Από πατέρα πολιτικό, τον Διονύση Λιβανό, ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, έχει συμπορευτεί από τα νεανικά του χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης, ενώ απέκτησε και δύο μεταπτυχιακά στην Αγγλία, από το Πανεπιστήμιο του Reading στις διεθνείς σχέσεις και από το Πανεπιστήμιο του Bristol στην πολιτική ανάλυση.
Βουλευτής εξελέγη σε ηλικία 40 ετών, το 2007, στην εκλογική Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στον ανασχηματισμό, του ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μία κρίσιμη καμπή, όταν είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται σύννεφα επί του προκατόχου του.
Δύο μέρες πριν βρεθεί (εκτός απροόπτου καθώς διανύουμε περίοδο πανδημίας και υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες) στη Μυτιλήνη για τη Συνδιάσκεψη που διοργανώνεται για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει συνέντευξη στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ανοίγοντας τα χαρτιά του και απαντώντας σε 16 ερωτήσεις της εφημερίδας μας.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συνεντεύξεις του κ. Λιβανού που δημοσιεύουν σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα τα «ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κύριε Υπουργέ η έλευσή σας στην Λέσβο συμπίπτει με ένα σημαντικό γεγονός για την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα την άρση της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό, εξέλιξη που δημιουργεί προοπτικές για το εισόδημα των κτηνοτρόφων μετά από 15 χρόνια και θα ήθελα ένα σχόλιό σας.
«Η άρση της καραντίνας είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό των κτηνοτροφικών προϊόντων του νησιού. Γενικά το ΥΠΑΑΤ δίνει έμφαση στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας, όχι μόνο γιατί ως χώρα διαθέτουμε μια από τις καλύτερες ποιότητες στο κρέας, αλλά και γιατί οφείλουμε μέσω της αύξησης της παραγωγής να μειώσουμε τις εισαγωγές και να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας λοιπόν έχει διπλό ρόλο: Και διατροφικό και οικονομικό. Και η δική μας συμβολή είναι ήδη ουσιαστική, αλλά ελπίζω να γίνει ακόμα πιο σημαντική».
-Έρχεστε στον τόπο μας για να ενημερώσετε τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και θέλω να μας πείτε για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Ποια θα είναι «τα κέρδη και οι ζημιές»;
«Κατ’ αρχάς η νέα ΚΑΠ αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. €. Καταφέραμε, δηλαδή, να μείνουμε σχεδόν στο ίδιο ύψος με τους πόρους που λάβαμε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ. Επίσης, καταφέραμε να αποφύγουμε την εξωτερική σύγκλιση. Σκοπός της νέας ΚΑΠ είναι η ενίσχυση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στο Σχέδιο αυτό εξειδικεύονται οι τρόποι χρηματοδότησης, οι στρατηγικές μας επιλογές και οι στόχοι που θέλουμε ως χώρα να πετύχουμε».
-Επιγραμματικά τι πετυχαίνει η Ελλάδα με τη νέα ΚΑΠ;
«Με τη νέα ΚΑΠ πετύχαμε την πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση της Αγροτικής Πολιτικής από τη δεκαετία του 1990. Στόχος μας να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες, να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι, να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν, αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους».
-Όταν μιλάτε για μεταρρυθμίσεις πού τις επικεντρώνετε;
«Με βάση τη νέα ΚΑΠ, λοιπόν, προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις: Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισπράττει το 80% των πόρων. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, προχωρώντας στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
Eνσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
-Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. Ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: Εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα».
-Αν και έμεινε σταθερός ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ εντούτοις αυξήθηκαν οι περιβαλλοντικές της φιλοδοξίες και οι στόχοι της για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων. Όλα αυτά ανεβάζουν το καλλιεργητικό κόστος. Ουσιαστικά ζητάνε από τους αγρότες να κάνουν περισσότερα με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την παραδοξότητα;
«Η κυβέρνηση έχει γνώση των προβλημάτων που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και για το λόγο αυτό λαμβάνει μέτρα. Με σταθερά βήματα προχωρεί σε μέτρα τα οποία στην ουσία μειώνουν το κόστος παραγωγής. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει δύο σημαντικά μέτρα: Τη μείωση σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6% και την επιστροφή για ολόκληρο το 2022 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, αλλά και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα. Και η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, όπου το πετρέλαιο, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, αντιστοιχούσε στο 40% του καλλιεργητικού κόστους, ενώ μετά την κούρσα των ανατιμήσεων μπορεί πλέον να ξεπερνά και το 50%. Η κυβέρνηση επενδύει στις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας και γι’ αυτό θα λαμβάνει μέτρα όταν και όποτε χρειάζεται για τη στήριξή της».
