Η Μυτιλήνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί μια πολυπολιτισμική πόλη, με πολλούς ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να την επιλέγουν για να εργαστούν ή να συνεισφέρουν εθελοντικά. Ωστόσο ποια είναι η γνώμη αυτών των «ξένων» κατοίκων της Μυτιλήνης; Τι τους κάνει εντύπωση, πώς τους φαίνονται (και φέρονται) οι ντόπιοι;
Η Κλάρα είναι Γερμανίδα με καταγωγή από την Κορέα. Είχε έρθει στο νησί εδώ και λίγους μήνες προκειμένου να βοηθήσει εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα του Μουσείου Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, συγκεκριμένα προσφέροντας υπηρεσίες αποκατάστασης ευρημάτων στο οδικό δίκτυο Σιγρίου-Ερεσού. Στη Μυτιλήνη δεν μένει πολύ καιρό, όμως η ίδια έχει σχηματίσει μία εικόνα για την πόλη και τους κατοίκους της:
«Μού κάνει εντύπωση εδώ το καλό φαγητό που βρίσκω παντού, αλλά και η ομορφιά των αρχοντικών στα σοκάκια της πόλης. Πραγματικά η αρχιτεκτονική εδώ είναι πολύ ξεχωριστή», δηλώνει εντυπωσιασμένη.
Στα «παράξενα» της Μυτιλήνης η ίδια εντάσσει το ωράριο των καταστημάτων. «Ξαφνιάστηκα από το γεγονός ότι τα καταστήματα κλείνουν το μεσημέρι για κάμποσες ώρες. Αυτό δεν το αναφέρω σαν κάτι κακό, απλώς ως μια πραγματικότητα που δεν την συναντάς στην πόλη μου, στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».
Ως αρνητικό χαρακτηριστικό της πόλης, αναφέρει το συγκοινωνιακό δίκτυο. «Τα δρομολόγια των λεωφορείων μέσα στην πόλη αλλά και έξω από αυτήν είναι απογοητευτικά. Έχει τύχει πολλές φορές να θέλω να πάω εκδρομή σε κάποιο χωριό εκτός Μυτιλήνης, για παράδειγμα στο Μόλυβο, και τα δρομολόγια να μην είναι συχνά ή να μην βολεύουν καθόλου. Αυτό σε αποθαρρύνει από το να μετακινείσαι πολύ. Επίσης κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο και μέσα στην πόλη, καθώς περιμένω πάνω από μισή ώρα το αστικό λεωφορείο προκειμένου να μεταβώ στο κέντρο της Μυτιλήνης», σχολιάζει η Κλάρα.
Οι Μυτιληνιοί
Αφού μάς σχολίασε το αστικό τοπίο, ρωτήσαμε την Κλάρα για τους κατοίκους της πόλης. «Οι Μυτιληνιοί μου φαίνονται πολύ ευγενικοί άνθρωποι, με εξυπηρετούν όποτε τους ζητήσω βοήθεια. Βέβαια αγγλικά δεν μιλούν τόσο καλά, ωστόσο υπάρχει η διάθεση», αναφέρει η ίδια.
Λίγο διαφορετική είναι η εντύπωση που έχει για τους Μυτιληνιούς ο Πάτρικ, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός σε δομή προσφύγων εδώ, ζώντας νωρίτερα χρόνια στην Αθήνα. Ο ίδιος, λόγω της αφρικανικής καταγωγής του, γίνεται πολλές φορές αντικείμενο σχολίων από τους κατοίκους. «Παρατηρώ ότι οι Μυτιληνιοί εύκολα θα βάλουν ταμπέλα σε κάποιον ξένο, ιδιαίτερα όταν έχει διαφορετικό χρώμα, και φαίνεται ότι προέρχεται από κάποια χώρα της Ασίας και της Αφρικής. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που μού έτυχε πρόσφατα, κατά το οποίο πήγα σε μια υπηρεσία και χρειάστηκε να στείλω κάποια χρήματα. Στα προσωπικά στοιχεία που έπρεπε να συμπληρώσω, ήταν και η διεύθυνση κατοικίας μου. Είδα λοιπόν, προς έκπληξή μου, ότι η διεύθυνση αυτή συμπληρώθηκε αυθαίρετα από την υπάλληλο, καθώς η ίδια υπέθεσε ότι είμαι πρόσφυγας και ότι μένω στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ. Υπάρχει δηλαδή μια στερεοτυπική αντίληψη για όλους εμάς τους ξένους, και άλλου χρώματος», καταλήγει ο ίδιος προβληματισμένος.
Για «προβληματική» συμπεριφορά των ντόπιων μιλάει και ο Ομάρ, που βοηθάει εδώ και χρόνια εθελοντικά στην προσφυγική κρίση και έχει καταγωγή από την Συρία. «Οι κάτοικοι θα συμπεριφερθούν εντελώς διαφορετικά σε έναν ξένο το καλοκαίρι, καθώς θα υποθέσουν ότι είναι τουρίστας, και αλλιώς το χειμώνα. Είναι άσχημο, γιατί δείχνει πόσο αμήχανοι είναι οι περισσότεροι με τους ξένους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.