Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια οι νεφροπαθείς της Λέσβου προχώρησαν σε διαμαρτυρία και αυτό, όπως είχαν γράψει τα «Νέα της Λέσβου» από την περασμένη εβδομάδα, ήταν προγραμματισμένο και έγινε το πρωί του Σαββάτου. Στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν οι ασθενείς και συγγενικά τους πρόσωπα, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι δεν αντέχουν άλλο την υποβάθμιση της μονάδας τεχνητού νεφρού, η οποία έχει μείνει μόνο με μία γιατρό ειδικότητας νεφρολογίας, που αν και υπερβάλλει εαυτόν για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, δυστυχώς μόνη της δεν φτάνει για 60 ανθρώπους που περιθάλπονται στο Βοστάνειο, καθώς 20 περίπου ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση στην ιδιωτική μονάδα που λειτουργεί στην Παγανή.
Προκειμένου «να μην διώξει» νεφροπαθείς το νοσοκομείο λέγοντας ότι δεν μπορεί να τους περιθάλψει, έχει επιστρατεύσει ιατρούς γενικής ιατρικής που καλύπτουν κάποια από τα κενά, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί η νεφρολόγος που πρέπει να είναι παρούσα κατά την σύνδεση των ασθενών με τα μηχανήματα, ώστε αν συμβεί κάποια επιπλοκή να είναι εκείνη που θα παρέμβει για να την αντιμετωπίσει. Ωστόσο και για τους ιατρούς γενικής ιατρικής τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς τώρα με τις αυξημένες ανάγκες για ιατρούς λόγω του κορονοϊού η μονάδα πιέζεται, μια και οι συγκεκριμένοι γιατροί πρέπει να καλύπτουν και άλλες ανάγκες! Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο είναι εμφανής και σε κρίσιμους τομείς, όπου υπάρχουν ασθενείς που δίνουν καθημερινό αγώνα για τη ζωή τους.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών ειδικότητας νεφρολογίας το κληρονόμησε η παρούσα διοίκηση από τους προηγούμενους, καθώς είναι υπαρκτό από την περίοδο του 2017. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να το αντιμετωπίσει αν και έχει γίνει προκήρυξη, η οποία βγήκε άγονη καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για συμβασιούχους γιατρούς νεφρολογίας που να θέλουν να υπηρετήσουν ή έστω και για συνεργάτες.
Ενδεχομένως η διοίκηση του νοσοκομείου να ήλπιζε ότι με την λειτουργία της νέας ιδιωτικής μονάδας στην Παγανή, που αποτελεί μία σημαντική επένδυση, να κατάφερνε «να ξεφορτωθεί το πρόβλημα» με την μετακόμιση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο αυτό ίσχυσε μόνο για 20 ασθενείς μέχρι τώρα, καθώς οι άλλοι παραμένουν στο νοσοκομείο. Η διοίκηση του Συλλόγου Νεφροπαθών δυσφορεί με τη στάση του διοικητή, Γιώργου Καμπούρη, καθώς λένε πως όποτε απευθύνονται στο γραφείο του, απαντά «φέρτε μου εσείς γιατρό να τον προσλάβω». Όπως είναι λογικό αυτό ενοχλεί τους ασθενείς, καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να καλύπτουν θέσεις γιατρών αλλά να δέχονται την περίθαλψη από νεφρολόγους.
Από την άλλη πλευρά όμως εφόσον η διοίκηση έχει προκηρύξει την θέση και δεν υπάρχει ενδιαφέρον το πρόβλημα δεν είναι της διοίκησης, αλλά πρέπει να δώσει λύση το Υπουργείο Υγείας φροντίζοντας να μετακινεί κατά καιρούς έστω διαφορετικούς γιατρούς της ίδιας ειδικότητας για να καλύπτονται εκ περιτροπής οι ανάγκες.
«Κάθε δύο μέρες παίρνουμε παράταση ζωής, αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Σίμος Ευθυμιάδης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, έχουν απευθυνθεί στη διοίκηση, στο Υπουργείο, αλλά παρά τις υποσχέσεις δεν έχει καλυφθεί ούτε η δεύτερη θέση τουλάχιστον νεφρολογίας. Άλλοι ασθενείς δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της υγείας τους, ακόμα και για τις ζωές τους, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε απόγνωση και ζητώντας από τους αρμόδιους να δώσουν λύση.
Κοντά στους νεφροπαθείς βρέθηκε από νωρίς η Βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, εκφράζοντας την συμπαράστασή της και αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός της για κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε η δημόσια περίθαλψη να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και ανέλαβε δεσμεύσεις να αναδείξει το πρόβλημα μέσα από την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα.