Στήνονται τα βουλευτικά ψηφοδέλτια;

Spread the love


  • Εκλογικά σενάρια με φόντο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, για το οποίο προετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία

«Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για την προκήρυξη εθνικών εκλογών, με ένα από αυτά – και παρά το ότι επίσημα σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία – να θέλει τις κάλπες να στήνονται ακόμη και στο τέλος Μαΐου. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη φυσικά θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων και το πώς αυτοί σκιαγραφούν το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, η διαμόρφωση των οποίων γίνεται όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και όσα αυτός φέρνει ως συνέπειες να παίζουν αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο. 

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι τα κομματικά επιτελεία πρέπει να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και αυτό ισχύει και σε τοπικό επίπεδο, όπου αντίστοιχη φημολογία υπάρχει και για πρόσωπα που θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε εκείνους και εκείνες που – σε βουλευτικό επίπεδο – θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για πρώτη φορά.

 

Μάχη για… τέσσερις

Έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σε επίπεδο επικράτειας, στον Νομό Λέσβου η μάχη για την έδρα έχει τέσσερις μονομάχους. Με δεδομένη την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής (όπως αυτή αποτυπώνεται από τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές και δημοσκοπικά), είναι σαφές ότι διεκδικεί με αξιώσεις να «πάρει» την 3η έδρα του νομού από το Κ.Κ.Ε., με το οποίο μάλιστα ήδη από τις εκλογές του 2019 είχε μια μικρή – αν και όχι αμελητέα – διαφορά, καθώς τα δύο κόμματα χώριζαν λιγότερες από 1.000 ψήφοι

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει έναν «αέρα» σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων (πάντα σε τοπικό επίπεδο από τις εκλογές του 2019) από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που καθιστά μάλλον απίθανο το σενάριο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά τα δύο κόμματα. Έχει όμως ενδιαφέρον το πώς θα μοιραστούν οι ψηφοφόροι «εσωτερικά» σε καθένα από τα κόμματα, όπως επίσης και το πώς θα συγκρατηθούν διαρροές. Υπ’ αυτό το πρίσμα, φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο στο πώς θα διαμορφωθούν τα τελικά αποτελέσματα θα παίξουν τα πρόσωπα.

 

Η Νέα Δημοκρατία

Όσον αφορά το κυβερνών κόμμα είναι προφανές ότι ξεκινάμε από το όνομα του νυν Βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος είχε μάλιστα… «σαρώσει» στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας με 10.630 ψήφους έναντι 5.663 του Θοδωρή Βαλσαμίδη. Ο μόνος τρόπος για να μείνει «εκτός» είναι το να επαληθευτούν τα σενάρια για θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας από τον κ. Μητσοτάκη για μπλε ψηφοδέλτια, όπου και σε αυτή την περίπτωση βέβαια υπάρχουν κύκλοι που σημειώνουν χαρακτηριστικά πως… «ο κ. Αθανασίου είναι νέος ακόμη για να μείνει σπίτι του». 

Στη Νέα Δημοκρατία όμως έχουμε και νέους «παίκτες», με την πιο πρόσφατη εμφάνιση να είναι εκείνη του συντοπίτη μας δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη. Ο κ. Πιπίνης από το 2019 είναι Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, χθες όμως δημοσίευσε τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με αντικείμενο συζήτησης τις «εκτός αρμοδιοτήτων του» προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη της Λέσβου, γεγονός που ανοίγει τη συζήτηση για πιθανή συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Λέσβου. 

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο αυξημένες πιθανότητες να συμπεριληφθεί έχει και το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τον ρόλο του Συμβούλου της Κυβέρνησης για τα ακριτικά νησιά, με το Μέγαρο Μαξίμου να δημιουργεί έτσι ξανά έναν «δεσμό» του πρώην Υφυπουργού Άμυνας με την περιοχή, ενισχύοντας μια πιθανή υποψηφιότητά του.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική είναι η πρόκληση, που αντιμετωπίζει και σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος το 2019 κατάφερε να κρατηθεί στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το 2015 (έχασε για την ακρίβεια μόλις 0,01%). Η πρόκληση εντοπίζεται στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος της ανόδου του οφείλεται στη διείσδυση που κατάφερε στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, που «έχασε» το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οπότε σε μια περίοδο που το τελευταίο «ανεβαίνει», το κόμμα καλείται να συγκρατήσει διαρροές. Οι υποψηφιότητες, που θα δούμε, θα εκπροσωπούν επιπλέον ή θα έχουν «αποστολή» να συσπειρώσουν και όλες τις διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος.

Σε αυτές είναι δεδομένο ότι θα δούμε τον νυν Βουλευτή, Γιάννη Μπουρνού, ωστόσο από εκεί και πέρα ελάχιστα είναι γνωστά, αν και οι «επιδόσεις» των υποψηφίων το 2019 ήταν περισσότερο ισορροπημένες σε σχέση με τη ΝΔ. Ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Πάλλης με 3.289 ψήφους είχε βρεθεί πίσω από τον νυν (ο κ. Μπουρνούς συγκέντρωσε 4.417), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι στα πλάνα του μια νέα υποψηφιότητα, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η επίδοση της Βασιλικής Ανδρεαδέλλη με 2.397 ψήφους, η οποία ήταν υποψήφια και τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να δούμε και εδώ νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο.

 

Το Κ.Κ.Ε.

Το Κ.Κ.Ε. καλείται να δώσει μια μεγάλη μάχη για να διατηρήσει την 3η έδρα του Νομού Λέσβου, καταγράφοντας στις προηγούμενες εκλογές διψήφια ποσοστά σε τοπικό επίπεδο. «Μπροστάρισσα» σε αυτή τη μάχη είναι δεδομένο πως θα τεθεί η νυν Βουλευτής, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία πέραν του γεγονότος ότι δίνει πνοή ανανέωσης, έχει εξαιρετικά σημαντική παρουσία στη Βουλή και της δίνεται αρκετό πεδίο δράσης και από το ίδιο το κόμμα. Μένει να δούμε ποια στελέχη θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, βάζοντας κι εκείνα «πλάτη» στην συγκεκριμένη μάχη.

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίεργα, με δεδομένη την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, που αφενός παίζει ρόλο στην δημοσκοπική άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, αφετέρου υπήρξε αφετηρία μιας γενικότερης ανανέωσης στελεχών η οποία φυσικά επηρεάζει και τα ψηφοδέλτια. Στα ονόματα, που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, ο Παναγιώτης Χριστόφας, έχει δηλώσει πως παραμένει σε αυτοδιοικητική τροχιά και δεν περνάει σε κεντρικό επίπεδο, άρα βγαίνει εκτός κάδρου. 

Η Βάσω Χοχλάκα, ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί ξανά στο ψηφοδέλτιο, όπου μάλιστα το 2019 είχε βρεθεί στη 2η θέση μεν με 1.430 ψήφους, αλλά με μικρή σχετικά διαφορά 126 μόλις ψήφων από τον πρώτο Νάσο Γιακαλή, ενώ ο Γιώργος Πετρέλλης, πέραν του ότι είναι μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, έχει πολύ στενή σχέση με τον νυν Πρόεδρο. Η συζήτηση για όλα αυτά, όμως, και για την Χαριλάου Τρικούπη είναι σε εξέλιξη καθώς θυμίζουμε ότι βρίσκονται μεταξύ άλλων και σε φάση εκλογών Νομαρχιακών και διοργάνωσης συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση για όλα τα κόμματα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά, και είναι μεγάλη η απόσταση από την… επιθυμία ή την προσδοκία στελεχών αλλά και κομμάτων μέχρι την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων, με τα οποία θα μπουν οι ψηφοφόροι στα παραβάν. Πολύ περισσότερο, όταν ακόμη και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ένα σενάριο και μένει περισσότερο από ένας χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση