Κλοπές αξίας χιλιάδων ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ

Spread the love


  • «Αναγκαζόμαστε να τους παρακαλάμε. Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τους λέμε αν έρθετε να ξανακλέψετε τουλάχιστον μην κόψετε αυτό το καλώδιο», λέει ο πρόεδρος Γιώργος Φλώρος

Λίγες μέρες αφότου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημέρωσε την αστυνομία για την παραβίαση της καγκελόπορτας στην περίφραξη του χώρου όπου βρίσκονται δύο κοντέινερ ακριβώς πάνω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης όπου έχουν δημιουργηθεί αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απ’ όπου εκλάπη από αγνώστους μία πολύ μεγάλη γεννήτρια αξίας χιλιάδων ευρώ και βάρους, που μπορεί να φτάνει και το μισό τόνο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Δημήτρη Μαλλιαρό, ένα νέο χτύπημα σημειώθηκε κι αυτή τη φορά στην απέναντι πλευρά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, εκεί που βρίσκεται το χημείο και άλλες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ και ο χώρος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση υλικών. 

Αυτή τη φορά οι δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, καθώς μεσημβρινές ώρες αποπειράθηκαν να κλέψουν ένα φωτοβολταϊκό πάνελ από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας. Τρεις δράστες Ρομά, δυο ενήλικοι και ένας ανήλικος συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς όμως δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους και περιορίστηκαν στην «απόπειρα» δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνέπειες του νόμου. Ωστόσο αυτή η απόπειρα κλοπής είναι η αφορμή για να βγάλει ο πρόεδρος της Επιχείρησης στην επιφάνεια αυτό που βιώνουν συνέχεια οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ από τα χτυπήματα ατόμων Ρομά, τα οποία αφαιρούν οτιδήποτε μεταλλικό βρίσκουν στις εγκαταστάσεις του Καρά-Τεπέ. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου εκτίμησε σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ την αξία των κλοπιμαίων που έχουν αφαιρεθεί από άτομα Ρομά μόνο το τελευταίο εξάμηνο. 

Όπως είπε στην εφημερίδα μας «μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ, καθώς θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβουν οι αναγνώστες σας τι εννοούμε. Μόνο οι σχάρες που έχουν αφαιρεθεί και ήταν καινούργια προμήθεια της επιχείρησής μας από μασίφ σίδερο είναι μήκους εκατοντάδων μέτρων. Και δεν είναι μόνο αυτή η μεγάλη ζημιά που προκάλεσαν την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά εδώ ήρθαν και μετέφεραν σωλήνες, καλώδια και άλλα υλικά με μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο των 5 τόνων και πήγα εγώ προσωπικά και τους βρήκα που τα είχαν ξεφορτώσει και τα πήρα πίσω».

Τρέμουν για το καλώδιο

Αυτό όμως για το οποίο κυριολεκτικά τρέμουν ο πρόεδρος και τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΛ είναι μήπως επιχειρήσουν σε επόμενο χτύπημά τους να κόψουν και να κλέψουν ένα συγκεκριμένο καλώδιο, μέσω του οποίου η περιοχή του Καρά-Τεπέ και οι εγκαταστάσεις της Επιχείρησης συνδέονται με όλα τα αντλιοστάσια και τους βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργούν στη Λέσβο.  

Με απλά λόγια, αυτό το καλώδιο είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση και αν κοπεί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. «Χίλιες φορές να κλέψουν το πάνελ να πάθουμε μία ζημιά 100, 200, 300 ευρώ, το καλώδιο όμως όχι, γιατί αυτό φοβηθήκαμε όταν ενημερωθήκαμε για την απόπειρα», είπε ο κ. Φλώρος. 

«Έχει τεράστια σημασία για την επιχείρησή μας, θα νεκρώσουν τα πάντα στη ΔΕΥΑΛ. Δυστυχώς  έχουμε γίνει έρμαια  αυτών των καταστάσεων που τροφοδοτούνται από τη δράση ατόμων Ρομά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ποσότητες υλικών έχουν αφαιρέσει μέχρι τώρα και συνεχίζουν να αφαιρούν, όπως βλέπετε από τις εγκαταστάσεις μας στον Καρά-Τεπέ. Δεν έχουν αφήσει σωλήνα για σωλήνα, καλώδια και οτιδήποτε μεταλλικό βρουν το αφαιρούν», σημείωσε με αγανάκτηση  ο κ. Φλώρος, ο οποίος σε δραματικούς τόνους για να δείξει το μέγεθος της ομηρίας στο οποίο βρίσκεται η ΔΕΥΑΛ, ανέφερε: «Αναγκαζόμαστε να τους παρακαλάμε, φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να τους λέμε αν έρθετε να ξανακλέψετε τουλάχιστον μην κόψετε αυτό το καλώδιο. Καταλαβαίνετε πλέον σε τι σημείο μας έχουν φτάσει. Η ΔΕΥΑΛ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από αυτές τις κλοπές», είπε ο Γιώργος Φλώρος, εκτιμώντας ότι το σύνολο της ζημιάς που έχει υποστεί μέχρι τώρα η επιχείρηση από τις κλοπές που γίνονται κατά καιρούς μπορεί να υπερβαίνει και τις 50.000 ευρώ!! 

Πού πηγαίνουν τα μέταλλα;;;

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι πού διοχετεύουν όλο αυτό το μεταλλικό εξοπλισμό και υλικά που αφαιρούν κατά καιρούς άτομα Ρομά από κατοικίες, επιχειρήσεις, όπως και από τη ΔΕΥΑΛ. Προφανώς αυτό το υλικό αφαιρείται για να διατεθεί – ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις για πολύ λίγα ευρώ σε σχέση με την πραγματική του αξία – σε εταιρείες που τ’ αγοράζουν με το κιλό για ανακύκλωση. Το ζήτημα που προκύπτει ωστόσο είναι πώς για παράδειγμα επιχείρησαν να διοχετεύσουν για ανακύκλωση τις σχάρες φρεατίων, συνολικού μήκους εκατοντάδων μέτρων, χωρίς οι παραλήπτες να «ψυλλιαστούν» ότι κάτι συμβαίνει; Εκτός και αν αυτά τα υλικά φορτώνονται σε αυτοκίνητα και διοχετεύονται στη Χίο ή στον Πειραιά. Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Παγανής λειτουργεί ένα ολόκληρο «υπαίθριο εργοστάσιο», όπου καθημερινά νέοι, γέροι και παιδιά εργάζονται για να τεμαχίζουν τόνους άχρηστων υλικών και σκουπιδιών που μεταφέρονται στην περιοχή για να αφαιρεθεί από πάνω τους οτιδήποτε μεταλλικό και να διοχετευτεί στην ανακύκλωση και προφανώς το ίδιο ισχύει και για τα κλεμμένα. Την ίδια ώρα καίγεται σε μεγάλες φωτιές το πλαστικό, το ύφασμα και άλλα υλικά που φέρουν μέσα τους μεταλλικά στοιχεία, ώστε αυτά να τα απογυμνώνουν.

Όπου και να διοχετεύονται, ο κ. Φλώρος επισημαίνει ότι «η κατάσταση πλέον με τις κλοπές τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΔΕΥΑΛ έχει ξεφύγει προ πολλού από κάθε έλεγχο και πραγματικά δεν έχουμε τρόπο προστασίας καθώς η Επιχείρησή μας έχει δραστηριότητα όλες τις ημέρες του χρόνου. Έχουμε βλάβες, έχουμε έργα και συνεχώς παραλαμβάνουμε νέες προμήθειες υλικών και στέλνουμε με δικά μας αυτοκίνητα τα υλικά για να καλύπτουμε τις ανάγκες όπου υπάρχουν. Άρα λοιπόν για μία Επιχείρηση, όπως η ΔΕΥΑΛ, που συνεχώς παραλαμβάνει και διώχνει υλικά στα μέτωπα που έχει ανοιχτά, είναι εύκολο να γίνει η κλοπή, ιδιαίτερα όταν οι δράστες λειτουργούν εντελώς αδίστακτα καραδοκώντας. Αρκεί να σας πω ότι από ένα κοντέινερ το έκοψαν σχεδόν όλο, αφήνοντας μόνο την οροφή και εξαφανίστηκαν. Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει αν θα συλληφθούν κι άλλωστε πόσες τέτοιες περιπτώσεις έχουν πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Το κακό όμως δεν σταματά και εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε αυτή την περιουσία των δημοτών. Δεν είναι όμως εύκολο, δεινοπαθούμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιχείρησης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση