“Μετωπική σύγκρουση” για την Πολεοδομία

Από τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΤΕΕ
Spread the love


  • Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες αν δεν υπάρξουν άμεσα απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή
  • Οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και αναπτυξιακό φρένο στον τόπο τα αποτελέσματα της προβληματικής κατάστασης στην υπηρεσία 

Υπομονή τέλος για την απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο αρχείο της Πολεοδομίας στη Μυτιλήνη, και κυρίως με τη διαφαινόμενη αδράνεια της Δημοτικής Αρχής στο να λάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών φύλαξής του, για τη διοίκηση του ΤΕΕ, που φτάνει στο σημείο να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, τη στιγμή που και οι ενώσεις Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση από τους υπευθύνους.

Για το θέμα της Πολεοδομίας, χθες το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου Παναγιώτη Θεοδωρίδη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου Γιώργο Κακέ, παρουσία του πρώην Προέδρου και Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Στρατή Φραντζέσκου, τα μέλη της αντιπροσωπείας ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Στέργιο Τάσσιο, Μυρτώ Προκοπίου και Έλλη Καλάργαλη και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Στέλλα Σταυρινού

Σε αυτή έγινε εκτενής αναφορά στην πολύ κακή κατάσταση, που επικρατεί στο αρχείο της Πολεοδομίας στη Μυτιλήνη, με τους εκατοντάδες φακέλους να είναι πεσμένοι στο πάτωμα και να σχηματίζουν βουνό, θέτοντας εν αμφιβόλω την ασφάλεια των αρχείων αυτών, σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που είχαν αναδείξει και σε αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδό τους τα «ΝΕΑ της Λέσβου» στις 6 Απριλίου. 

«Το ΤΕΕ έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση του αρχείου όλων των πολεοδομιών της χώρας, με ένα έργο προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δημοπρατηθεί. Στη δική μας πολεοδομία τι κατάσταση θα κληθεί να διαχειριστεί όταν αρχεία είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά και πώς ακριβώς θα γίνει η διαλογή των φακέλων;», αναρωτήθηκε ο κ. Μανωλακέλλης. Πρόσθεσε, δε, πως στο αρχείο της Πολεοδομίας υπάρχουν οικοδομικές άδειες από το 1955 έως σήμερα κι ότι η απώλεια φακέλων οικοδομικής άδειας δεν επιτρέπει καμία δικαιοπραξία για τα ακίνητα (μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή), ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση θα υποχρεωθούν σε ανασύσταση φακέλου, κάτι που σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, που μπορεί να φτάνει έως και 10.000 ευρώ, χωρίς δική τους ευθύνη. Επίσης οι ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, δεν θα καταφέρουν να καταθέσουν φακέλους για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, όπως απαιτείται.

«Υπάρχουν μαρτυρίες τόσο των υπαλλήλων, όσο και δεκάδων μηχανικών που μπορούν να βεβαιώσουν ότι όλα ήταν στη θέση τους, ζυγισμένα και στοιχισμένα», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, διαψεύδοντας πρακτικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Στρατή Δαγκλή, που κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας υποστήριξε πως το αρχείο είναι σε αυτή την κατάσταση πολύ πριν αναλάβει ο νέος υπάλληλος. Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει τον κ. Δαγκλή πριν 7 μήνες, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, με 2 ραντεβού, χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και με κίνδυνο καταστροφής αρκετών οικοδομικών αδειών του αρχείου το επόμενο διάστημα.

«Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το ζήτημα που έχει προκύψει, προκειμένου αυτός να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες που απορρέουν από μια τέτοια πράξη» δήλωσε ο κ. Μανωλακέλλης, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, καθώς το 35% – 40% των αδειών αφορούν τον εν λόγω Δήμο, οπότε κατά την άποψή του θα πρέπει να συνδράμει κι αυτός στην επίλυση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, περιέγραψε τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, που έχουν οι Πολεοδομίες των δύο Δήμων, με 170 εκδόσεις πράξεων να εκκρεμούν συνολικά καθώς μόλις 1 υπάλληλος σε κάθε Δήμο είναι επιφορτισμένος με αυτή την αρμοδιότητα, ενώ παράλληλα ασκεί και καθήκοντα Τμηματάρχη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

 

“Φρένο” στην ανάπτυξη

Το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά, πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν για τους πολίτες, βάζουν φρένο και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου επεσήμανε ο κ. Θεοδωρίδης. «Τίθεται ζήτημα επιβίωσης, όχι των μηχανικών, αλλά της Λέσβου. Το νησί “φρενάρει” αναπτυξιακά γιατί κάποιοι δεν εκτιμούν τη σημασία της ομαλής λειτουργίας της Πολεοδομίας» σχολίασε, προειδοποιώντας πως εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από τους υπευθύνους και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και με δεδομένο ότι έχουν περάσει μήνες από τότε που έχει συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. «Ζητάμε απαντήσεις άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Δεν θα επιτρέψουμε την παγίωση αυτής της κατάστασης», ανέφερε.

 

«Μπορούμε να βοηθήσουμε»

«Μπορούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί μια λύση. Ήρθαμε να βοηθήσουμε και όχι για να συγκρουστούμε», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Κακές, ο οποίος επεσήμανε πως μεταξύ άλλων στόχος της συνέντευξης είναι να καταλάβουν και οι πολίτες, πως οι Μηχανικοί δεν αποτελούν πάντα την αρχή του προβλήματος, σε μια περίοδο που εκτός των άλλων έχουν επιφορτιστεί με αρμοδιότητες που παλαιότερα είχε το κράτος. «Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από τις υπηρεσίες, από το να συνεργαστούμε», είπε.

«Στα 15 χρόνια δραστηριότητάς μου δεν έχω δει την Πολεοδομία σε χειρότερη κατάσταση», σχολίασε η κ. Σταυρινού, τονίζοντας πως σημαντικά είναι τα προβλήματα και στη Δυτική Λέσβο, λόγω προβληματικού τοπογραφικού σχεδιαγράμματος, με οικισμούς, όπως η Καλλονή και ο Μόλυβος, να παρουσιάζουν ιδιαίτερες πολεοδομικές δυσκολίες.

 

Πολιτική χροιά

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση και του κ. Φραντζέσκου, που σημείωσε πως αν και συνταξιούχος Αρχιτέκτονας πλέον, συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα προβλήματα του κλάδου και των συναδέλφων του. «Οι παθογένειες δεν είναι καινούργιες. Αλλά παλαιότερα υπήρχε συνεργασία. Μικροεγωισμοί και μικροπαραγοντισμοί μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως οι δύο Δήμοι βιάστηκαν να χωρίσουν στα δύο την υπηρεσία και το προσωπικό της, πριν σχεδιάσουν σωστά την «επόμενη μέρα» της διάσπασης του ενιαίου Δήμου.

Θυμίζουμε πως, όπως είχαμε αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολεοδομίας κ. Δαγκλής είχε αποδώσει σε έλλειψη προσωπικού τα σοβαρά προβλήματα και τις εικόνες… ζούγκλας στο αρχείο της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας πως καμία άδεια δεν έχει χαθεί και πως ο ένας και μοναδικός υπάλληλος που απασχολείται εκεί, μία φορά την εβδομάδα κάνει εργασίες… τακτοποίησης! Καταλόγισε ευθύνες, όμως, και στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος ωστόσο σχολίασε στα ΝΕΑ της Λέσβου, πως δυνατότητα να βοηθήσει ο Δήμος του δεν υπάρχει καθώς η εκεί Πολεοδομία έχει πολύ λιγότερους υπαλλήλους.

Χέρι βοηθείας είχε δώσει, όμως, λίγες μέρες μόλις μετά η Προϊσταμένη του τμήματος Λέσβου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Άννα Λιγνού, καθώς έθεσε την υπηρεσία της στη διάθεση των συναδέλφων της στην Πολεοδομία, προκειμένου να οργανωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και επιλογής του υλικού τους. Η κίνηση αυτή, ερχόταν και στο πλαίσιο της «αποστολής» της Υπηρεσίας της, να διασφαλίσει δηλαδή την ακεραιότητα και την ανθεκτικότητα των σημαντικών αρχείων. Με υπηρεσιακό έγγραφο που έστειλε στις 7 Απριλίου – μια μέρα μετά το ρεπορτάζ μας – στην Πολεοδομία, μάλιστα, έδινε τις κατευθύνσεις ώστε να κινηθεί η διαδικασία και να μπορεί να υπάρξει αυτή η συμβολή της υπηρεσίας. Σε ερώτησή μας προς τον κ. Μανωλακέλλη, αν έχει πέσει στην αντίληψή του οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, απάντησε πως απ’ όσο γνωρίζει η κ. Λιγνού απευθύνθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί τίποτα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση