Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, να “μαζεύει” την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα την καταστροφή του φοινικοδάσους της Παναγιούδας από το κόκκινο σκαθάρι και ουσιαστικά να οδηγεί το σώμα στην απόφαση ανάληψης των πρωτοβουλιών από πλευράς Δήμου, ώστε το συντομότερο δυνατό να ανατεθεί εργολαβία η οποία θα εφαρμόσει μία νέα μέθοδο για τη διάσωση των φοινίκων της περιοχής η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Κρήτη και είναι πολλά υποσχόμενη, έγινε χθες ένα βήμα (τουλάχιστον ως προς το σκέλος της βούλησης!) για την αντιστροφή του κλίματος. Και αυτό το επεσήμανε στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης υπογραμμίζοντας ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή της νέας μεθόδου.
Αν και η θετική ανταπόκριση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου να δεχτεί τη συζήτηση του θέματος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που μοναδικό θέμα είχε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023, είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι να μείνουν παγερά αδιάφοροι, τα όσα ακούστηκαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα καθώς βγήκαν προς τα έξω αθέατες πτυχές που δεν είναι γνωστές ως τώρα. Καταρχάς ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει αναθέσει με διαγωνισμό σε εταιρεία εκτός Λέσβου έναντι του ποσού των 330.000 ευρώ τη συντήρηση του πρασίνου και μέσα σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται 40.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού με τους ψεκασμούς που γίνονται μέχρι τώρα, αλλά και τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας συντήρησης του πρασίνου σε όλο το Δήμο!
Άλλωστε για το θέμα του κόκκινου σκαθαριού ο γεωπόνος, στέλεχος της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου δήλωσε στο σώμα μιλώντας ευθέως και ευθαρσώς ότι δύο φορές ο Δήμος εξαπατήθηκε από τον εργολάβο για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και μάλιστα, όπως είπε ο υπάλληλος, του έκαναν… αυστηρή σύσταση!
Σε ό,τι αφορά την συντήρηση του πρασίνου το ερώτημα είναι αν υπάρχει έστω και ένας πολίτης στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης που να δηλώνει ικανοποιημένος από την εικόνα που βλέπει στα πάρκα, τις συνοικίες και τα χωριά! Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο Δήμος Μυτιλήνης πληρώνει και μάλιστα αδρά για τις υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου, καθώς η ίδια εργολαβία προβλέπει τη συντήρηση του πρασίνου ακόμα και στα νεκροταφεία!
…«Οι δημοσιογράφοι φταίνε»
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος που έχει την ευθύνη για το πράσινο και την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού, Κώστας Κουνέλλης, υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έγιναν από πλευράς Δήμου υποστηρίζοντας ότι έχουν εκπονηθεί μελέτες το 2020 για παρεμβάσεις 24.800 ευρώ, όπως και το 2021 για άλλες 24.800 ευρώ για να γίνονται οι ψεκασμοί, επισημαίνοντας ότι η καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού είναι δύσκολη σε όλη την Ελλάδα. Ο Αντιδήμαρχος με τον τρόπο του «επιτέθηκε» ακόμα και στους δημοσιογράφους για τα ρεπορτάζ τους, λέγοντας ότι «έγιναν και οι δημοσιογράφοι ειδικοί για το κόκκινο σκαθάρι», εμφανώς ενοχλημένος από τα όσα έχουν αναδειχθεί για την κατάντια του φοινικοδάσους της Παναγιούδας.
Εκτός από τους άστοχους αυτούς ισχυρισμούς του ο ίδιος τοποθετήθηκε εύστοχα μιλώντας για την ευθύνη των κατοίκων της Παναγιούδας, καθώς εδώ και 2 χρόνια το κόκκινο σκαθάρι έχει μπει πρώτα στα σπίτια τους, δηλαδή στα φοινικόδεντρα στις αυλές των μεζονετών και άλλων κατοικιών και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έλαβαν μέτρα. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος ανέφερε επί λέξει ότι «στην επιτροπή που δέχτηκα πριν από λίγες μέρες στο γραφείο μου για να διαμαρτυρηθεί για το Φοινικόδασος υπήρχε μία κάτοικος της περιοχής, η οποία δεν έχει λάβει μέτρα για το φοινικόδεντρο που είναι μέσα στην αυλή της γι’ αυτό της είπα ας δει πρώτα το δικό της δέντρο και ας επικρίνει μετά το Δήμο για τις δικές μας ενέργειες».
Σε αυτό το σοβαρό ζήτημα επικέντρωσε και η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου σημειώνοντας διά του αρμόδιου γεωπόνου ότι όσες προσπάθειες και αν γίνουν για την εξυγίανση του φοινικοδάσους όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν αντιμετωπίσουν το κόκκινο σκαθάρι στους δικούς τους φοίνικες, το Φοινικόδασος δεν θα προστατευτεί καθώς συνεχώς θα αναπαράγονται από τους προσβεβλημένους φοίνικες νέα σκαθάρια που θα καταλαμβάνουν τα υγιή δέντρα.
Η χθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Φοινικόδασος τροφοδοτήθηκε από τον δικηγόρο Νίκο Χωριατέλλη, ο οποίος ως κάτοικος της περιοχής έχοντας 184 υπογραφές συγχωριανών του σήκωσε το μεγάλο βάρος και στάθηκε ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων με ευπρέπεια και ευγένεια «σφάζοντας με το βαμβάκι», ωστόσο εκεί που έπρεπε και σημειώνοντας ότι απευθύνεται σε όλο το σώμα και όχι μόνο στο Δήμο από τον οποίο ζήτησε την συνδρομή για την άμεση λήψη μέτρων για τη διάσωση του φοινικοδάσους. Ο κ. Χωριατέλλης με σοβαρά επιχειρήματα και τεκμηριωμένες απόψεις και τοποθετήσεις στηλίτευσε τα κακώς κείμενα στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το Δήμο Μυτιλήνης, αναδεικνύοντας τα όσα δεν έγιναν και μάλιστα ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από τον εκπρόσωπο της κοινότητας της Παναγιούδας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση μια και απουσίαζε ο πρόεδρος.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, καθώς η Δημοτική Αρχή είχε καλέσει τον (συνταξιούχο) γεωπόνο Παναγιώτη Θεοδωρέλλη, ο οποίος ενημερώνοντας το σώμα για τις ιδιαιτερότητες του κόκκινου σκαθαριού προκάλεσε μειδιάματα στους Δημοτικούς Συμβούλους όταν χαρακτήρισε τα φοινικοειδή ως ξενόφερτα δέντρα και εισηγήθηκε ο ίδιος να φυτευτούν άλλα δέντρα στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας, όπως ευκάλυπτοι και μανόλιες!!!
Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε να ξενίζει με την τοποθέτησή του όταν αναφέρθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στο είδος του φοίνικα Washingtonia robusta για το οποίο αφού είπε ότι δεν προσβάλλεται από το κόκκινο σκαθάρι, στη συνέχεια παρατήρησε ότι αν προσβαλλόταν ο Δήμος θα έπρεπε να έχει γερανό επταώροφου κτιρίου για να μπορεί να τους ψεκάζει!