- Μεγάλο βάρος κατά τη διαδικασία της έρευνας στις καταθέσεις μαρτύρων από το εργασιακό περιβάλλον των δύο πλευρών
Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαδικασίες διερεύνησης για την υπόθεση του μπούλινγκ που καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν από τον προϊστάμενό τους δύο γυναίκες υπάλληλοι καθαριότητας στο Δήμο Μυτιλήνης, με την Προκαταρκτική Εξέταση να ολοκληρώνει εντός των ημερών τον κύκλο των καταθέσεων μαρτύρων, οπότε και θα ακολουθήσει η σύνταξη και η παράδοση της εισήγησης στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, από το διευθυντικό στέλεχος που διεξάγει την έρευνα, όπως προβλέπει η διαδικασία. Πριν από αυτό, τελευταίος θα κληθεί να καταθέσει ο καταγγελλόμενος άτυπος προϊστάμενος, ώστε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θα του θέσει το διευθυντικό στέλεχος που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα και να αναπτύξει τις απόψεις του.
Η διευθύντρια που διεξάγει την Προκαταρκτική Έρευνα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της φροντίζοντας η διαδικασία να εξελίσσεται με τη σχετική άνεση χρόνου που απαιτείται για την διερεύνηση σε βάθος, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε το αργότερο θα έχει παραδοθεί η εισήγηση στον Δήμαρχο.
Το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η Προκαταρκτική Έρευνα, αυτό οφείλεται στο ότι εμπλέκονται εκτός από τις καταγγέλλουσες και τον καταγγελλόμενο και καταθέσεις μαρτύρων απ’ το εργασιακό περιβάλλον των δύο πλευρών και μάλιστα στη μία περίπτωση, η οποία επιβάρυνε κατά λίγο χρονικά τη διαδικασία, κλήθηκε και υπάλληλος που δεν βρίσκεται πλέον σε ενεργό υπηρεσία, αλλά υπηρετούσε σε συγκεκριμένη περίοδο που συμπεριλαμβάνεται στην καταγγελία των δύο γυναικών και κρίθηκε αναγκαίο να του υποβληθούν ερωτήματα και να ζητηθούν απαντήσεις.
Επί της ουσίας η προκαταρκτική έρευνα βασίζεται σε ένα σημαντικό ποσοστό στις μαρτυρίες των υπαλλήλων, δηλαδή των ατόμων του εργασιακού περιβάλλοντος των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών ώστε να πέσει φως στην υπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχουν γράψει τα Νέα της Λέσβου από την αρχή, καθώς η εφημερίδα μας αποκάλυψε την υπόθεση με τις καταγγελίες των δύο γυναικών για μπούλινγκ με ροζ αποχρώσεις, η διαδικασία της Προκαταρκτικής Έρευνας έχει να κάνει με μία πρώτη προσέγγιση και διερεύνηση της υπόθεσης, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις που να τεκμηριώνουν την απόδοση κατηγοριών, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο στην κατεύθυνση επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων στον καταγγελλόμενο ή ο φάκελος με την καταγγελία να τεθεί στο αρχείο. Σε περίπτωση που κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστωθεί από τη διευθύντρια ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, τότε αυτό θα συμπεριληφθεί στην σχετική εισήγηση που θα κάνει προς τον Δήμαρχο για να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, που δεν θα είναι η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στον υπάλληλο, αλλά θα προηγηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση που θα πρέπει να διατάξει ο Δήμαρχος και από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν οι κυρώσεις.
Καταδικάζει ο Κατσαβέλλης για το μπούλινγκ
Τις προηγούμενες ημέρες παρενέβη και τοποθετείται δημόσια το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ για την υπόθεση των δύο γυναικών που εργάζονται στο Δήμο Μυτιλήνης και προχώρησαν σε καταγγελία του άτυπου προϊσταμένου τους για μπούλινγκ με ροζ αποχρώσεις, θέμα που έφεραν στην επικαιρότητα τα Νέα της Λέσβου με αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδό τους.
Η ΑΔΕΔΥ Λέσβου καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά παρενόχλησης και εργασιακού εκφοβισμού, όπως αναφέρει, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα – θύμα βίας στο χώρο δουλειάς της.
-Η ΑΔΕΔΥ ζητά να προχωρήσουν άμεσα, γρήγορα και ουσιαστικά από τη Δημοτική Αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση εδώ και τώρα.
-Να πάρουν άμεσα θέση και να ανακόψουν τους άστοχους και προκλητικούς χειρισμούς από όπου και αν αυτοί απορρέουν.
-Να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε ενέργεια που έχει τιμωρητικό χαρακτήρα απέναντι στις εργαζόμενες.
Τέλος, να απαντήσουν άμεσα για ποιο λόγο ενώ – όπως οι καταγγέλλουσες επισημαίνουν – έχουν αναφέρει αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό σε ανωτέρους τους δεν κινήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών.
«Πάγια θέση της ΑΔΕΔΥ είναι η ενθάρρυνση και η παρότρυνση των εργαζομένων στο να καταγγέλλουν περιστατικά έμφυλης βίας, μάλιστα επειδή τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζουν αυξητική τάση η ΑΔΕΔΥ από το Δεκέμβρη του 2020 με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής επανασυγκρότησε (μετά από πολλά χρόνια αδράνειας του Θεσμού), τη Γραμματεία Ισότητας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όπου και οι εργαζόμενοι μπορούν να αποταθούν», τονίζει η ΑΔΕΔΥ Λέσβου.