- Ξεκάθαρη πλέον η κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική που καθιστά το νησί μας τόπο εγκλωβισμού των μεταναστών
- Πιο αναγκαία από ποτέ η ξεκάθαρη και χωρίς αμφισημίες τοποθέτηση των Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων που καλούνται να θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους
Αποκαλυπτικές για το μέλλον που διαμορφώνεται ως προς τον ρόλο της Λέσβου αλλά και των άλλων νησιών και του Έβρου για το μεταναστευτικό είναι οι δύο εγκύκλιοι, που «κυκλοφόρησαν» αυτές τις ημέρες στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και αποκάλυψε ο αθηναϊκός Τύπος. Οι εγκύκλιοι αυτές, η μία από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη και η δεύτερη διευκρινιστική από τον διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριο Καλέα, αναφέρουν πως τα αιτήματα ασύλου θα υποβάλλονται μόνο στα ΚΥΤ, σχηματίζοντας το ξεκάθαρο πλέον παζλ της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής, και σηκώνοντας θύελα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να… ακυρωθούν αργότερα μέσω «ορθής επανάληψης».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γεωργιάδης και την οποία κοινοποίησε στη διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου, τα νέα αιτήματα ασύλου δεν θα τα δέχονται τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας, αλλά θα στέλνουν κατευθείαν στα ΚΥΤ των νησιών ή της περιοχής της Ορεστιάδας όσους θέλουν να τα υποβάλλουν. Σε αυτούς μάλιστα περιλαμβάνονται και εκείνοι που ήδη βρίσκονται στην ενδοχώρα και που αποτελούν περισσότερο από το 60% των νέων αφίξεων.
Με λίγα λόγια, ακόμη και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν από σημεία που δεν υπάρχουν ΚΥΤ, όπως η Κρήτη ή η Ρόδος θα μεταφέρονται στις δομές των νησιών ή της Ορεστιάδας για να ζητήσουν άσυλο. Η οδηγία αφορά όλους τους πρόσφυγες που προσέρχονται στα γραφεία ασύλου της ενδοχώρας για να καταθέσουν για πρώτη φορά αίτημα ασύλου, χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί προηγουμένως σε κάποιο ΚΥΤ. Αφορά επίσης εκείνους που έχουν προκαταγραφεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή έχουν κλείσει ραντεβού με την υπηρεσία στην ενδοχώρα μέσω Skype για να γίνει η πλήρης καταγραφή του αιτήματός τους και να προμηθευτούν την κάρτα αίτησης ασύλου.
Οι μόνοι αιτούντες άσυλο, που εξαιρούνται, είναι εκείνοι που καταθέτουν το μεταγενέστερο αίτημα ασύλου, που αφορά αίτημα με νέα στοιχεία, μετά την απόρριψη προηγούμενου αιτήματος, καθώς επίσης και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.
Αδειάζει για να ξαναγεμίσει
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Πως και για τη Λέσβο δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνο τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κατευθείαν στο νησί από τις συνήθεις μεταναστευτικές ροές. Σε αυτές θα προστίθενται πλέον και οι αφίξεις μεταναστών, οι οποίοι θα θέλουν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και οι οποίοι βάσει των εγκυκλίων θα πρέπει να μεταφερθούν σε ΚΥΤ. Το πώς ακριβώς θα επιλέγεται σε ποιο συγκεκριμένο ΚΥΤ θα μεταφερθούν είναι άγνωστο, σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως οι δομές αδειάζουν για να γεμίσουν ξανά, οι μεταφορές στην ενδοχώρα έχουν «προσωρινό χαρακτήρα», ενώ με δεδομένο το ότι, όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ, η Τουρκία δεν δέχεται επανεισδοχή μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει τελεσίδικα απορριφθεί, ο εγκλωβισμός τους στην χώρα μας και συγκεκριμένα στα νησιά είναι βέβαιος.
Ξεκάθαρο τοπίο
Από τις εν λόγω εγκυκλίους γίνεται ξεκάθαρο το τοπίο του μεταναστευτικού στη Λέσβο, αφού απαντώνται μια σειρά ερωτημάτων, που κατά καιρούς είχαν τεθεί. Επιβεβαιώνεται πως ο χαρακτηρισμός «Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσων» που θα συνοδεύει τη νέα σχεδιαζόμενη δομή στη Βάστρια έχει πολύ συγκεκριμένο λόγο, που διατυπώνεται έτσι, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως στη Λέσβο θα καταλήγει η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο, αφού ήδη στο νησί βρίσκεται το 77% του μεταναστευτικού πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου και το 61% του Αιγαίου συνολικά.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, για ποιον ακριβώς λόγο ενώ υποτίθεται πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου βάζει πολύ ψηλά το ζήτημα της αποσυμφόρησης, η νέα δομή στη Βάστρια θα έχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα και γιατί προϋπολογίζονται τόσο πολλά χρήματα. Όχι φυσικά μόνο για να υπάρχουν τα περιθώρια κάλυψης έκτακτων αναγκών και να αποφευχθούν οι απευθείας αναθέσεις, όπως υποστηρίζει ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης, αλλά γιατί ο εξαρχής σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση ή και διατήρηση ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Κάτι που βεβαίως θα έπρεπε να περιμένουμε, όταν από το βήμα της ΔΕΘ πριν από δύο μήνες περίπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλούσε για μόνιμη δομή στη Λέσβο, με μόνιμο αντιστάθμισμα αυτό που θα έπρεπε να είναι δεδομένο, τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., ενώ ο κ. Μηταράκης χαρακτήριζε κέντρο διερχομένων τη Λέσβο και τα άλλα νησιά.
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε»
Το ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα κατά καιρούς έχουν τεθεί ως έντονοι προβληματισμοί, και το ότι θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται σημείωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. «Αυτές είναι οι λεπτομέρειες που καθιστούν το νησί μας μεγάλη αποθήκη ψυχών. Η μεγάλη εικόνα δεν είναι το αν θα γίνει σε άλλο σημείο η δομή φιλοξενίας, αλλά το ότι η Λέσβος καταλήγει να είναι ο τόπος εγκλωβισμού των μεταναστών», επισημαίνει.
Για το θέμα υπήρξε κοινή τοποθέτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μπουρνούς. Σε αυτή χαρακτηρίζουν χυδαίο και απροκάλυπτο εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών και του Έβρου τις ψευδείς διαβεβαιώσεις του κ. Μηταράκη και των κατά τόπους κυβερνητικών Βουλευτών για «αποσυμφόρηση». «Η απόφαση αυτή εξηγεί πλήρως την εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού, κ. Μηταράκη, για την κατασκευή νέων υπερδομών χωρητικότητας πολλών χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας και τον Έβρο», αναφέρουν.
Οι δε αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι εν λόγω εγκύκλιοι οδήγησαν το Υπουργείο στο να εκδώσει διορθωτικές εγκυκλίους και ανακοίνωση, όπου σημειώνει πως «αυτονόητα δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Έβρο». Μόνο που οι παλινωδίες αυτές μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν και νέες εγκύκλιοι, που θα ακυρώσουν τις τελευταίες…
Ξεκάθαρες θέσεις
Με τις εξελίξεις αυτές είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ίσως, οι ντόπιοι αιρετοί όχι απλά να τοποθετηθούν αλλά να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και συγκεκριμένα για ένα ζήτημα το οποίο εν πολλοίς σκιαγραφεί το μέλλον της Λέσβου και τις όποιες προοπτικές του. Οι εκλεγμένοι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι πρέπει δημοσίως και χωρίς περιστροφές να πάρουν θέση και να διευκρινίσουν τι ακριβώς πρεσβεύουν και τι υποστηρίζουν πως πρέπει να εφαρμοστεί στη Λέσβο. Αν θα πρέπει να γίνει νέα δομή ή όχι, σε τι είδους τοποθεσία, τι χωρητικότητας και έκτασης θα είναι και τι χαρακτήρα θα έχει η λειτουργία της. Με λίγα λόγια, πρέπει άμεσα να θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους, αν αυτές υπάρχουν. Να ορίσουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι και θα τους έφερνε απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει διαρραγεί και μεταξύ άλλων χρειάζεται συνέπεια και ξεκάθαρες κουβέντες για να κερδηθεί ξανά. Κάθε τι άλλο, οποιαδήποτε αμφισημία, όχι μόνο δεν βοηθά αλλά εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο παρά το καλό της Λέσβου.