Αχτίδα φωτός για τον τουρισμό!

  • Στο last minute booking ποντάρουν οι επαγγελματίες για να υπάρξει κίνηση από τον Μάιο και μετά, δεδομένου ότι υπάρχει ζήτηση από τους Ευρωπαίους τουρίστες που κάνουν διακοπές κάθε χρόνο
  • Τηλεδιάσκεψη για την στήριξη των νησιών μας από το Υπουργείο Τουρισμού ζητά ο Π. Χατζηκυριάκος

Άνοιξαν δειλά – δειλά οι πλατφόρμες των ομίλων και των αεροπορικών εταιρειών για τις κρατήσεις τουριστών το ερχόμενο καλοκαίρι, αν και το τοπίο παραμένει ομιχλώδες όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλο τον πλανήτη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, στον χάρτη των κρατήσεων συμπεριλαμβάνεται και το νησί μας, με κρατήσεις από την Ολλανδία, την Αγγλία και το Βέλγιο, σε πολύ μικρό αριθμό βέβαια, αλλά δίνοντας ελπίδες ότι κάτι θα κινηθεί τη φετινή σεζόν. Ωστόσο, κοινή διαπίστωση των τουριστικών παραγόντων είναι ότι το 2021 ο τουρισμός θα δουλέψει κατά κύριο λόγο με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αν και εφόσον επιτραπούν τα ταξίδια, από τον Ιούνιο και μετά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Π. Χατζηκυριάκος

«Το τοπίο είναι θολό για όλους, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κινητικότητα από τους Ευρωπαίους που κάνουν κάθε χρόνο ταξίδια και διακοπές και τα στερήθηκαν από πέρυσι», δηλώνει ο Π. Χατζηκυριάκος, συμπληρώνοντας: «Είναι βέβαια πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και προβλέψεις, πόσο μάλλον όταν έχουμε λάβει ως δεδομένο ότι έως τον Μάιο όλα θα είναι κλειστά. Αυτό που προσδοκούμε και αναμένουμε είναι το last minute booking που πολλοί πιστεύουν ότι θα καταγραφεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε άμεσα τις εταιρείες και τους πελάτες τους που θα επιλέξουν την τελευταία στιγμή να επισκεφθούν έναν τουριστικό προορισμό».

 

Τηλεδιάσκεψη για τα νησιά μας

Ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία στην οποία συμμετέχει ως μέλος να οργανωθεί τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Τουρισμό, Χάρη Θεοχάρη, αποκλειστικά για την προσέλκυση τουριστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η σύσκεψη αυτή αναμένεται να γίνει έως το τέλος του μήνα προκειμένου να ενημερωθούν οι επαγγελματίες για την στήριξη που θα έχουν από το Υπουργείο την δύσκολη αυτή χρονιά.

Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η εταιρεία “Tui” που δραστηριοποιείται έντονα στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, εξοφλεί σταδιακά τις οφειλές που είχε σε τουριστικούς πράκτορες και ξενοδοχεία για το καλοκαίρι του 2020 και παράλληλα προβλέπει ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης για την φετινή σεζόν. Ο μεγαλύτερος Όμιλος ταξιδιών σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να επανεκκινήσει τη δραστηριότητά του τις επόμενες εβδομάδες και ότι έχει 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις για το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι οι πελάτες είναι πιθανόν φέτος να κάνουν κρατήσεις πολύ πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησής τους.

 

Άνοιγμα και εμβόλια

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται από την κυβέρνηση με έκτακτα οικονομικά μέτρα για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους, σχεδόν με τους περσινούς όρους.  

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού φέτος, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός, το οποίο συμπεριλαμβάνει μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Το σχέδιο των ενεργειών θα εξεταστεί από τους ειδικούς και το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας». Τέλος, το Υπουργείο προχωρά στην σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εξορθολογιστεί η τουριστική ανάπτυξη, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας για τα ζητήματα που αφορούν σε λιμάνια, μαρίνες, αξιοποίηση των ιαματικών πηγών κ.ά..