Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Άφαντοι οι ναυαγοσώστες!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τέταρτη προκήρυξη από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 8 Ιουλίου 

Μία ακόμη προκήρυξη, η τέταρτη κατά σειρά, δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την πρόσληψη δύο ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες των Βατερών και της Ερεσού. Στις προηγούμενες προκηρύξεις, που αφορούσαν τρία άτομα, ανταποκρίθηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος που πληρούσε τις προϋποθέσεις, αφού είναι γνωστό και μόνιμο το πρόβλημα εξεύρεσης ναυαγοσωστών στο νησί μας, με συνέπεια αφενός να μην υπάρχει φύλαξη των λουομένων και αφετέρου να καλούνται οι Δήμοι να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα στο Λιμεναρχείο. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου και αν και εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι θα υπογράψουν συμβάσεις μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα κύρια προσόντα που ζητούνται για την κάλυψη των δύο θέσεων είναι: 

– Πτυχίο ή δίπλωμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ειδικότητας Ναυαγοσωστικής ή Κολύμβησης ή Υδατοσφαίρισης ή δραστηριοτήτων νερού κλειστού ή ανοικτού χώρου ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

– Άδεια Ναυαγοσώστη εκδιδόμενη από Λιμενική Αρχή, η οποία θα είναι σε ισχύ.

Σε περίπτωση που από την υποβολή των αιτήσεων προκύψει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της θέσης ΠΕ Ναυαγοσωστών από υποψήφιους που να διαθέτουν έστω και τα ελάχιστα ειδικά – τυπικά προσόντα που περιγράφονται στην αντίστοιχη ειδικότητα, ο Δήμος μπορεί να καλύψει τις θέσεις από ενδιαφερόμενους της ειδικότητας ΔΕ Ναυαγοσωστών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών και να έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητα που να τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του υπαλληλικού κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική αντίληψη ή απαγόρευση κ.λ.π.).

Μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

– Αντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας

– Αντίγραφο τίτλου σπουδών, όπου απαιτείται

– Άδεια Ναυαγοσώστη εκδιδόμενη από Λιμενική Αρχή

– Υπεύθυνη δήλωση ότι «πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του Ν. 3584/07 και ότι έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων τους»

– Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνουν ότι το τελευταίο 12μηνο δεν έχουν απασχοληθεί με την ιδιότητα του εποχικού εργαζόμενου ή για κάλυψη κατεπειγουσών, περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσληφθούν, μπορούν να κατεβάσουν το έντυπο της αίτησης που υπάρχει στο ιστότοπο του Δήμου Δυτικής Λέσβου και μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά να τα αποστείλουν στο email [email protected], βάζοντας σαν θέμα το ονοματεπώνυμό τους. Οι αιτήσεις μπορούν να σταλούν και ταχυδρομικά με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι και την τελευταία ημέρα λήξης της προθεσμίας, που είναι η επόμενη Παρασκευή, 8 του μηνός.

Τα ίδια και στη Λήμνο

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Λήμνος, με τον Δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη, να αποστέλλει επιστολή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη, με  κοινοποίηση και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη,  εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχή επιβολή διοικητικών προστίμων στον Δήμο Λήμνου μετά την αδυναμία εξεύρεσης ναυαγοσώστη να αναλάβει καθήκοντα στην ακτή «Ρηχά Νερά» στη Μύρινα, υποχρέωση που απορρέει από τον χαρακτηρισμό της ως πολυσύχναστης.

Ο Δήμος Λήμνου έχει προβεί κατ’ επανάληψη, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, σε προκηρύξεις της θέσης ναυαγοσώστη στην παραλία των Ρηχών Νερών, οι οποίες απέβησαν άκαρπες λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρόλα αυτά, έχουν επιδοθεί ήδη 4 εκθέσεις παράβασης από το Λιμεναρχείο Μύρινας για τη μη πρόσληψη ναυαγοσώστη, η καθεμία εκ των οποίων επισύρει διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επόμενες εκθέσεις που τυχόν επιδοθούν θεωρούνται υποτροπή και επισύρουν το διπλάσιο διοικητικό πρόστιμο, ήτοι 4.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος απευθύνθηκε άμεσα στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εκφράσει την έντονη δυσφορία του, καθώς χωρίς να έχει καμία υπαιτιότητα ο Δήμος – τουναντίον δείχνει την επιμέλεια να συμμορφωθεί έγκαιρα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις πολυσύχναστες παραλίες, όπως έκανε και την περσινή χρονιά – αντιμετωπίζεται ως παραβάτης και έχει επιβαρυνθεί οικονομικά, ήδη με το ποσό των 8.000 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται, έπεται και συνέχεια. 

Ο Δήμος Λήμνου έχει ήδη κινηθεί νομικά και ζητά από το Υπουργείο να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, ώστε να μην εξαναγκαστεί τελικά να κλείσει μία ακτή ιδιαίτερης σημασίας για τους επισκέπτες και λοιπούς λουόμενους, αλλά και για τους επαγγελματίες της περιοχής, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Μύρινας.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img