Μαζική ήταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων εστίασης της Μυτιλήνης στις κινητοποιήσεις, κατεβάζοντας ρολά για μία ημέρα ως μέσο πίεσης για τις διεκδικήσεις του κλάδου τους για το πλήγμα που έχουν δεχτεί την περίοδο της πανδημίας. Τα καφέ της πόλης ήταν κλειστά και τα τραπέζια τους άδεια, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε διανομή προϊόντων. Ωστόσο τουλάχιστον αλγεινή ήταν η εντύπωση που προκάλεσε το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις εκτός εστίασης ουσιαστικά κάλυψαν ένα μέρος του κενού που άφησαν πίσω τους εκείνες που έκλεισαν συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.
«Κλείνουμε για μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα», είχε διαμηνύσει από καιρό ο χώρος της εστίασης που δεν λειτούργησε χθες σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη Μυτιλήνη, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ» παρέδωσαν στους τοπικούς βουλευτές, στην Περιφέρεια, στον Δήμο Μυτιλήνης και σε άλλους φορείς ψήφισμα με τα αιτήματά τους, όπως και επιπλέον πληροφορίες και υλικό για τη στήριξη των επιχειρημάτων τους. Βασικό τους «όπλο» τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην οποία αναφερθήκαμε στο χθεσινό φύλλο, και η οποία αναδεικνύει τόσο το επίπεδο ανασφάλειας και τη μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου, όσο και το ότι η στήριξη την οποία υποτίθεται πως είχαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας από την Κυβέρνηση, τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλη και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, να τους χαρακτηρίζει – ούτε λίγο, ούτε πολύ – ευνοημένους των επιδομάτων της πολιτείας.
«Η κινητοποίησή μας είχε μεγάλη επιτυχία. Έκλεισε σχεδόν το 100% της εστίασης σε όλη τη Λέσβο και φάνηκε και η ενότητα του κλάδου, αλλά και η στήριξή του και από άλλες ομάδες επαγγελματιών και όχι μόνο. Φάνηκε ότι έχουμε δυνατή και κοινή φωνή, που προέρχεται απ’ όλους», σημείωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΣΠΙΔΑ», Νίκος Γιαννάκας.
Δηλώσεις στήριξης
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει, ως συνήθως, όλο το βάρος στις πλάτες των επαγγελματιών και των εργαζομένων στην εστίαση: Τους μετατρέπει σε… υγειονομικούς, αστυνομικούς και επιθεωρητές δημόσιας υγείας, τη στιγμή που με δική της ευθύνη έχει βγει εκτός ελέγχου η πανδημία στη χώρα μας. Με τα δε αλλεπάλληλα lockdowns και τις συνεχείς, αλλοπρόσαλλες αλλαγές των κανόνων, αλλά και την απουσία ουσιαστικής στήριξης της εστίασης, οδηγεί ειδικά τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου σε αδιέξοδο, ανοίγοντας το δρόμο και για νέα έκρηξη της ανεργίας στην εστίαση», είπε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, σε σχετική του ανακοίνωση στην οποία δήλωσε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις του κλάδου της εστίασης. «Να στηριχτούν οι επαγγελματίες της εστίασης και άλλων κλάδων που θα πληγούν από το νέο κύμα της πανδημίας με σειρά μέτρων, όπως η διαγραφή χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή την κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Λέσβου έπειτα από συνάντηση κλιμακίου του κόμματος, με συμμετοχή της Βουλεύτριας Μαρίας Κομνηνάκα με μέλη του Συλλόγου «ΑΣΠΙΔΑ».
Αντίστοιχη στήριξη δήλωσαν μεταξύ άλλων και το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής, ο Σύνδεσμος Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λέσβου. Ανακοίνωση στήριξης αναμένεται επίσης σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ενώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε στην αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών της εστίασης την κατανόησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους.
Ποιοι δεν στήριξαν
Το ποιοι δεν στήριξαν έμπρακτα όμως, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έπρεπε, ήταν εμφανές από… τις μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματά τους. Πρόκειται για κάποιους λίγους από τους φούρνους και άλλα καταστήματα με σνακ και γρήγορο φαγητό, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν εδώ και πολύ καιρό εντάξει τον καφέ στον κατάλογό τους. Από νωρίς το πρωί μπορούσε να δει κανείς δεκάδες Μυτιληνιούς με έναν καφέ στο χέρι, που προφανώς προμηθεύτηκαν από εκεί, σαν απόδειξη ότι αφενός κάποιοι καταναλωτές δυσκολεύονται έστω για μια μέρα να αποχωριστούν τις συνήθειές τους, αφετέρου κάποιοι καταστηματάρχες δεν κάνουν το αυτονόητο για τη στήριξη συναδέλφων τους.
«Οι φούρνοι θα έμεναν έτσι κι αλλιώς ανοικτοί, δεν θα εμποδίζαμε φυσικά στις οικογένειες να πάρουν το ψωμί τους. Για εκείνους που έχουν τον καφέ στον κατάλογό τους είχαμε ζητήσει και συμφωνήσει για σήμερα (σ.σ. χθες) να μην πουλάνε. Κάποιοι λίγοι δυστυχώς δεν το τήρησαν», διευκρίνισε ο κ. Γιαννάκας, σημειώνοντας πως για εκείνες τις περιπτώσεις υπήρξε εκ των υστέρων επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες και στις περισσότερες περιπτώσεις η διάθεση καφέ σταμάτησε.