- Το εργαστήριο αναφοράς περιμένει ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ με πλοίο, την ώρα που αλιείς και οστρακαλιείς θέτουν ζήτημα για το ποιος θα τους αποζημιώσει για όλο το μήνα που βρίσκονται εκτός θάλασσας
Στον αέρα βρίσκεται η οστρακαλιευτική περίοδος, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 23 μέρες κατά τις οποίες θα έπρεπε τόσο οι αλιείς όσο και οι οστρακαλιείς που αλιεύουν με κατάδυση να είχαν απασχόληση στον κόλπο Καλλονής αλιεύοντας τα μύδια, τα κυδώνια και τις καλόγνωμες. Ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα δυνατό, καθώς δεν μπορούν να έχουν αποτελέσματα για τους απαιτούμενους ελέγχους που γίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών. Υπενθυμίζουμε ότι τα Νέα της Λέσβου από τις 2 Νοεμβρίου έχουν αναδείξει το θέμα της μη εκκίνησης της οστρακαλιευτικής περιόδου, όπως προβλέπεται κάθε χρόνο να γίνεται από την 1η Νοεμβρίου λόγω μη διενέργειας των αναλύσεων και έκδοσης των αποτελεσμάτων.
Αν και αυτό αναμενόταν να γίνει έστω και με καθυστέρηση στα μέσα του μήνα που διανύουμε, μία βλάβη στον Αναλυτή του Εργαστηρίου Αναφοράς της Βορείου Ελλάδος στο οποίο διενεργούνται οι αναλύσεις έχει θέσει “στην κατάψυξη” την οστρακαλιευτική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα της Κεντρικής και Νότιας Λέσβου αλλά και γενικότερα για την εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού μας, καθώς ειδικά τα μύδια του κόλπου Καλλονής (χάβαρα) είναι εξαγώγιμο είδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εργαστήριο περιμένει ανταλλακτικά για την επισκευή του Αναλυτή τα οποία ωστόσο έχουν φορτωθεί σε κοντέινερ από την Αμερική για να φτάσουν με πλοίο στη χώρα μας και αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου. Αυτό προκαλεί προβλήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας για τις οποίες αναμένουν αναλύσεις για την αλιεία των οστράκων, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πώς δεν έχει εξασφαλιστεί στοκ ανταλλακτικών προκειμένου να μην συμβαίνουν αυτά που παρατηρούνται φέτος. Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την επιλογή να μεταφέρουν τα ανταλλακτικά στην Ελλάδα από την Αμερική με κοντέινερ και όχι μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα, ώστε να μπορούσε το Εργαστήριο να ανταποκριθεί γρηγορότερα στις ανάγκες, καθώς ο έλεγχος των οστράκων για βιοτοξίνες βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα για όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Δυτικής Λέσβου, Παναγιώτης Νανίδης. «1.700 σκάφη περιμένουν την επαναλειτουργία του φασματογράφου στο Εργαστήριο για να γίνουν οι αναλύσεις και να μπορέσουμε να εργαστούμε στη θάλασσα στην αλιεία των οστράκων, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, κατά την οποία περιμέναμε να δουλέψουμε», είπε ο κ. Νανίδης. Και συνέχισε: «Δυστυχώς όμως βρισκόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια για δύο λυχνίες, όπως μας είπαν, που απαιτούνται για να μπορέσει το εργαστήριο να ανταποκριθεί, αλλά δυστυχώς αυτές παραγγέλθηκαν και αποστέλλονται με κοντέινερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ αν αυτό είχε γίνει αεροπορικώς τα πάντα θα είχαν τακτοποιηθεί πολύ γρηγορότερα».
Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Δυτικής Λέσβου διερωτήθηκε ποιος θα αποζημιώσει τους ψαράδες και τους οστρακαλιείς για το εισόδημα που χάνουν κάθε μέρα εκτός θάλασσας, ενώ ο πλούτος του κόλπου Καλλονής ιδιαίτερα στα χάβαρα είναι μεγάλος και πάνω σε αυτόν, άλλωστε, στήριξε σε ένα σημαντικό ποσοστό την ανάπτυξή της κατά το παρελθόν η ευρύτερη περιοχή της Καλλονής.