- Ξεμπλόκαρε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” όπου έχουν ενταχθεί τα έργα του νέου Δημαρχείου, του Κλειστού Γυμναστηρίου, του πάρκου στο Ίππειος και της αγροτικής οδοποιίας
- Τέλος Ιουλίου οι πρώτοι διαγωνισμοί
“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου Μυτιλήνης που μπαίνει, επιτέλους, σε τροχιά υλοποίησης με την χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε γι’ αυτό τον σκοπό από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Με καθυστέρηση 4 μηνών από την υπογραφή της ένταξης του έργου στο εν λόγω πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ανάθεσης με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.
Παράλληλα, τρέχουν οι διαδικασίες και για την ανάθεση των υπόλοιπων έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Η ανέγερση νέου Δημαρχείου ήταν μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης της Δημοτικής Αρχής, και όχι μόνο, αφού πολλοί πρώην Δήμαρχοι είχαν βάλει αυτό το στοίχημα αλλά δεν κατάφεραν να το κερδίσουν. Τα τελευταία 20 χρόνια, εκτός από το οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ, υπήρχαν σχέδια για την δημιουργία του Δημαρχείου στο κτιριακό συγκρότημα Καλαμάρη, ενώ είχε συζητηθεί και η έκταση που είχε αγοράσει παλιότερα η Νομαρχία, στα Ταμπακαριά. Τελικά, όλα αυτά έμειναν “στα λόγια” και ως βέλτιστη λύση προκρίθηκε ο χώρος στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ για τον οποίο είχε γίνει εδώ και χρόνια προεργασία με την σύνταξη του κτιριολογικού προγράμματος.
Η Τεχνική Υπηρεσία ανέλαβε να ολοκληρώσει τον φάκελο των μελετών και των αδειοδοτήσεων, ενώ η στατική μελέτη ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη. Σύμφωνα με το γενικό πλάνο και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ μπορούν να χτιστούν 1.700 τ.μ. σε τρεις ορόφους, ισόγειο, α’ και β’ όροφος. Κάθε όροφος θα στεγάζει 12 γραφεία Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ στο τρίτο επίπεδο θα δημιουργηθούν το γραφείο του Δημάρχου και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θα διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων – αμφιθέατρο (400 τ.μ.) και θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών αναγκών, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται ετησίως 130.000 ευρώ από τις μισθώσεις χώρων. Στο σχέδιο έχουν προβλεφθεί και βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες των Υπηρεσιών. Η μορφή του νέου Δημαρχείου – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – θα είναι κυκλοτερής, γύρω από ένα κλειστό αίθριο και η πρόσβαση θα γίνεται από δύο εισόδους. Ο ακριβής προϋπολογισμός είναι 5.155.919 ευρώ.
Το Κλειστό Γυμναστήριο
Στο ίδιο πακέτο προτάσεων βρίσκεται και η δημιουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, στον Καρά – Τεπέ, εκεί όπου λειτουργούσε το δημοτικό camp για τους πρόσφυγες. Έχει συνταχθεί προμελέτη για την κατασκευή του έργου και θα ξεκινήσουν οι επιμέρους μελέτες για την ανέγερση της νέας αθλητικής υποδομής. Η κατασκευή του κτιρίου εμβαδού 2.500 τ.μ. θα είναι σύμμεικτη (από μπετόν και σίδερο) με κερκίδες χωρητικότητας 800 θέσεων, ενώ θα κατασκευαστούν εσωτερικά όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι (W.C., ιατρείο, αποδυτήρια κ.ά.). Ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ και handball Α’ Εθνικής κατηγορίας.
Τέλος, εξασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση και για το έργο της ανάπλασης του Πάρκου στο Ίππειος, προϋπολογισμού 565.000 ευρώ. Η διαμόρφωση της πλατείας, εμβαδού 2.750 τ.μ., θα προσφέρει έναν αναβαθμισμένο αισθητικά, κατασκευαστικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά χώρο, που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας Πλατείας, αλλά ταυτόχρονα και πάρκου με παιδική χαρά.
Η αγροτική οδοποιία
Παράλληλα, ο Δήμος θα λάβει μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 2.340.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την βελτίωση τριών σημαντικών αγροτικών δρόμων συνολικού μήκους 12.179 μέτρων. Πρόκειται για τον παράλληλο δρόμο του Αεροδρομίου Μυτιλήνης μέχρι την Αγία Μαρίνα, από τη διακλάδωση των θερμοκηπίων μέσω δύο κατευθύνσεων «Αμδάρα» και «Βουρνάζων Τούμπα», συνολικού μήκους 2.375 μ., τον δρόμο από το Καγιάνι μέχρι τα Λουτρά Μυτιλήνης, συνολικού μήκους 3.404 μ. και από τα Φαρά – Τάρτι – Τσάφι – Λιγονάρι μέχρι Τσίλια, στο κεντρικό νότιο τμήμα του νησιού εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γέρας, συνολικού μήκους 6.400 μέτρων.
Στους παραπάνω δρόμους θα γίνει διόρθωση των υψομετρικών τους χαρακτηριστικών, κατασκευή νέων και αποκατάσταση υφιστάμενων τεχνικών έργων (κρασπεδόρειθρα, οχετοί απορροής όμβριων υδάτων, ιρλανδικές, τοιχία αντιστήριξης), και τέλος η ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωσή τους στο υφιστάμενο πλάτος.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, «υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα μας έχουν σταλεί οι συμβάσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να τις υπογράψουμε και να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί. Αρχικά, θα δημοπρατηθεί η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων και η ανάπλαση της πλατείας Ιππείου, ενώ θα ακολουθήσουν το νέο Δημαρχείο και το Κλειστό Γυμναστήριο που θα υλοποιηθούν με το σύστημα μελέτη – κατασκευή».