-Ενώ το επόμενο έτος θα είναι έτος αναφοράς για την ΚΑΠ προβλήματα που θα καθορίσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις ενισχύσεις των αγροτών δεν έχουν επιλυθεί. Συγκεκριμένα τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες δεν έχουν επιλυθεί, τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων και οι δημοτικές εκτάσεις δεν έχουν συνταχθεί ή δηλωθεί, οι ξυλώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού Omnibus δεν έχουν καταχωρηθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι λύσεις θα δοθούν για όλα αυτά τα ζητήματα;
«Όπως γνωρίζετε κύριε Σαμιώτη, οι δασικοί χάρτες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το θέμα των βοσκοτόπων έχει διευθετηθεί. Ήδη οι περισσότερες Περιφέρειες έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για σχέδια διαχειριστικού ελέγχου. Με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον κ. Μουτζούρη, έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση από τις 16 Απριλίου. Η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου είναι ύψους 873.000 ευρώ, που αφορά έκταση περίπου 1,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Ως προς τα λοιπά θέματα, όσα είναι αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν ταχύτατα, καθώς μέλημά μας αποτελεί η ύπαρξη διαφάνειας και καθαρών κανόνων για να μπορέσουν οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους».
– Ποια είναι τα κίνητρα που σκοπεύετε να δώσετε μέσω της ΚΑΠ στους αγρότες των νησιωτικών περιοχών; Σκοπεύετε να χορηγήσετε αυξημένη Εξισωτική Ενίσχυση ή να αυξήσετε το πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου που υπάγεται και η περιοχή μας;
«Το καθεστώς αυξημένης χρηματοδοτικής στήριξης στα νησιά παραμένει στο 75% για κάθε επενδυτικό σχέδιο που εγκρίνεται. Παραμένει στα ίδια επίπεδα το καθεστώς εξισωτικής αποζημίωσης. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό των μικρών νησιών του Αιγαίου παραμένει κι αυτός σχεδόν στα ίδια επίπεδα και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ο συνδυασμός αυτός, μαζί με τα φορολογικά πλεονεκτήματα, καθιστούν ελκυστικές επενδυτικά τις νησιωτικές μας περιοχές».
-Η Ε.Ε. για πρώτη φορά δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη της να συντάξουν εθνικά στρατηγικά σχέδια μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν και οι ιδιαιτερότητες που έχει το καθένα στον αγροτικό του τομέα. Έχουν συνταχθεί αυτά τα σχέδια και πώς αντιμετωπίζεται η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας μέσα σε αυτά;
«Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ, διαμορφώνουμε μια συγκροτημένη και συνεκτική Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα, που τόσο πολύ λείπει από το ελληνικό κράτος όλα τα τελευταία χρόνια. Προχωράμε σε στοχευμένες τομές. Αναδιαρθρώνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχους την αποτελεσματικότερη προστασία καταναλωτών και παραγωγών από νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις, και την αυστηρή τιμωρία όσων παρανομούν. Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά καθώς επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για παραβάσεις σχετικές με τη Φέτα ΠΟΠ, τα κοτόπουλα, τα βιολογικά αυγά και άλλα είδη διατροφής. Επίσης μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι επιτροπές του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν πάνω από 300 συνεδριάσεις και επέβαλαν σχεδόν 1.000.000€ πρόστιμα. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Επενδύουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τους αγρότες μας. Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Και υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης ύψους 1 δισ. €.
Μετασχηματίζουμε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων. Αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προχωράμε άμεσα στην ίδρυση 6 Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα πάρουν την θέση των παλαιών ΕΠΑΣ, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα εστιάζουμε και στη διεύρυνση των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μας σε θέματα σωστής διατροφής, παραγωγικής αλυσίδας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση, και τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών χτίζοντας μια δυναμική αγροτική εξωτερική πολιτική για τα ελληνικά προϊόντα και διαμορφώνοντας ένα ισχυρό εθνικό brand name στις παγκόσμιες αγορές.
Θέτουμε ως βασική προτεραιότητα την ανάδειξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, της μοναδικότητας και της διατροφικής υπεροχής των προϊόντων μας. Καθιστούμε την «Ελληνική Διατροφή» ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής. Υλοποιούμε ένα ευρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα «ομπρέλα» για όλες τις δράσεις και πολιτικές μας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των προϊόντων μας, την ανάδειξη του διατροφικού μας πλούτου και τη σύνδεση της αγροδιατροφής με την υγεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό».
-Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσετε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη του αγροτικού τομέα της περιφέρειάς μας και τι μέτρα σχεδιάζετε για την περιφερειακή μας ανάπτυξη;
«Η εξειδίκευση των Μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα της Περιφέρειάς σας θα τα πληροφορηθείτε στην Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ. Ωστόσο όντως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας. Συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιηθούν άνω των 2 δισ. € για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται 670 εκατ. € για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα, καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, πράσινος αγρο-τουρισμός, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, γενετική βελτίωση ζώων, 70 εκατ. € για την Υδατοκαλλιέργεια, 1 δισ. € για το Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης, 47 εκατ. € για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού Τομέα.
Επισημαίνω ότι τα αρδευτικά έργα θα γίνουν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και αναμένεται να κινητοποιήσουν κεφάλαια άνω των 2 δις ευρώ».
-Εξετάζετε το ενδεχόμενο ένταξης των ελαιόδεντρων στα οικοσχήματα; Με ποια κριτήρια θα χορηγείται το νέο πρασίνισμα στους αγρότες των νησιών μας;
«Στα οικοσχήματα δεν εντάσσονται καλλιέργειες, αλλά μόνο φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που εξελίσσονται παράλληλα με τις καλλιέργειες ή την εκτροφή ζώων. Εξετάζουμε το ζήτημα των αναβαθμίδων. Βρίσκεται μέσα στη λίστα που διερευνούμε για να προτείνουμε στην ΕΕ, καθώς για εμάς αποτελεί κατ’ εξοχήν φιλοπεριβαλλοντική δράση. Αλλά και το νέο πρασίνισμα αφορά οικοσχήματα που αναπτύσσονται παράλληλα με τις καλλιέργειες και λειτουργούν υποστηρικτικά για το περιβάλλον».
-Ποιες είναι οι ενέργειες που σκοπεύετε να κάνετε για να εξαλείψετε τις αρνητικές επιπτώσεις της νησιωτικότητας στον κτηνοτροφικό τομέα και ειδικά το υψηλό κόστος αγοράς και μεταφοράς των ζωοτροφών;
«Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων δίνουμε επιπλέον δυνατότητες στην κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας και των ζωοτροφών αποτελεί για το ΥΠΑΑΤ πυρήνα του καθεστώτος που ενισχύεται σημαντικά».
-Ενώ η κλιματική κρίση αντιμετωπίζεται πλέον ως υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος πάνω στον πλανήτη μας εντούτοις ο παραγωγός νιώθει απροστάτευτος. Με ποιον άλλο τρόπο θα θωρακίσετε από το φαινόμενο αυτό τον Έλληνα αγρότη και την αγροτική παραγωγή;
«Η κλιματική κρίση, αποτελεί μία ρεαλιστική απειλή που μας αφορά όλους και δεν μας αφήνει περιθώρια να μένουμε αδρανείς. Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση και τα καταστροφικά φαινόμενα, καθώς πλήττεται περισσότερο από όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας, ενώ, παράλληλα, επηρεάζει με τη σειρά του την εκδήλωση και πορεία του φαινομένου.
Αλλά αποτελεί εξίσου υποχρέωσή μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Η πράσινη μετάβαση συνιστά πλέον αναγκαιότητα και σε αυτήν την προσπάθεια ο πρωτογενής τομέας μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, καθώς αποτελεί έναν σημαντικό ρυθμιστή των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Σε αυτήν την προσπάθεια η Ευρώπη πρωτοστατεί. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενσωματώνει τις βασικές κατευθύνσεις της Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη».
-Τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν οικονομική ενίσχυση εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών και της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα. Ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς υπάρχει υπόσχεση από τον κ. Λυκουρέντζο για σύνταξη ειδικής μελέτης με αυτό το στόχο. Έχει γίνει η μελέτη και τι σκοπεύει να κάνει για το ζήτημα αυτό το Υπουργείο σας;
«H μελέτη η οποία ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και την οποία ευχαρίστως απεδέχθη, αφορά την εξέταση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις ελαιοκαλλιέργειες, με βάση τα συμπεράσματα της οποίας θα διερευνηθεί η δυνατότητα νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο των Κανονισμών της Ε.Ε. Την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της μελέτης, όπως δημοσίως συμφωνήθηκε, θα είχε η Πανεπιστημιακή κοινότητα, η Περιφέρεια και ο ΕΛΓΑ. Οι προαναφερόμενοι φορείς, εξ όσων γνωρίζω, συνεργάζονται για τη σύνταξη της μελέτης».
-Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας είναι εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου και των αγροτών. Ωστόσο μένουν υποστελεχωμένες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μας Περιφέρεια και ήθελα να ρωτήσω πώς σκοπεύει να βοηθήσει το Υπουργείο σας;
«Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, στο δημόσιο τομέα υπάρχουν υπηρεσίες που είναι δύσκολο να στελεχωθούν. Αυτό δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά το σύνολο της περιφέρειας και ειδικά των παραμεθόριων περιοχών. Είναι κάτι που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνησή μας το εξετάζει και είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσει».
-Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυση της διακλαδικής σχέσης γεωργίας και τουρισμού;
«Η σχέση γεωργίας και τουρισμού περνά μέσα από το πρόγραμμα που αναπτύσσουμε για την προώθηση της ελληνικής διατροφής. Θεωρούμε την «Ελληνική Διατροφή» ως αιχμή του δόρατος του εθνικού σχεδιασμού για την ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών προϊόντων, αλλά και για την ενίσχυση ενός τουριστικού προϊόντος που συνδυάζει τη μοναδικότητα του πολιτισμού μας, του φυσικού κάλλους που διαθέτει η χώρα μας, αλλά και της ελληνικής γαστρονομίας.
Και πράγματι η «Ελληνική Διατροφή» ως σήμα κατατεθέν μπορεί όχι μόνο να προσελκύσει νέους επισκέπτες στη χώρα μας και να διαφημίσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και να συνδέσει τα διάφορα είδη θεματικού τουρισμού μεταξύ τους. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ιστορικού, φυσιολατρικού, θαλάσσιου, πολιτιστικού, αθλητικού, ακόμα και θρησκευτικού τουρισμού. Στόχος μας η ενίσχυση μέσω της ελληνικής διατροφής των προϊόντων μας. Θέλουμε τα προϊόντα της ελληνικής γης να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά σε ολόκληρο τον κόσμο».
-Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Λέσβιους αγρότες με αφορμή την επίσκεψή σας;
«Με τη Λέσβο με ενώνουν παλιοί δεσμοί και η αγάπη μου για το φυσικό της κάλλος. Με ενώνει η φιλία μου με τον βουλευτή σας, τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Για εκείνο που θαυμάζω τους Λέσβιους είναι το μεράκι τους για τη ζωή, η στήριξη που έδωσαν σε δύσκολες ώρες σε άγνωστους συνανθρώπους τους τιμώντας την ίδια την Ελλάδα, αλλά και το υψηλό πατριωτικό φρόνημα από το οποίο διακατέχονται. Στους συντοπίτες σας θέλω να στείλω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ. Γνωρίζει τα προβλήματα και τις αγωνίες τους και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να τους στηρίζει».
-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.
«Και εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της Λέσβου».