Στη Λέσβο για το συνέδριο, όπου θα είναι ομιλητής και ο Βύρωνας Θεολόγης, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, η εμπειρία του οποίου θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου και είναι σημαντική για τον τόπο μας, δεδομένου πως με τη Βόρειο Ελλάδα η Λέσβος συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς και ο λεγόμενος ελαιοτουρισμός δημιουργεί σημαντικές προοπτικές και για τον τόπο μας.
………………………………………………………………………………………………
-Θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος.
«Ομολογώ πως πρόκειται για ένα συνέδριο που πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο και μοναδικό θέμα. Η σημασία της ελιάς στη ζωή των Ελλήνων είναι σημαντική, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αν ανατρέξουμε στα βάθη της ιστορίας θα διαπιστώσουμε πως η ελιά υπήρχε στη λεκάνη της Μεσογείου από την παλαιολιθική εποχή, με συστηματική καλλιέργεια στη Μινωική Κρήτη, που το ελαιόλαδο, αλλά και ο καρπός της ελιάς αποτελούσαν εξαγώγιμο προϊόν για τους Μινωϊτες, που τους απέφερε μεγάλα κέρδη.
Στη πορεία των αιώνων, το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς καλλιεργούνταν συστηματικά και η εξαγωγή του ελαιόλαδου εξασφάλιζε, στους ενασχολούντες με αυτό οικονομική ευμάρεια. Αυτό είχε ως προεκτάσεις την ύπαρξη πολιτισμού στην καθημερινότητα των ανθρώπων, την αύξηση επισκεψιμότητας στους τόπους ελαιοπαραγωγής και την άνθιση παράπλευρων δραστηριοτήτων, που έχουν ως επίκεντρό τους το ελαιόλαδο και τον καρπό της ελιάς, όπως γαστρονομία, παρασκευή σαπουνιού, θεραπείες σώματος που έχουν ως βάση το ελαιόλαδο. Ακόμα η ελιά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για εικαστικούς καλλιτέχνες.
Φρονώ, πως το παρόν συνέδριο, με τους συμμετέχοντες σε αυτό ομιλητές από τον επιστημονικό, ιατρικό, γαστρονομικό και τουριστικό τομέα, θα γνωστοποιήσει τη μοναδικότητα και την ύψιστη σημασία της ύπαρξης της ελιάς στην ανθρωπότητα και θα συμβάλει στην προστασία της ελιάς και των παραγώγων της από τη γενετική τροποποίηση. Χαίρομαι, λοιπόν, που ως Ένωση Τουριστικών γραφείων Μακεδονίας -Θράκης συμμετέχουμε στο παρόν συνέδριο».
-Ποιο το θέμα της ομιλίας σας στο συνέδριο;
«Το θέμα που θα αναπτύξω αναφέρεται στο: Πώς ο τουρισμός ελιάς μπορεί ν’ αναπτύξει έναν τουριστικό προορισμό. Χρήσιμες συμβουλές από ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού είναι ο Αγροτουρισμός, που ως έννοια ακούγεται πολύ στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσεται σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη κορεστεί από την τουριστική ανάπτυξη. Ο ελαιοτουρισμός ή τουρισμός ελιάς, δεν είναι απλώς ένας κλάδος του αγροτουρισμού, αλλά αποτελεί μια μορφή πολιτιστικού τουρισμού, που βασίζεται στην εκτίμηση, το ενδιαφέρον, την αξιολόγηση και εξερεύνηση των ελαιόδεντρων, των ελαιώνων και της παραγωγής ελαιολάδου. Ο ελαιοτουρισμός ως όρος, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2002, για να περιγράψει το σύνολο των ταξιδιωτικών εμπειριών που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο. Πιστεύω πως σε μια εποχή όπου τα παιδιά των μεγάλων αστικών κέντρων αγνοούν το πώς καλλιεργείται η γη και πώς παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνουν, ο ελαιοτουρισμός μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο μάθημα ζωής».