- Τι λένε οι γιατροί προς τους γονείς ότι θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους
- Λόγω της νοσηλείας παιδιατρικών περιστατικών εκκενώθηκε και η Α’ Παθολογική Κλινική, που σημαίνει ότι ο παθολογικός τομέας είναι πλέον “παραδομένος” στον κορονοϊό
Παρά την καθησυχαστική στάση των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας, που επιμένουν να προβλέπουν ύφεση του κορονοϊού λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι «Όμικρον είναι, κάντε υπομονή και θα περάσει», αυτό που φαίνεται στην πράξη είναι ότι ο κορονοϊός δείχνει το σκληρό πρόσωπό του αυτήν την περίοδο στη χώρα και στον τόπο μας με διαδοχικούς θανάτους, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγές ακόμα και παιδιών, από βρέφη λίγων μηνών μέχρι και έφηβος 16 ετών.
Αυτή είναι η ακτινογραφία της περιόδου που διανύουμε για τον κορονοϊό και μάλιστα χθες ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τη Λέσβο, καθώς αυτά ανήλθαν σε 256 (στη Λήμνο 29, στη Σάμο 54 και στη Χίο 119). Την ίδια ώρα άλλος ένας ασθενής έφευγε από τη ζωή στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ένας 83χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν έχοντας επιπλοκές του κορονοϊού και μάλιστα είναι και γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία.
Βρέφη και παιδιά
Αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό είναι πως το τελευταίο διάστημα αρχίζουμε να έχουμε εισαγωγές βρεφών και παιδιών στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, γεγονός που δείχνει ότι ο κορονοϊός δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ήδη από την Κυριακή εισήχθη και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ένα βρέφος 9 μηνών που παρουσίασε υψηλό πυρετό και οι γονείς ζήτησαν ιατρική βοήθεια, οπότε κρίθηκε από τους γιατρούς αναγκαία η εισαγωγή του στην κλινική Covid. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι εκκενώθηκε και η Α’ Παθολογική Κλινική με 12 κρεβάτια, καθώς τα δύο από αυτά είναι παιδιατρικά Covid και δεν μπορεί να καλυφθούν μόνο τα δύο, αλλά απομονώνεται το σύνολο της Α’ Παθολογικής. Έτσι το Παθολογικό στο σύνολό του, δηλαδή οι δύο κλινικές που είναι οι Α’ και Β’ είναι δεσμευμένες για τον κορονοϊό και οι παθολογικοί ασθενείς με άλλα προβλήματα έχουν μεταφερθεί σε άλλους χώρους και νοσηλεύονται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Σάββατο δόθηκαν εξιτήρια σε ασθενείς ακόμα και προσωρινά, με την προοπτική να επανέλθουν ξανά στο νοσοκομείο την εβδομάδα που διανύουμε καθώς το Βοστάνειο πιέζεται.
Σε περιπτώσεις που χρειαστεί εισαγωγή παιδιών ή βρεφών με κορονοϊό στο νοσοκομείο αυτό γίνεται στην Α’ Παθολογική Κλινική, αλλά παρακολουθούνται από παιδιάτρους. Στην περίπτωση του βρέφους 9 μηνών που νοσηλεύεται από την Κυριακή στο Βοστάνειο, να σημειώσουμε ότι είναι καλά στην υγεία του και οι γιατροί εκτιμούν ότι ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα πάρει εξιτήριο.
Μέχρι τώρα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 6 βρέφη και παιδιά έχουν νοσηλευτεί (μέχρι και 16 ετών έφηβος με επιπλοκές του κορονοϊού). Το κυρίαρχο πρόβλημα στα παιδιά είναι ο υψηλός πυρετός και όταν δεν μπορούν να τον ελέγξουν οι γονείς με αντιπυρετικά απευθύνονται στους γιατρούς ή ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου, όταν το παιδί διαγιγνώσκεται θετικό στον κορονοϊό, οι γονείς απευθύνονται στο νοσοκομείο ζητώντας ιατρική βοήθεια για να είναι σίγουροι για κάθε ενδεχόμενο.
Οι οδηγίες των παιδιάτρων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο κόλλησαν τον κορονοϊό από διασπορά εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, δηλαδή βρέθηκαν θετικοί γονείς και ακολούθως και τα παιδιά, ενώ σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αυτό συνέβη αντίστροφα. Εκτός από τον υψηλό πυρετό, η δύσπνοια είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι γονείς απευθύνονται ζητώντας ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο για τα παιδιά τους όταν διαγιγνώσκονται θετικά στον κορονοϊό.
Όπως λένε οι γιατροί του νοσοκομείου, οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά τους ώστε σε περίπτωση που παρουσιάζουν υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα με τα αντιπυρετικά να ενημερώνουν τον παιδίατρό τους, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που το παιδί δείχνει δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνοια. Και στις περιπτώσεις που τα παιδιά εμφανίζουν καχεξία οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρό τους κι αν το παιδί παρουσιάζει επιδείνωση κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών να απευθύνονται στα Επείγοντα του νοσοκομείου.
Η παρακολούθηση του οξυγόνου παιδιών και βρεφών με οξύμετρο συστήνεται από τους παιδιάτρους πάντα όμως με τις οδηγίες του γιατρού της η κάθε οικογένεια, ενώ σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζουν στο νοσοκομείο είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψύχραιμη παρακολούθηση και όταν οι γονείς διαπιστώσουν κάτι, που δεν τους αρέσει, τότε να απευθύνονται στον παιδίατρό τους. «Να μην διστάζουν οι γονείς να απευθύνονται ή και να επικοινωνούν ακόμα και τηλεφωνικά για οδηγίες στο παιδιατρικό του νοσοκομείου μας. Βρισκόμαστε όλοι μας πρωί και βράδυ στο νοσοκομείο για να μπορούμε να δίνουμε απαντήσεις στην αγωνία των συμπολιτών μας και προστρέχουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη», τόνισε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης, απευθύνοντας για άλλη μία φορά έκκληση στην τοπική κοινωνία «να εμβολιαστούν ανεπιφύλακτα, όπως κάναμε όλοι μας, να εμβολιάσουν και τα παιδιά τους οι γονείς για να τα θωρακίσουν, να τηρούν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού όλοι μαζί και ο καθένας ατομικά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα περάσουμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για την κοινωνία και αυτός είναι ο στόχος μας».
Γεμάτο το Βοστάνειο
Χθες το βράδυ οι νοσηλείες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης είχαν φτάσει τις 28, εκ των οποίων οι 26 ασθενείς στους θαλάμους της Παθολογικής και του Λοιμωδών και 2 διασωληνωμένοι στην Εντατική. Όπως έχουν ήδη γράψει από τις 12 Ιανουαρίου τα Νέα της Λέσβου, το σχέδιο Καμπούρη είχε ξεκινήσει με την αναδιάρθρωση του Λοιμωδών ως προς τα δίκλινα και μονόκλινα κρεβάτια με το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ευρώπη.
-Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τα 6 κρεβάτια του Λοιμωδών και θεωρείται το πιο ανώδυνο για το νοσοκομείο Μυτιλήνης.
-Το δεύτερο στάδιο, που βρίσκεται τώρα το νοσοκομείο, περιλαμβάνει και τα 24 κρεβάτια της Β’ Παθολογικής Κλινικής που είναι μεγαλύτερη από την A’ και γι’ αυτό χρησιμοποιείται πρώτη.
-Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την επιστράτευση και της Α’ Παθολογικής Κλινικής με 12 κρεβάτια και αν δεν φτάσουν, τότε ακολουθεί το τέταρτο στάδιο, που είναι η χρήση και της Ορθοπεδικής Κλινικής, ώστε συνολικά οι κλίνες Covid να φτάσουν στις 77.
Ο παραπάνω σχεδιασμός ως προς την διατύπωση και την ανάγνωση μπορεί να μοιάζει απλός, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, καθώς κάθε στάδιο προβλέπει και την ταυτόχρονη εξεύρεση άλλων χώρων για στέγαση των ασθενών που “εκτοπίζονται” από την χρήση των κρεβατιών για ασθενείς με κορονοϊό. Να γιατί τώρα που το νοσοκομείο βρίσκεται στο τρίτο στάδιο, οι ασθενείς με άλλα παθολογικά προβλήματα είτε είναι μοιρασμένοι σε άλλους χώρους ή πήραν εξιτήρια για τα σπίτια τους με την προοπτική να επανέλθουν.
Γεγονός είναι ότι με αυτή την πίεση το Βοστάνειο βρίσκεται επί ξυρού ακμής όχι τόσο για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, όσο με τις νοσηλείες των άλλων περιστατικών καθώς πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στο να χρειαστεί να επιστρατευτούν οι χώροι της Ορθοπεδικής και της Χειρουργικής Κλινικής και να σταματήσουν σε μία τέτοια περίπτωση τα χειρουργεία. Με άλλα λόγια όσο το νοσοκομείο θα πιέζεται από τον κορονοϊό άλλο τόσο θα μειώνονται οι δυνατότητες που έχει για παροχή περίθαλψης σε πολίτες που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Και αυτή ήταν και η αγωνία του κ. Καμπούρη από το προηγούμενο διάστημα, «να μην γίνει το Βοστάνειο, νοσοκομείο Covid», δηλαδή να μην χρειαστεί να επιστρατεύσει τους βασικούς τομείς του για τις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, ώστε να αναγκαστεί σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων το Βοστάνειο να κάνει «εκπτώσεις» στην περίθαλψη άλλων περιστατικών.