Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Πίσω παπά τα στέφανα» για ρεβεγιόν

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως έκανε η Κυβέρνηση σε ό,τι είχε να κάνει με τα ειδικά μέτρα που επρόκειτο να ισχύσουν για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Ο αρχικός σχεδιασμός – όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ – αφορούσε την υποχρεωτική διενέργεια rapid test ακόμη και για τους εμβολιασμένους, οι οποίοι θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς εκτός σπιτιού σε κάποια επιχείρηση εστίασης. Το κύμα αντιδράσεων, ωστόσο, φαίνεται πως οδήγησε την Κυβέρνηση σε αναδίπλωση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τα μέτρα που θα ισχύσουν τις μέρες των γιορτών, αλλά και να σκιαγραφεί όσα αναμένεται να αποφασιστούν στην περίπτωση… «επιδημιολογικής» υποτροπής. 

Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως όπλο για την προστασία μας την περίοδο των εορτών είναι τα self-test, σημειώνοντας πως θα διατεθούν δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες και για την Πρωτοχρονιά. Έτσι – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν εφαρμόζεται το μέτρο του υποχρεωτικού rapid-test για την Πρωτοχρονιάτικη έξοδο, για το οποίο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. 

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο εφαρμογής των υποχρεωτικών rapid-test για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ήταν όχι απλά πιθανό αλλά σχεδόν δεδομένο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου μάλιστα να διευκρινίζει πως σε περίπτωση εφαρμογής του το κόστος διενέργειας του τεστ θα το επωμίζονταν οι ίδιοι οι πολίτες. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της επιστημονικής επιτροπής, μέσω του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, σημειωνόταν πως ουδέποτε υπήρξε σχετική εισήγηση από την επιτροπή.

Επιπλέον μέτρα;

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί, το τονίζω, να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, και όπως σας είπα με πολλά self test, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος όμως σκιαγράφησε το πλαίσιο μέτρων τα οποία ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που χειροτερέψει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. 

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», συμπλήρωσε.

Με λίγα λόγια, καμιά αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων τη στιγμή που είναι πιθανή η λήψη επιπλέον μέτρων σε εργασία και εστίαση, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img