Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Ξέφραγο αμπέλι» το εμπορικό λιμάνι;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ένα κοντέινερ άγνωστης προέλευσης έκανε την εμφάνισή του εδώ και λίγες μέρες στη χερσαία ζώνη του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιος ακριβώς και για ποιον λόγο το έχει αφήσει εκεί. Θα σχολιάσει κανείς, μα τόσο σημαντικό θέμα είναι η εμφάνιση ενός ISO box στο σημείο; Το ζήτημα, όμως, σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, είναι πως το συγκεκριμένο κοντέινερ πρακτικά προστίθεται σε μια σειρά άλλων προβλημάτων που δυσκολεύουν τη γενικότερη λειτουργία του λιμανιού και τα οποία έχουμε αναδείξει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Προβλήματα που μόνο προστίθενται και δεν επιλύονται, εφόσον δεν δίνεται κάποια λύση και στον γόρδιο δεσμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, αφού όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι για οτιδήποτε προκύπτει εκεί, με αποτέλεσμα το εμπορικό λιμάνι να καταλήγει «ξέφραγο αμπέλι».

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορικού λιμανιού, το κοντέινερ έκανε την εμφάνισή του εκεί πριν λίγες μέρες. Μπορεί πάνω σε αυτό να υπάρχει το λογότυπο συγκεκριμένης οργάνωσης, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η οργάνωση αυτή έχει οποιαδήποτε σχέση με την τοποθέτησή του εκεί, ή αν το άφησε κάποιος τρίτος στην κατοχή του οποίου περιήλθε στο μεταξύ. «Δεν βλέπουμε κάποια κίνηση ή δραστηριότητα στο ISO box, απλά το παράτησαν, το βρήκαμε εκεί ένα πρωί. Δεν ξέρουμε ποιος και για ποιον λόγο το τοποθέτησε…», σημειώνουν επαγγελματίες στα «ΝΕΑ της Λέσβου», λέγοντας μάλιστα πως δεν βλέπουν πιθανό το κοντέινερ να φεύγει από εκεί. «Συνήθως ό,τι αφήνεται εκεί δεν αφαιρείται. Εύκολα αφήνεις κάτι, αλλά το να φύγει από εκεί σκοντάφτει στο ότι ο χώρος ανήκει στην ΕΤΑΔ» αναφέρουν, σημειώνοντας πως συνάντησαν “τοίχο πόρτα”, όταν απευθύνθηκαν και στην Δημοτική Αρχή, ακούγοντας χαρακτηριστικά το «αφήστε το, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

«Δεν έχουμε ιδέα από ποιον τοποθετήθηκε και τι εξυπηρετεί», σημείωσε και ο Αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει καμία αρμοδιότητα εκεί, άρα τα χέρια τους είναι δεμένα για οποιαδήποτε παρέμβαση.

 

Ένα ακόμη πρόβλημα

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης επικρατεί μια γενικότερα προβληματική κατάσταση, ο έλεγχος πρόσβασης στον χώρο είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα όχι μόνο… την απόθεση κάθε άχρηστου ή μη αντικειμένου, αλλά πολύ περισσότερο μια έντονα παραβατική συμπεριφορά, που κλιμακώνεται όσο νυχτώνει, όπως και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές τα οποία δεν λύνονται παρά τις συνεχείς οχλήσεις. 

«Γενικότερα, το εμπορικό λιμάνι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει εμπορικό λιμάνι, όποιος θέλει μπαινοβγαίνει, δεν υπάρχει έλεγχος. Η κατάσταση από την μαρίνα της πόλης έως και τη ΔΕΗ είναι ένα χάλι μαύρο», είχαν επισημάνει χαρακτηριστικά οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί.

«Ο χώρος του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, στο πρώην ΤΑΪΠΕΔ. Για οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας ευθύνη φέρει η Αστυνομία και για οτιδήποτε άλλο η ΕΤΑΔ. Μακάρι να ανήκε σε εμάς και τότε θα λύναμε όλα τα προβλήματα», είχε αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμος Μυτιλήνης έχει απευθυνθεί στην ΕΤΑΔ για να του διατεθεί το Εμπορικό Λιμάνι και μάλιστα έναντι μισθώματος, με τη Διοίκηση της Εταιρείας να μην έχει λάβει ακόμη σχετική απόφαση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img