Αγαπάμε την αυθεντική πολυτέλεια

Spread the love

Λατρεύω τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα μεζεδοπωλεία, τις καφετέριες, τα μπαράκια, τα κλαμπ.
Λατρεύω το day and night life.
Εκείνο τον αυθεντικό τρόπο ζωής μιας πόλης μεγάλης, μικρότερης ή ακόμα και ενός χωριού.

Γιατί;

Γιατί αυτή η ζωή είναι ζωάρα.
Γιατί την πολυτέλεια την αγαπάμε και τη θέλουμε.
Όχι ψεύτικη, όμως, ούτε μόνο ακριβή.
Το κάλλος δεν έχει ούτε τιμή, ούτε ψεγάδι.
Και θυμήσου ότι δεν είσαι ποτέ ψώνιο όταν αναζητάς τα αυθεντικά.

Τι πιο ωραίο

Γιατί τι πιο ωραίο να βγαίνεις με φίλους, φίλες, με τον/την καλό/ή σου ή τα παιδιά σου για να φας κάτι νόστιμο, σ’ ένα ωραίο περιβάλλον, με ωραίες μουσικές και φευγάτα κοκτέιλ, ψαγμένα κρασιά και μυτιληνιά ούζα ή εμφιαλωμένα τσίπουρα;
Στα μαγαζιά είτε είναι απλά, φτηνά, καθημερινά, είτε είναι glamorous και αστεράτα, μ’ αρέσει να έχουν αυτό που αποκαλούμε στιλ.
Έχω αδυναμία στα κολλαριστά λινά τραπεζομάντιλα, στις λευκές πορσελάνες, στα κομψά μαχαιροπίρουνα ενίοτε και ασημένια παλαιάς κοπής. Φυσικά όταν πρόκειται για ένα ακριβό εστιατόριο.
Αν πάλι είμαι σ’ ένα ταβερνάκι θέλω μια κομψή λαδόκολλα, ή σουπλά από οικολογικό χαρτί. Μ’ αρέσει σε όλα η αρχοντιά, η καθαριότητα, η έμπνευση, η μη προχειρότητα.
Το αλέκιαστο, το ολοφάνερο, το φροντισμένο.

Θυμάμαι τα σπίτια στα χωριά μας

Ακόμα και τα πιο φτωχικά λάμπουν μέσα-έξω από καθαριότητα και φροντίδα. Με ασπρισμένα κατώφλια, σκουπισμένες αυλές χωρίς αυτά τα περισσευμένα αντικείμενα που τιγκάρουν τις βεράντες πολλών σύγχρονων μπαλκονιών σε πολυκατοικίες. Θαρρώ πως κάποιοι δεν πετάνε τίποτα. Πλαστικά, τεκέδες, παλιά έπιπλα, παλιές κούτες, όλα μαζί αχταρμάς.
Ενώ στα σπίτια αυτά του χωριού ακόμα και οι γλάστρες είναι βαλμένες με άποψη.
ΑΥΤΗ η άποψη της απλότητας με γοητεύει και την αναζητώ παντού.

Στο τραπέζι

Όταν βάζουμε τραπεζομάντιλο καλοσιδερωμένο στο τραπέζι μας για να φάμε ακόμα κι ένα απλό τοστ ή λαδερό με φέτα θαρρώ πως ανεβαίνει το επίπεδο της γεύσης.
Εγώ τρελαίνομαι για τη σκηνοθεσία της καθημερινότητας. Μ’ αρέσει να βλέπω το κερί ν’ ανάβει σ’ ένα δείπνο της οικογένειας. Το βάζο με τις μαργαρίτες από την πλαγιά του διπλανού λόφου, την πετσέτα διπλωμένη αριστοτεχνικά.
Τι θα μεταφέρουμε στα παιδιά μας; Την προχειρότητα;
Η μαμά έβαζε τα καρό καρεδάκια. Τοποθετούσε τα καθημερινά πιάτα Κεράνης με την μπλε μπορντούρα, έβγαζε το φαγητό σε πιατέλες – ποτέ δεν το μοίραζε στα πιάτα – σέρβιρε τη σαλάτα σε ξεχωριστή σαλατιέρα, τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και έκανε εντύπωση.
Άμα τι;
Δεν θα παινέψει το υπέροχο γεύμα που ετοίμαζε για κάποιες ώρες;
Θα μας αφήσει να το καταβροχθίσουμε σε πέντε λεπτά;
Όχι βέβαια. Το γεύμα στο σπίτι μας ήταν μια ιεροτελεστία.
Απλή, καθημερινή, αλλά αρχοντική και φροντισμένη.

Γι’ αυτό…

Κι εγώ έτσι θέλω να συνεχίσω.
Κι αυτό θέλω να ευχαριστιέμαι στα εστιατόρια και τις ταβέρνες.
Τη φροντίδα.
Να έχω την ψευδαίσθηση πως το πιάτο που μου σερβίρουν είναι καλοπλυμένο και φροντισμένο σαν να μην έχει φάει κανείς πριν από μένα μέσα σ’ αυτό.

Πρόταση για το πασχαλινό τραπέζι που πλησιάζει

Το Πάσχα έρχεται και εμείς οφείλουμε να τα ετοιμάσουμε όλα όπως πρέπει.
Κόκκινα αυγά, τσουρέκια, κουλούρια, μαγειρίτσα και αρνάκι στη σούβλα ή γεμιστό. Εδώ σας θέλω! Στρώστε τη διάθεσή σας, βάλτε τα δυνατά σας για μια όμορφη πασχαλινή μέρα έτσι για να φύγουν οι αρνητικές ενέργειες και να έρθει η χαρά της Αναστάσεως!

Αγκινάρες με αρνάκι και σάλτσα από πρόβειο γιαούρτι

Υλικά

2 κιλά αρνάκι μπούτι κομμένο σε μερίδες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοκοπανισμένο πιπέρι
12 αγκινάρες
1 κιλό γιαούρτι πρόβειο στη γραγούδα
2 αυγά
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μάραθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το στραγγίζουμε.
Το βάζουμε σε ένα μπολ και το αλείφουμε με μισό λεμόνι.
Το περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε ταψί μαζί με όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
Το ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα και 45΄, να ροδίσει και να μαλακώσει.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ζεματάμε σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι και λεμόνι για 5΄. Τις στραγγίζουμε.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει σαν αραιός χυλός.
Αφού ψηθεί το κρέας, τοποθετούμε ανάμεσα στις μερίδες αρνιού τις αγκινάρες και περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.
Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 20’-30’ μέχρι να ροδίσει το γιαούρτι και να κάνει κρούστα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση