώνα για διατήρηση της ελεύθερης βούλησης».
-Κύριε Μπαϊραμίδη, ως γιατρός και ως άνθρωπος είστε χαμηλών τόνων έχοντας αφήσει τα επιτεύγματά σας να μιλήσουν για εσάς και μας έχετε κάνει περήφανους για τα όσα έχετε καταφέρει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η εικόνα να βρίσκεστε στην κεφαλή πορείας φωνάζοντας συνθήματα ξενίζει για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, όπως εσείς.
«Προσωπικά κύριε Σαμιώτη με στεναχωρεί πάρα πολύ να βρίσκομαι σε αντιπαράθεση με συνανθρώπους μου και πάντα προσπαθώ να βρίσκω γέφυρες στα όποια χάσματα. Όταν όμως σε θέτουν σε άμισθη αναστολή, μέτρο ξεκάθαρα τιμωρητικό, δεν μπορείς να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια. Το να βρίσκεται ένας χειρουργός ξαφνικά στον δρόμο αγανακτισμένος, κάποιους θα πρέπει να τους προβληματίσει και όχι να τους ξενίσει».
-Υπάρχουν κάποια συνθήματα που έχουν διατυπωθεί σε αυτές τις συγκεντρώσεις και έχουν ενοχλήσει, καθώς χρησιμοποιούνται και από ακραίους κύκλους. Τι απαντάτε για αυτό;
«Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα, σε καμιά πολιτική παράταξη και καταδικάζουμε κάθε ακραίο κύκλο. Τα συνθήματά μας είναι φτιαγμένα από υγειονομικούς. Αυτά λοιπόν και τον εθνικό μας ύμνο δεν τα χαρίζουμε ούτε στον μαύρο, ούτε στον κόκκινο φασισμό».
-Ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας θεωρεί ότι αυτές οι συγκεντρώσεις ουσιαστικά κρύβουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα…
«Το εύκολο είναι κάποιοι να βάζουν μια ταμπέλα, ψεκασμένος, αντιεμβολιαστής και άλλα. Θα τους στεναχωρήσω λέγοντας ότι όποιος διαλέγει γρήγορα τον εύκολο δρόμο, μάλλον έχει διαλέξει τον λάθος δρόμο. Το δύσκολο είναι η σκέψη και ο προβληματισμός και μάλλον δεν σκέφτονται όσο πρέπει όσοι μας χαρακτηρίζουν ως αντιεμβολιαστές. Προσωπικά και εγώ και τα παιδιά μου έχουμε κάνει όλα τα εμβόλια. Με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουμε κάποιες επιφυλάξεις και απαιτούμε να γίνει σεβαστό. Σας φέρνω ένα απλό παράδειγμα: Σε έναν άνδρα αρέσουν οι γυναίκες, αν δεν του αρέσει μια γυναίκα δεν είναι άνδρας;».
-Στην τελευταία συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Σαπφούς, αλλά και σε προηγούμενες υπήρχαν και άτομα του ακροδεξιού χώρου. Θεωρείτε ότι η προσπάθειά σας «καπελώνεται» από κόμματα και συγκεκριμένους χώρους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ακτινοβολία του κάθε Μπαϊραμίδη και Νικολαΐδη στον τοπικό πληθυσμό για να δείξουν πετυχημένες συγκεντρώσεις;
«Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει κανένα πολιτικό κίνητρο. Είναι δεδομένο ότι κάποιοι χωρίς το δικό μας κίνητρο, που είναι ξεκάθαρα η άρση της υποχρεωτικότητας, θα παρεισφρήσουν για δικούς τους λόγους. Δεν είμαστε πολιτικοί τροχονόμοι, ούτε έχουμε διχαστική διάθεση να βάζουμε ταμπέλες σε ανθρώπους. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να συμβάλλουν με ειρηνική διάθεση».
-Βρισκόμαστε αρχές Νοεμβρίου και αναμένεται να επαναξιολογηθεί το θέμα της αναστολής του προσωπικού στα νοσοκομεία. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι για συνέχεια, τι σκοπεύετε να κάνετε;
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωσή μας. Τα περιθώρια βέβαια στενεύουν και κάποιοι ίσως υποκύψουν στον ωμό πλέον εκβιασμό. Όσοι παραμείνουμε, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο με πορείες και συγκεντρώσεις, αλλά και προσφυγή στα δικαστήρια».
-Θα ήθελα μία γενικότερη τοποθέτησή σας για την πανδημία του κορονοϊού από την οποία έχουμε στερηθεί συνανθρώπους μας και δυστυχώς παρά τις ελπίδες ότι θα την ξεπερνούσαμε το πρώτο καλοκαίρι, οι ίδιες ελπίδες επαναλήφθηκαν και το καλοκαίρι του 2021, αλλά και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου βλέπουμε όμως ότι η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει δύσκολη.
«Καμιά ανθρώπινη κατάσταση δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη και δυστυχώς και ο κορονοϊός δεν αποτελεί εξαίρεση. Χάθηκαν συνάνθρωποί μας και δυστυχώς θα χαθούν κι άλλοι. Στην παρούσα φάση όμως, υπάρχει πλέον εμπειρία στον χειρισμό των ασθενών, υπάρχουν φάρμακα, υπάρχει και το εμβόλιο, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένης και της αυξημένης μεταδοτικότητας, θεωρητικά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα την άνοιξη. Εκτός κι αν η φύση μάς επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις. Όπως θα διαπιστώσατε, το λάθος ήταν ότι ειδικά στη χώρα μας, επίκεντρο όλης της προσπάθειας έγινε το εμβόλιο. Είδαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος. Σε μια πανδημία ενισχύεις την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα νοσοκομεία αναφοράς και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη σημασία του εμβολίου, χωρίς να υποχρεώνεις κανέναν. Στη μάχη εναντίον της ασθένειας πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Κάποιοι σπέρνουν τον διχασμό και διαχωρίζουν ανθρώπους σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, έξυπνους και ψεκασμένους. Αυτοί επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είναι η χειρότερη πανδημία, η πανδημία του διχασμού».
-Η φήμη σας ως γιατρού έχει υπερβεί προ πολλού τα σύνορα της Λέσβου, θα έλεγα ότι ξεπερνά και τα σύνορα της Ελλάδας. Σας έχουν αποθεώσει γιατρέ κατά καιρούς. Πέστε μου όμως τώρα που βρίσκεστε στην απέναντι πλευρά του πεζοδρομίου, αισθάνεστε ότι κάποιοι που σας επευφημούσαν, τώρα προσπαθούν να σας βάλουν τρικλοποδιά; Είστε πικραμένος από συμπεριφορές και συμπεριλαμβάνω σε αυτό και τη συνέντευξη Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου και δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε όλη μου τη ζωή προσπαθώ να δίνω μεγαλύτερη βάση στα αρνητικά και όχι στα θετικά σχόλια. Και στα θετικά και στα αρνητικά σχόλια υπάρχει σχεδόν πάντα μια δόση υπερβολής. Στα αρνητικά όμως σου δίνεται η δυνατότητα να διορθώσεις κάποια πράγματα, να δεις κάτι το οποίο βλέπουν οι άλλοι και δεν βλέπεις εσύ και να γίνεις καλύτερος. Κάποιες φορές όμως, κάποιες συμπεριφορές με εξοργίζουν. Ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Εργαζομένων, για παράδειγμα, αγνοούν ότι τόσοι εργαζόμενοι διανύουν τον τρίτο μήνα χωρίς αποδοχές και από πάνω μας ασκούν και κριτική, γιατί προφανώς δεν μπορούν να ασκήσουν κριτική εκεί που πρέπει για την άρση της υποχρεωτικότητας. Κάποια δημοσιεύματα μάς χαρακτήρισαν ακραίους, οπαδούς του αντικοινοβουλευτισμού και αντιεμβολιαστές. Νομίζω ότι αυτά κρύβουν δόλο και τα κίνητρα είτε πολιτικά είναι, είτε οικονομικά, είναι ποταπά. Είδα ένα κατάπτυστο δημοσίευμα για συνάδελφο που δεν έχει εμβολιαστεί και νόσησε. Δηλαδή από πότε αποτελεί είδηση ότι νόσησε κάποιος ανεμβολίαστος, ενώ δεν αποτελεί είδηση ότι έχουν νοσήσει δεκάδες εμβολιασμένοι γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου; Προσωπικά κάνω την αυτοκριτική μου, από δω και στο εξής όμως επειδή το σχοινί τεντώθηκε αρκετά, θα πρέπει κάποιοι να προσέχουν ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται».
-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.
«Και εγώ για την δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας».