Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

“Μπλακ-άουτ” στον Κόλπο Καλλονής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μπλακ-άουτ την Παρασκευή στον Κόλπο Καλλονής με τους αλιείς και οστρακαλιείς να μένουν στα κρύα του λουτρού, καθώς απαγορεύτηκε η αλιεία των οστράκων που για την περίοδο που διανύουμε μέχρι και τον Ιούνιο εστιάζεται στα κυδώνια (καθώς η περίοδος αλιείας των μυδιών έχει λήξει το Μάρτιο). Σε ό,τι αφορά τα κυδώνια η περίοδος που διανύουμε είναι καλή, καθώς το προϊόν έχει ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό και κυμαίνεται στα 7 – 8 ευρώ το κιλό για εξαγωγή από τη Λέσβο.

Η αιτία για το κλείσιμο του κόλπου Καλλονής είναι η βλάβη, για άλλη μία φορά, σε λυχνία του αναλυτή του Εργαστηρίου Αναφοράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον οποίο διενεργούνται οι αναλύσεις για τις βιοτοξίνες κάθε εβδομάδα και η έλλειψη ανταλλακτικού για να επισκευαστεί άμεσα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μπλακ-άουτ δεν αφορά μόνο την Λέσβο αλλά όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η αλιεία των οστράκων, ενώ αυτό είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβριο κατά την έναρξη της περιόδου, όπου φέτος ο κόλπος άνοιξε με καθυστέρηση καθώς περίμεναν το ανταλλακτικό από την Αμερική. 

Ερωτηματικά

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εξασφαλίσει στοκ ανταλλακτικών στην Ελλάδα, εφόσον ο ρόλος του μηχανήματος του εργαστηρίου αναφοράς είναι κρίσιμος για την αλιεία των οστράκων και άρα για τις τοπικές οικονομίες και την οικονομία της χώρας μας, καθώς αναφερόμαστε σε εξαγώγιμα είδη. Ταυτόχρονα το ερώτημα είναι γιατί ενώ έκλεισε για το διάστημα αυτό ο κόλπος Καλλονής δεν δόθηκε η δυνατότητα στους οστρακαλιείς να συνεχίσουν την αλιεία των κυδωνιών και να τα ποντίζουν στη θάλασσα, ώστε μόλις γίνει η επισκευή του μηχανήματος και βρεθεί καθαρός ο κόλπος – κάτι που ούτως ή άλλως αναμένεται – να μπορέσουν να διαθέσουν τα όστρακά τους. 

Αυτό επί της ουσίας θα αποτελούσε μία διευκόλυνση για τους ψαράδες της περιοχής για να μην χάνουν χρόνο μέχρι να επισκευαστεί ο αναλυτής του εργαστηρίου αναφοράς και με την προϋπόθεση ότι οι επόμενες αναλύσεις θα συνεχίσουν να είναι αρνητικές για τις βιοτοξίνες.

Προκαλεί επίσης εντύπωση πώς ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αδυναμία άμεσης επισκευής του αναλυτή λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν φρόντισε τουλάχιστον να έχει συνάψει συμβάσεις με άλλα εργαστήρια ώστε να μπορεί να καλύπτεται κατά διαστήματα, που το Εργαστήριο Αναφοράς δεν θα μπορεί να λειτουργεί λόγω βλαβών στους αναλυτές. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σοβαρά ζητήματα, ιδιαίτερα όταν αφορούν μία δραστηριότητα όπως είναι η αλιεία, πόσο δε η οστρακαλιεία που έχει ειδικά για τη Λέσβο σημαντικό μερίδιο στην εξαγωγική δραστηριότητα, κυρίως στη γειτονική Ιταλία.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img